Празници / фестивали

Международен фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF)

Трето издание на фестивала, 10-30 ноември 2022

Международен фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF)

 

◊ INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL 2022

Разгръщаме, отваряме, дълбаем, летим. С тази нагласа Международният фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) очаква началото своето трето издание и кани зрителите да споделят вълнението от срещата с необичайно късометражно кино.

За трета поредна година фестивалът търси публиката, готова да се вгледа в портретите на хора и явления през призмата на филмовото изкуство. С убеждението, че това е път към личната човешка вселена - там, където покълва зародишът на всяка промяна и се завихря тласъкът на всяка трансформация.

За IPFF - идеи и развитие

IPFF е отдаден на идеята за преоткриване на портрета като културен феномен - многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

Със своето трето издание фестивалът утвърждава концепцията за портретния филм като специфичен ракурс за възприемане на смисловия филмов център, за разгръщане на обвивките до откриване на сърцевината на творбата. Този фокус води към внимателно стъпване по линиите на наратива и по щрихите на чувствата, но също провокира поставянето на въпроси, отварянето на рамките, намирането на онова, което е отвъд видимото.

С тази уникална философия, IPFF отново е разпознат като платформа за необичайно късометражно кино от стотици творци, от всички посоки на света. Фестивалът привлича изяви както на съвсем млади професионалисти, така и на утвърдени артисти, отдадени на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

Профил

И през 2022 година IPFF ще прояви своя хибриден характер: с прожекции и кино срещи на живо и с богато онлайн издание. В четири български града - София, Пловдив, Велико Търново и Варна, зрителите ще могат да видят филми от Официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Festhome TV любители на качественото късометражно кино от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции на IPFF, открояващи още интригуващи находки - For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection.

Основната програма на фестивала се състои от 37 късометражни портретни творби от 20 държави, представени в категориите Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портрет, Филмов автопортрет, както и категории с фокус изразен език - скрийнденс (Портрет в движение) и анимация - (Портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики - истории за вдъхновяващи личности, портрети на артисти, на герои с обществени и лични каузи, запознанства с ексцентрични образи, крехки души с безстрашни характери, преживявания на сюрреалистични и експериментални визуални вълнения. 

В своето трето издание IPFF разгръща стремежа си за непосредствено живо споделяне и ползотворен идеен обмен чрез поредица от съпътстващи събития - неизменна част от цялостното фестивално преживяване. В програмата активно ще се включат членовете на международното жури, които ще дискутират с творци и зрители своята професионална и лична гледна точка към портрета и портретирането като феномени, процеси и изследвания на човешкия свят. 

Тази колаборация ще намери израз в няколко конкретни инициативи: Лекция на д-р Лиза Боева, дискусии с актрисата Ирмена Чичикова, режисьорката Анна Уелтнър и режисьора Алес Лапо. Всички те ще преплитат философията на портрета с теми за творческо-личностните дълбини, потенциалите на ауидио-визуалните среди, в които се движим, фундаменталните ценности на човека, групите, обществата.

В съпътстващата програма са включени още творчески ателиета за деца, кино куиз и аудио-визуална изложба.

 

IPFF 2022 - локации, дати, прожекции, събития (рамка)

София

  • Официална филмова селекция - прожекции: 10-12 ноември, Дом на киното
  • Съпътстваща програма: 11-13 ноември, Дом на киното, СОХО София

 

Пловдив

  • Официална филмова селекция - прожекция и дискусия: 16 ноември, Клуб „Фарго“

 

Велико Търново

  • Официална филмова селекция - прожекция и дискусия: 17 ноември, Кино CineLand Iskra

 

Варна

  • Официална селекция - прожекция и дискусия: 19 ноември, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“
  • Съпътстваща програма: 19-25 ноември, The Bookstore

 

Онлайн

  • Виртуално издание на IPFF в платформата за фестивално кино Festhome TV - 20-30 ноември
  • Дискусионен панел, посветен на портретните филми в контекста на късото кино и живота им в кинофестивалите - с участието на режисьори от третото издание на IPFF - 15 ноември, Zoom

Пълна програма и актуални новини за третото издание на IPFF очаквайте в периода 1-5 ноември.

Информация за селектираните филми, събитията, възможности за закупуване на билети и всички детайли за фестивала можете да откриете в сайта и социалните канали на IPFF.

 

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

Facebook страница: https://www.facebook.com/ipffestival

Instagram акаунт: https://www.instagram.com/ipffestival

YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UC9bHuAIj7tAbvCGqYI1Gquw/videos

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.10.2022 г. 14:09
Посетено:
654
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35608-mezhdunaroden-festival-na-portretniya-film-international-portrait-film-festival-ipff