Празници / фестивали

Стара Загора посреща театрални спектакли от 7 държави за Студентския фестивал „Данаил Чирпански"

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе за трети път в Стара Загора, от 23 до 27 септември

Стара Загора посреща театрални спектакли от 7 държави за Студентския фестивал „Данаил Чирпански"

 

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе за трети път в Стара Загора, от 23 до 27 септември. Форумът, стартирал през 2017 г., събира на едно място млади професионалисти, които представят дипломните си спектакли, участват в дискусии и надграждат знанията и уменията си по време на ателиета и лекции, водени от доказани световни експерти в ролята им на жури и ментори. 

Вдъхновението за фестивала идва от любим приятел и колега на организаторите – Данаил Желев–Чирпански – студент в НАТФИЗ, който загина вследствие пътен инцидент през 2016 г. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която да помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да усъвършенстват себе си. 

Тази година основната фестивална програма включва студентски спектакли от 7 държави. Откриването на форума ще се състои на 23 септември (петък) от 19:00 ч. с истинска фиеста – улични изкуства, музика, шествие на театрални костюми и др. След официалната част на сцената на бар Drums (пред Културния център) жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на група Cool Den.

На 24 септември (събота) от 17:00 ч. възпитаниците на Театрална академия “София Амендолеа”, Рим, Италия, ще представят “Ще дойдат НЕЖНИ ДЪЖДОВЕ” в Държавен куклен театър – Стара Загора. На същия ден от 20:00 ч. в Културен център “Стара Загора” публиката ще види “Войцек“ на Академия за театър, радио, филми и телевизия, Любляна, Словения. 

Неделната програма за зрителите започва в 17:00 ч. със спектакъла на България – студентите на проф. Иван Добчев от НАТФИЗ, които ще представят “Иванов-Барабанов”. В 20:00 ч. на сцената ще излязат младите актьори от Кралската академия за сценични изкуства на Мадрид, Испания с “Двойник”. А след края на второто представление от основната програма на открито, пред Културния център, ще се играе огненият моноспектакъл “Другото лице” на пътуващ театър “Скрин”. 

На 26 септември (понеделник) от 17:00 ч. в Кукления театър публиката може да гледа “Мис Брекзит” на Лондонски музикален колеж, а от 20:00 ч. – “Чумата” на  Колеж „Тринити“ в Дъблин, Ирландия. Вечерта от 22:00 ще се проведе и вторият концерт от програмата. Група Latino Kopeles ще свирят в бар The House.

Последният фестивален ден е посветен на седмия студентски спектакъл – от 13:00 и от 14:30 на Камерна сцена на Драматичен театър “Гео Милев” публиката може да гледа “Историята на Лари” на Академия за изкуства в Берн, Швейцария. Закриването и награждаването на участниците ще се проведе от 19:00 ч. в Културен център “Стара Загора” с вход свободен.

Тричленно международно жури ще оценява дипломните спектакли на 7-те академии от Европа. Англичанинът Пол Борн – театрален режисьор, преподавател и артистичен директор на Menagerie Theatre Company в Кеймбридж, Джанина Карбунариу – румънски режисьор, драматург, директор на Младежкия театър, и Илияна Кънчева – сценограф и визуален артист от България, ще проведат и свои ателиета за участниците, помагайки им да надградят знанията и уменията си.

Осъществяването на фестивала би било невъзможно без подкрепата на Министерство на културата и Община Стара Загора. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”. Партньори на МСТФ са още Съюз на пивоварите, “Бяла вода”, Загорка, Ekotex, One Vin, Bookmark, PREMIER studio, хотел “Форум”, клуб Drums, пиано бар The House. Медийни партньори са Дарик Радио, Радио Стара Загора, LoveTheater.bg, dolap.bg. Държавен куклен театър – Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески” застават зад фестивала.

Всички спектакли, ако не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лв. под формата на дарение, срещу което получавате покана с конкретно място в салона. Дарение можете да направите на касата в Културен център от 23 до 27 септември или на касата в Държавен куклен театър в рамките на час преди всеки спектакъл в театъра. Всички дарения ще се използват за реализирането на МСТФ “Данаил Чирпански”.

Автор:
Мирена Керезова
Публикация:
23.09.2022 г. 15:18
Посетено:
1146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35450-stara-zagora-posreshta-teatralni-spektakli-ot-7-darzhavi-za-studentskiya-festival-danail-chirpanski