Празници / фестивали

НБУ посрещна 2300 първокурсници с церемония и концерт на "Керана и космонавтите"

Първият учебен ден за академичната 2022/2023 година е 1 октомври

 

Нов български университет даде начало на академичната 2022/2023 година с истински празник на знанието, мечтите и вдъхновението. Усмихнати и щастливи от завръщането в университета студенти, преподаватели и представители на ръководството и администрацията изпълниха коридорите и градините на университета. Над 2300 първокурсници прекрачиха за първи път прага на НБУ.

Откриването на академичната година започна с тържествена церемония в Аулата. Ректорът на Нов български университет – проф. дн Пламен Дойнов приветства общността с думите:

„Тази година имаме истински шанс да се върнем към смисъла на онова, което се пее в химна на студентите: „Viva Academia!“ - „Да живее Академията!“, което ще рече да живее реално, да живее тук и сега. Да живее заедно с всички нас, когато се гледаме в очите. Аз искам да пожелая на всички вас - да не преставаме да се гледаме в очите. Искам да направим така, че да постигнем отново онзи поизгубен смисъл на академичното обучение. Защото вие ще се убедите, както се оказа и второкурсници, и третокурсници, а най-вече първокурсниците, колко е хубаво тук. Знаете ли колко е хубаво да си в Нов български университет? Ще се убедите колко е хубаво. И аз ще ви кажа защо е хубаво. Хубаво е, защото тук има страхотни места, пространства. Имаме невероятна библиотека, където, ако искаш да четеш, можеш да прочетеш буквално всичко, от което имаш нужда. Включително и това, от което нямаш нужда. Например тук ще срещнете любовта на живота си, макар, че може един ден да съжалявате за това. Но мигът на тази среща ще бъде толкова силен и запомнящ се, че си струва и разочарованието по-късно. Заради всичко това е хубаво да си студент и да си преподавател в НБУ. Разбира се, тук ще получите и възможно най-качественото образование.

Но има нещо много просто във всичко това - това е желанието на всички тук, на преподаватели, на администрация, на всички, които работят в НБУ, да бъдат отзивчиви със студентите, да бъдат винаги отворени към тях и за тях интересите на студентите да бъдат винаги на първо място. Повярвайте! Няма да оставим нито един студент да се чувства в Нов български университет сякаш не е у дома си. Бъдете у дома си! Идвайте тук, за да се гледаме в очите. Аз ви обещавам, че никога, когато срещна ваш поглед, няма да отвръщам моят. Лично аз имам нужда от вас да ви виждам в аудиториите, да се гледаме в очите, защото знам, че само така няма да се предадем един друг. Обещавам честност и най-доброто образование в България.“

По традиция НБУ посрещна академичната година със специален гост. Един от най-изтъкнатите български белетристи и драматурзи Захари Карабашлиев произнесе академично слово на тема „Прагматика на мечтаенето”:

"Мечтаенето — наричат го по различен начин: превизуализиране, манифестиране и какво ли не — работи за нас само, ако ние работим за него. То е колкото ефимерно, толкова и напълно реално, също като нашия безтегловен “аз”.

Или както пише Шекспир в “Бурята”: “We are such stuff as dreams are made on.” “Ние сме същото нещо, каквото и мечтите.”

Не забравяйте да мечтаете. И действайте!"

*Цялото академично слово на Захари Карабашлиев може да прочетете тук: https://kulturni-novini.info/pragmatika-na-mechtaeneto

След официалната част, празникът се пренесе на огрените от слънцето зелени пространства на НБУ. Следващите специални гости на събитието - "Керана и космонавтите", вдигнаха градуса на настроението, а музикалните им изпълнения изправиха на крака студенти, преподаватели и ръководство, които превърнаха в дансинг поляната пред сцената. Денят продължи по ноти с концерти на студентските групи „Мръсна приказка“ и „Snade“, организирани от Студентски съвет НБУ.

В дните между 26 и 30 септември Нов български университет организира и Седмица за ориентиране на студентите . Първокурсниците имаха възможност да се запознаят с живота в университета и да се адаптират по-лесно към него чрез лекции, работилници, концерти и срещи с преподаватели. Специално организирани дискусии представиха тюторите – преподаватели, които подпомагат студентите в академичния живот. Студентски съвет на НБУ участва в програмата с много активности, които да помогнат на „новаците“ да разчупят леда и да се опознаят.

Първият учебен ден за академичната 2022/2023 година е 1 октомври.

 

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
01.10.2022 г. 12:48
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35517-nbu-posreshtna-2300-parvokursnitsi-s-tseremoniya-i-kontsert-na-kerana-i-kosmonavtite