Празници / фестивали

Участие на Български хайку съюз в Деня на японските бойни изкуства и традиции

8 октомври 2022 г. - София

Участие на Български хайку съюз в Деня на японските бойни изкуства и традиции

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 8 октомври 2022 г. от 10:00 часа в откритото пространство до НДК за осми пореден път ще се проведе Денят на японските бойни изкуства и културни традиции. Той ще започне с демонстрация на шинтоистки ритуал и носене на преносим храм – Микоши, с божество – покровител на бойните изкуства. През целия ден ще текат демонстрации на бойни изкуства и ще има и тематични кътове, посветени на различните традиционни японски изкуства.

Българският хайку съюз, както и през всичките изминали 7 издания на събитието досега, ще участва със свой собствен щанд и програма:
На щанда на БХС ще можете да разгледате и закупите превода на Красимир Илиев на хайку стиховете на японския класик Башо, списание „Хайку свят“, различни тематични издания с хайку, българо-английските хайку антологии „Морето“ и „Отвъд думите“, класическа и фото хайга на автори от БХС, картички и картини с японска калиграфия и сумие, хартиени кукли, книгоразделители, ръчно изработени книжки с хайку и танка, изложба на керамични плата за суши, изработени от Васил Харизанов, НХА, както и календара на БХС за 2023 – годината на Водния заек, с илюстрации с източен туш от изложбата „Полъх от Изтока“.

 

◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

Ще имате възможност също така да се включите в работилници и демонстрации на сумие (рисуване с туш), а именно:

11:00 ч. – 12:20 ч. „Цъфнали вишни и дива орхидея“ – водещ: Николай Пенчев
Присъстващите ще бъдат запознати с техниките за рисуване на два от основните канона в сумие – дива орхидея и цъфнали вишни. Ще им бъде показани различни техники как се рисуват клоните и цветовете на вишната, както и листата и цвета на орхидеята. Ще имат възможност да рисуват вишни и дива орхидея върху оризова хартия с туш и червен туш или червена боя.

12:30-13.30 ч. „Да нарисуваме заедно „Енсо“ – водеща: Детелина Тихолова
Енсо (букв. „кръг“) е един от най-често срещаните обекти на японската калиграфия. Разглежда се и като форма на минималистично експресивно изкуство. Символизира просветлението, хармонията и будистката идея за Празнотата. В дзенбудистката традиция „енсо“ символизира момента, в който умът е свободен да остави духа да твори. Само човек, който е духовно завършен може да нарисува съвършено енсо. Някои го правят ежедневно като вид духовно упражение. Искате ли да опитате и вие?

14:00 ч. – 15:20 „Бамбук, който носи радост“ – водеща: В. Петкова
Да танцуваш с четка върху бял тънък лист, запазвайки баланс до последното движение, оставяйки следи от душата си чрез изписването на древен йероглиф и образ на бамбук? Докосването до изкуството на източния туш може да те дари с това преживяване.
Присъстващите ще бъдат запознати с основните хоризонтални и вертикални черти, участващи в йероглифа за Щастие, както и с трите основни стила на изписване в японската калиграфия – кайшо (стандартен стил), гьошо (бързопис) и сошо (арт бързопис). Захват на четката, позиция на тялото, дишане, „танц“ с четката; сумие – суха, мокра и нито суха, нито мокра четка, както и как се постига нюансиране, даващо триизмерно изображение с един удар на четката. Ще се рисува бамбук в съчетание с йероглифа за щастие

15:00 ч. – 15:45 „Създай свой собствен йероглиф“ – водещ: Ал. Телалим

Организатор на събитието е Клуб „Приятели на Япония в България“ с подкрепата на Посолството на Япония в България и с партньорството на Столична община.

Очакваме ви!

 

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
03.10.2022 г. 10:58
Посетено:
1610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35524-uchastie-na-balgarski-hayku-sayuz-v-denya-na-yaponskite-boyni-izkustva-i-traditsii