Празници / фестивали

4 Оскара на София Филм Фест 2007

Най-доброто от феста

◊ ЕТО КАКВО

Уважаеми киномане,

О, чудо! О, чудеса! Американската филмова академия Оскар явно следи много внимателно селекцията на международния филмов фестивал София Филм Фест и тайно взема пример от българските си колеги. Това е похвално, дори много!

Насам, народе, записвай си какво от Оскаровите филми можеш да гледаш:

Неудобната истина (An Inconvenient Truth) на Ал Гор спечели два Оскара за най-добър документален филм и за най-добра песен. Филмът закрива официалната програма на XI София Филм Фест в Зала 1 на НДК на 11 март от 20.00 часа. Неудобната истина за последиците от глобалното затопляне ще достигне българските зрители благодарение на Маги Малеева и ръководената от нея фондация „Гори4ка”, както и на бързата реакция на българските разпространители от „Прооптики”.

Животът на другите (The Lives of Others) на дебютанта Флориан Хенкел фон Донерсмарк грабна статуетката за чуждоезичен филм. Водещият немски филм на 2006 година вече прибра най-престижните отличия на Европейската филмова академия и в родната Германия. „Животът на другите” ще бъде супер гала вечерта на немското кино в рамките на ФОКУСА ГЕРМАНИЯ на тазгодишния София Филм Фест. Премиерата е на 5 март от 18.30 в кино „Люмиер”, като ще има още една допълнителна прожекция – на 14.03., също в кино „Люмиер”. Немското кино се възражда и неслучайно София Филм Фест 2007 акцентира върху най-добрите немски продукции от последните две години.

Последният крал на Шотландия (The Last King of Scotland) на Кевин Макдоналд взе чрез актьора Форест Уитакър наградата за мъжка роля. Филмът е британската гала на София Филм Фест и ще бъде прожектиран на 4 март от 20.30 в Зала 1 на НДК. Игралният дебют на Кевин Макдоналд последва триумфалната му кариера в документалното кино. Българските зрители познават изключителния филм на Макдоналд „Докосване до пустотата”, който бе зрителският фаворит на Киномания преди няколко години.

След сватбата (After the Wedding) на датчанката Сузане Биер бе номиниран за чуждоезичен филм и имаше своето достойно състезание с "Животът на другите". Наградата на зрителите на София Филм Фест е, че ще могат да гледат филма веднага след суматохата от Церемонията по Оскарите още на 4 март в кино „Люмиер” от 18.30 часа.

Автор:
Момчил Цонев, специален кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2007
Публикация:
01.03.2007 г. 17:03
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3568-4-oskara-na-sofiya-film-fest-2007