Празници / фестивали

Камерен фестивал "Мотив" на Фондация "Модо България" с благородни каузи

Концерти на 30 септември, 1 и 2 октомври в зала Vivacom Art Hall, Оборище 5

 

Фонд „Здраве” за музиканти с професионални проблеми и в напреднала възраст, подкрепа за обучение на млади български музиканти са част от идеите, които ще подкрепи камерният Фестивал „Мотив“, който ще се проведе в три последователни вечери между 30 септември и 2 октомври в столичната зала  Vivacom Art Hall Оборище 5.

30 септември, 19:30 ч., Vivacom Art Hall Oborishte 5

В търсене на Димитър Ненов и Кино-концерт
Венета Нейнска (пиано)

Със специална прожекция на музикално-документалния филм
“Димитър Ненов и измеренията на изяществото” - реж. Ясен Харалмипиев

Венета Нейнска завършва  музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в The Observer, могъществото в нейното свиренето е завладяващо.

01 октомври, 19:30 ч., Vivacom Art Hall Oborishte 5

Spectrum Vocal Band

Spectrum Vocal Band е българска акапелна група с неповторим стил и уникален подход към вокалната музика. Изпълненията им са завладяващи и впечатляващи, те са израз на елегантност и изящност във вокалната хармония. Репертоарът на групата преминава отвъд границите на поп, джаз пеенето и традиционната българска народна музика, като създава чисто, свежо и различимо звучене. Spectrum е букет от брилянтни гласове на изключително талантливите: Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Даниел Николов (тенор), Янко Янков (баритон), Константин Бейков (бас).

02 октомври, 19:30 ч., Vivacom Art Hall Oborishte 5

Блясък и талант
Лора Маркова (цигулка)
Сион Найман (виолончело)

Изключително талантливите млади български солисти, Лора Маркова и Сион Найман, се срещат на сцената на Motif Fest във виртуозно пътешествие с музиката на Паганини, Й.С. Бах, Лигети, Мартину и Равел. Безброй награди и покорени световни сцени нареждат двамата изпълнители сред най-даровитите европейски музиканти от тяхното поколение. Дни преди Лора и Сион да заминат за Берлин, където продължават кариерата и обучението си, софийската публика ще има неповторимата възможност да оцени зашеметяващия им талант. Дуото Лора Маркова и Сион Найман се сформира през 2020 г. от двамата млади музиканти, възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“ в София. Пътят им на професионално изграждане като инструменталисти започва на ранна детска възраст в класовете на емблематични български педагози. Лора Маркова (цигулка) е ученичка на Благородна Танева, а Сион Найман (виолончело) – на Даниела Черпокова. В своето развитие през годините, младите музиканти се доказват и утвърждават като едни от най-изявените солисти - представители на българската струнна школа, лауреати на многобройни национални и международни конкурси.

Фестивал „Мотив“ e продължение на поредицата камерни концерти „Мотив“, създадена от фондация „Модо България“, отличима сред ценителите на музикалното изкуство с високо качество,  изпълнители от световна величина и изкусен стил.  Тази есен концертите се осъществяват с подкрепата на Столична община, обединени от една обща кауза – да бъдат в помощ на талантливи музиканти. Конкретната кауза, която ще подкрепи инициативата ще бъде избрана от публиката.

Има каузи, които притежават силата да обединяват и водят към по-добро бъдеще, които вълнуват сърца и променят животи, които дават надежда и носят светлина. Нашият екип вярва, че с качествената музика и съдържателно изкуство можем да създаваме общества от съмишленици, които да подкрепят ефективно конкретни каузи.

* * *

Партньори на ФЕСТИВАЛ „МОТИВ“ са: Seewines, AYA Estate Vineyards, Vila Agency, Music Play, iPrint, Ресторант Aubergine, Градински център "Божилови".

 

Автор:
Весела Петрова
Публикация:
28.09.2022 г. 12:24
Етикети:
камерни концертиVivacom Art Hall
благородни каузи
Фондация "Модо България"
Камерен фестивал "Мотив"
Посетено:
501
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35483-kameren-festival-motiv-na-fondatsiya-modo-balgariya-s-blagorodni-kauzi