Празници / фестивали

“Русе дирижира Операта” в Международния ден на музиката - Първи октомври

Маестро Димитър Косев, основоположник на инициативата, отново ще подкрепи всички, които искат да дирижират

 

◊ ПОКАНА

“Русе дирижира Операта” тази събота в 12 часа пред входа на Доходното здание!

Русенската опера традиционно ще отбележи Международния ден на музиката Първи октомври заедно с гражданите на Дунавската столица, като им даде възможност да застанат на диригентския пулт пред знаменития русенски оркестър!

Този път заедно с оркестъра на импровизираната сцена ще застанат и солистите на русенския оперен театър с някои от най-известните оперни арии!

Главният диригент на Държавна опера - Русе Димитър Косев, основоположник на тази инициатива, отново ще подкрепи всички хора, за които е било детска мечта или сега спонтанно решат да застанат пред симфоничен оркестър - хора от всякаква възраст, работещи всяка друга професия, било свързана, но не и свързана с музиката.

Първи октомври е обявен за Международен ден на музиката и се чества за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Православната църква освен, че е определила този ден за Ден на покровителството, с което ни дарява Богородица, тя чества и двама изявени църковни певци и поети – преподобните Роман Сладкопевец и Йоан Кукузел. Може би и заради това през 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, Първи октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

Очакваме русенци и гостите на града в 12 часа на Първи октомври пред входа на Доходното здание, за да сътворим заедно един истински музикален празник!
 
 
 
Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
29.09.2022 г. 13:27
Етикети:
Посетено:
742
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35499-ruse-dirizhira-operata-v-mezhdunarodniya-den-na-muzikata-parvi-oktomvri