Празници / фестивали

"Киномания" предстои през ноември, кои са големите акценти

Филмовата панорама по традиция се провежда в НДК в София

"Киномания" предстои през ноември, кои са големите акценти

Кадър от „Идиотският триъгълник“ на режисьора Рубен Йостлунд

 

◊ НА КИНО В СОФИЯ

Филмовата панорама “Киномания” предстои от 17 ноември до 4 декември в София и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.

Вече са в продажба и билети за филмите.

 

◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

  • Нов филм на Стивън Спилбърг с автобиографични елементи

„Семейство Фейбълман“ ("The Fabelmans") на световноизвестния режисьор Стивън Спилбърг ще има прожекция на “Киномания” на 25 ноември в зала 1 на НДК. Филмът спечели Наградата на публиката във фестивала в Торонто. В главните роли ще видим Мишел Уилямс (Мици Фейбълман), Пол Дейно (Бърт Фейбълман), Сет Рогън (Бени), Гейбриъл Лабел (Сами Фейбълман), Джийни Бърлин (Хадаса), Джъд Хърш (чичо Борис), както и легендарния режисьор Дейвид Линч, който се превъплъщава в образа на Джон Форд.

Сюжетът във филма е вдъхновен от детството на самия Спилбърг. Сами Фейбълман е момче, което израства в Аризона в периода след Втората световна война. Раздвоен между артистичната си, запазила детето в себе си, майка Мици и прагматичния си, често неглижиращ семейството, баща Бърт, той успява да изгради собствената си идентичност, докато се мести с родителите си из различни американски градове, към които трябва да се адаптира. 

 

  • Микеле Плачидо с филм за художника Караваджо

Броени дни след световната премиера, у нас идва Микеле Плачидо с филма си „Сянката на Караваджо“ ("Caravaggio's Shadow"), който ще бъде показан на 19 ноември в зала 1 на НДК. Плачидо е режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли. У нас актьорът е по-познат с образа на полицейския инспектор Корадо Катани в италианския сериал „Октопод“.

Действието се развива през 1600 г. в Италия, където Микеланджело Мериси (Караваджо) е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, папата разпорежда на свой агент, известен като „Сянката“, да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.

С този филм Плачидо разкрива дълбоката, противоречива и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век.

В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват също самият Плачидо, Луи Гарел, Изабел Юпер, Лолита Шама и др. 

 

  • Филм със “Златна палма” от Кан на “Киномания”

„Идиотският триъгълник“ ("Triangle of Sadness") на режисьора Рубен Йостлунд получи престижната „Златна палма“ за най-добър филм на фестивала в Кан тази година. Ще видим филма на 20 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

В центъра на сюжета са двойка фотомодели и инфлуенсъри (Харис Дикинсън и Чарлби Дийн), поканени на луксозен круиз заедно със супербогаташи, сред които руски олигарси, симпатични възрастни британски търговци на оръжие и вечно пиян американски капитан с марксистки убеждения (Уди Харълсън). Но се задава буря и йерархията на това наглед перфектно общество от милиардери може много лесно да бъде обърната с главата надолу.

Филмът е безмилостна и много актуална социална сатира, която осмива култа към външния вид, свръхматериализма, класовото разделение и традиционните модели в обществото. Премиерата му на филмовия фестивал в Кан тази година предизвиква осемминутни овации. 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.11.2022 г. 12:07
Посетено:
1342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35730-kinomaniya-predstoi-prez-noemvri-koi-sa-golemite-aktsenti