Празници / фестивали

Виртуозна японска цигуларка свири на финала на “Варненско лято” 2022

Рино Йошимото е солистът изненада на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 7 октомври във Фестивалния и конгресен център Варна

 

Младата японска цигуларка Рино Йошимото, която взе втора награда на престижния конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“ 2022 във Виена, ще бъде очакваният солист на концерта, с който официално ще бъде закрито издание 2022 на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

На 7 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център под палката на маестро Марк Кадин Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак. Виртуозната цигуларка от Япония ще изпълни заедно с радиосимфониците Концерт за цигулка и оркестър от Хенрик Виенявски №1 във фа диез минор, оп. 14.

Рино вече е пленила публиката в Европа, Америка и Япония. През 2019 г. тя прави своите солови дебюти в Карнеги Хол и във Виенския Музикферайн. Има богат репертоар и е свирила с уважавани симфонични оркестри, сред които са Софийската филхармония, Orchestra di Padova e del Veneto, Италия, и Kobe Philharmonic Orchestra, Япония.

Рино Йошимото учи както при проф. Михаел Фришеншлагер в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, така и при проф. Огюстен Дюме в Музикалната капела “Кралица Елизабет”.

Нейната феноменална музикалност ѝ носи награди от множество международни конкурси за цигулка, включително Международния конкурс за цигулка “Фриц Крайслер” 2018 г., Международния конкурс “Йоханес Брамс” 2017-19 г. и Международния музикален конкурс в Падуа Италия 2018 г. Финалист е на Шанхайския международен конкурс за цигулки и е стипендиант на Rohm Music Foundation за 2020-2021 г. в Япония. Тя има честта да свири пред белгийската кралица Матилда през декември 2020 г.

Рино Йошимото свири на цигулка, изработена от Джузепе Гуарнери през 1697 г., която й е предоставена от фондация Boubo-Music Switzerland.

 

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“,  клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център -  Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
06.10.2022 г. 13:02
Етикети:
Фриц КрайслерМарк Кадинсимфоничен оркестър на БНР
конкурс за цигулари "Фриц Крайслер"
Рино Йошимото
Международен музикален фестивал Варненско лято
Посетено:
510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35482-virtuozna-yaponska-tsigularka-sviri-na-finala-na-varnensko-lyato-2022