Празници / фестивали

БНР и Държавният културен институт с поздрав за Деня на независимостта

Виртуалeн поздрав към всички българи и приятели на България по света

Българското национално радио, съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи, отправят поздрав за Деня на независимостта – 22 септември.

В специално реализираното видео, част от партньорското взаимодействие между двете институции, е използвано произведение от репертоара на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин.

Виртуалният поздрав към всички българи и приятели на България по света е с Blumine (1884) Andante на Густав Малер.

Още от създаването си през 1948 година и до днес Симфоничният оркестър на БНР играе главна роля в музикалния  живот на София. Той е достоен член на семейството на европейските радиосимфоници. Съставът поддържа изключително широк репертоар. Той не само покрива целия периметър на класическата музика от барока до късния романтизъм,  с един ярък фокус върху знаковите творби на ХХ век, но включва и световни премиери написани специално за оркестъра.

Всеки музикален сезон на оркестъра с традиционните концерти в петък в зала „България“ е неизменна част от културния облик на столицата.

На 30 септември от 19.00 часа Симфоничният оркестър на БНР ще открие своя нов сезон. В програмата под диригентската палка на Марк Кадин ще звучи една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век - Трети концерт от Сергей Прокофиев. Гост-солист е световно-известният грузински пианист Гиорги Гигагашвили. Билети могат да бъдат намерени в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим

 

Видео поздрав за Деня на независимостта:  

   https://www.youtube.com/watch?v=q9OtkLsJrDg&t=2s

 

Автор:
Катя Василева
Публикация:
22.09.2022 г. 11:06
Посетено:
1241
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35440-bnr-i-darzhavniyat-kulturen-institut-s-pozdrav-za-denya-na-nezavisimostta