Празници / фестивали

Plovdiv Jazz Fest 2022 кани и на съпътстващи събития в програмата си

Всяка вечер ще има и традиционния за фестивала джем сешън

Plovdiv Jazz Fest 2022 кани и на съпътстващи събития в програмата си

 

◊ КОНЦЕРТИ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГИ В СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

Plovdiv Jazz Fest представя и съпътстваща програма, паралелно с концертите си от 4 до 7 ноември в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

Първото съпътстващо събитие е концерт на тромбониста Вили Стоянов, посветен на песните на неговия дядо - композитора Йосиф Цанков. Концертът ще бъде в Bee Bop Café на 4 ноември, веднага след откриването на фестивала. В концерта ще вземат участие също Милен Кукошаров, Даниеле Фебо и Наско Попов, а след края му вечерта ще продължи с джем сешън.

На 5 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café е концертът на младите джаз вокалистки от „Класът на Мишел“. Мишел Дийн е творческият псевдоним на родената в Бургас Михаела Тенев. Тя завършва Музикално училище със специалност контрабас, дипломира се в Държавна музикална академия в София със специалности контрабас и поп и джаз пеене. Нейната активна певческа кариера започва през 1996 г. От 2005 г. до 2015 г. живее в Берлин. Там тя създава своя джаз група Mishel and The Company. От 2015 г. Мишел Дийн е вокален педагог в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, където създава и своята джаз школа. 

На 6 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café ще бъде представянето на книгата „Галерия на сърцето“, която включва голяма част от поезията на Марин Бодаков. В този сборник са всички негови стихосбирки, късни и непубликувани досега стихотворения, както и някои съвсем ранни стихове. Редактори на книгата са Надежда Радулова, Зорница Христова и Силвия Чолева. Неин художник е Кирил Златков. Тя е издадена съвместно от издателство „Точица“ и издателството за поезия „Да“. Разговорът за нея и първото ѝ пловдивско представяне ще бъде заедно със Зорница Христова, Кирил Златков и Ина Иванова.

В последния ден от фестивала на 7 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café Светослав Николов от Jazz FM Radio ще представи мемоарната книга на Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“, издателство „Фама“. Ще чуем фрагменти от нея, прочетени от гласа на Мария Касимова – Моасе. Книгата е разказ за вълнуващия и интересен живот на известната оперна прима. Тя започва своята кариера още съвсем млада в хора на Русенската опера през 1958 г., завършва оперно пеене в прочутата консерватория Санта Чечилия в Италия и специализира оперна режисура при Херберт фон Караян във Виена. Движи се в артистичните среди на прочути музиканти, режисьори и художници като Игор и Олег Маркевич, Франко Ферара, Микеланджело Антониони, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Кристо, Баския. Участва в редица оперни спектакли на големите европейски сцени, живее и работи в САЩ. През 1986 г. Константина Петкова се завръща в родното си село Пчеларово, където създава музикална школа и обучава бъдещи оперни певци. След време тя превръща градината и стария обор на дома си в театрална и музикална сцена и до днес кани известни музиканти, певци, актьори, писатели и художници от България и чужбина.

 

◊ ДЖЕМ СЕШЪНИТЕ НА ПЛОВДИВСКИЯ ДЖАЗ ФЕСТ

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest по традиция ще завършва с джем сешъни от 22:30 ч. Bee Bop Café. На 5, 6 и 7 ноември ще чуем някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти: Мирослав Турийски (пиано), Христо Минчев (бас), Кирил Илчев (барабани), Кольо Карагеоргиев (китара). Специален гост на 5 ноември ще е саксофонистът Владимир Кърпаров, който пристига специално от Берлин.

Програмата на Plovdiv Jazz Fest продължава от 4 до 7 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Повече за останалите концерти може да прочетете в статията в "Културни новини".

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
04.11.2022 г. 12:37
Посетено:
1192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35763-plovdiv-jazz-fest-2022-kani-i-na-sapatstvashti-sabitiya-v-programata-si