Празници / фестивали

Кои са филмите в Международния конкурс на “Синелибри”

Фестивалът ще се проведе през октомври

Кои са филмите в Международния конкурс на “Синелибри”

Кадър от филма „Преди, сега и после“ на режисьорката Камила Андини

 

◊ ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА НАГРАДАТА НА "СИНЕЛИБРИ"

10 филма участват в Международния конкурс за пълнометражен игрален филм на Кино-литературния фестивал “Синелибри”, чието основно издание е в София от 8 до 30 октомври. Тази година фестивалът има издания и още шест града - Пловдив (14 - 30 октомври), Варна (14 - 30 октомври), Велико Търновo (21 - 30 октомври), Бургас (21 - 30 октомври), Габрово (20 - 23 октомври), Стара Загора (8 - 15 октомври).

Председател на журито на осмото издание на “Синелибри” е режисьорът Камен Калев, известен с филмите „Източни пиеси“, „Островът“, „С лице надолу“. Част от журито са също така френската писателска, драматург и режисьор Аманда Стерс, италианската филмова и театрална актриса Ясмин Пучи, Марио Григоров - световноизвестен филмов композитор и пианист от български произход, който през 2014 г.  написа оригиналната песен за „Фантастични животни и къде да ги намерим“ съвместно с Дж. К. Роулинг;  Оливие Бурдо - нашумял френски писател, автор на „В очакване на Боджангълс", чиято екранна адаптация е част от извънконкурсната програма на фестивала.

В конкурса ще се състезава дългоочакваният дебют в игралното кино на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев. Екранизацията по мотиви от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров φ1.618 ще потопи зрителите в мистериозния свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора.

В конкурса влизат още драмата „Колибрито“ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, както и новият филм на Луи Гарел – ексцентричната комедия „Невинният“, номинирана за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „Осемте планини“ на режисьорите Феликс ван Грьонинген и Шарлот Вандермерш е хипнотична адаптация по романа на Паоло Кониети, номинирана за „Златна палма“ и удостоена с Наградата на журито от кинофестивала в Кан.

Драматичният романс „Алени платна“ на режисьора Пиетро Марчело (познат у нас с екранизацията на романа „Мартин Идън“) е свободна адаптация по повестта на Александър Грин „Корабът с алени платна“. Филмът откри „15-дневката на режисьорите“ в Кан.

„Да живееш“ на режисьора Оливър Херманус е изключително любопитен британски римейк на японския шедьовър “Ikiru” (1952), дело на режисьора Акира Куросава, и ще бъде прожектиран у нас веднага след участието си на фестивалите във Венеция и Торонто. Сценарият е дело на Нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро.

„Петер фон Кант“ е последният филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон, оригинална интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер.

„Мълчаливото момиче“ е драма на реж. Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата „Оскар“. В състезателната програма на “Синелибри” участва и отрупаната с отличия индонезийска историческа драма „Преди, сега и после“ на режисьорката Камила Андини. В конкурса е и копродукцията на Италия и Франция „Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „Златна палма“ и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-добър актьор в поддържаща роля.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
07.10.2022 г. 19:43
Посетено:
1027
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35562-koi-sa-filmite-v-mezhdunarodniya-konkurs-na-sinelibri