Празници / фестивали

Най-големите европейски джаз фестивали се събират в София от 22 до 25 септември

Европейската джаз конференция ще е с фокус България и позиционирането на българската музика на европейския фестивален афиш

Най-големите европейски джаз фестивали се събират в София от 22 до 25 септември

 

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на  един от най-значимите професионални форуми за джаз на стария континент. От 22 до 25 септември в София за пръв път ще се проведе Европейската джаз конференция. Тя се реализира за първи път и в Югоизточна Европа, след като единственият български член - Фондация AtoZ - се пребори за домакинството в конкуренция с няколко европейски града.

Конференцията е годишното събитие на най-голямата професионална асоциация на културни оператори в сферата на джаза и импровизационната музика на континента. Създадена преди повече от 30 години, Европейската джаз мрежа има 180 члена от 34 държави и спомага за формирането на културните политики в ЕС в сферата на музиката.

Очакват се 400 европейски делегати, представители на различни организации, заминаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии. Всички те ще вземат участие в програмата, включваща конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите за страната ни модули - панел с представяне на българската джаз сцена и презентационните “шоукейс” концерти на 16 проекта от страната. В музикалната селекция участват емблематични артисти като Живко Петров, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Борислав Петров, Димитър Льолев и други.

Основната цел на домакините е делегатите да припознаят България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари.

Темата на конференцията е “Breaking new ground”, като препратка към нуждата от по-добро интегриране в тази сфера на все още недостатъчно добре представени и познати региони на ЕС, какъвто е нашият. Друг приоритет е по-значимото присъствие на България на културната карта на Европа и спомагане на позиционирането на страната ни като дестинация за културен, фестивален и конгресен туризъм.

“Необходимо е преосмисляне на политиките по отношение на износа на български културни продукти. Подценяването им като част от креативните индустрии е знак за неразбиране, че те са всъщност част от икономиката на страната, и то с огромен потенциал. Това е залегнало в мотивацията ни да сме домакини на този форум, да спомогнем опознаването на културата ни и отварянето на чуждите пазари за българските музиканти. Искаме да създадем устойчив и дългосрочен интерес към тях, както и да имаме по-голямо представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да работят активно заедно с други фестивали и организации от Европа” - коментира Петър Димитров, председател на Фондация AtoZ и инициатор на провеждането на европейската конференция в България. 

Основен партньор на конференцията е Министерство на културата на Република България, заедно с Министерство на туризма, Календара на културните събития на Столична община и ОП “Туризъм”.

 

 

Автор:
Яна Строй
Публикация:
19.09.2022 г. 15:37
Етикети:
СофияЕвропейска джаз конференция
Европейска джаз мрежа
Фондация AtoZ
джаз фестивали
Посетено:
574
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35423-nay-golemite-evropeyski-dzhaz-festivali-se-sabirat-v-sofiya-ot-22-do-25-septemvri