Празници / фестивали

АМТИИ открива учебната година на 13 септември с поредица от събития в Голямата базилика

Тържествен акцент е удостояването на проф. Петър Луканов с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

 

АМТИИ открива учебната година с поредица от събития в Голямата базилика

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ открива 59-тата си учебна година на 13 септември от 10.30 ч. на сцената на Епископската базилика на Филипопол. След обръщенията на ректора проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, официалните гости и традиционните думи на първокурсник от името на новоприетите студенти, академичният празник  ще продължи с изпълнения на студенти от специалност „Балетно изкуство“ към факултет „Музикален фолклор и хореография“.

Тържествен акцент по време на откриването на академичната учебна година ще бъде удостояването на проф. Петър Луканов с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за приноса му към развитието на балетното изкуство в България и в АМТИИ, както и във връзка с неговата 90 годишнина. 

От 12.00 ч. проф. Петър Луканов ще изнесе в Епископската базилика на Филипопол открита лекция на тема „Режисурата в танцовия спектакъл“. Лекцията е събитие от проекта „Проекции на диалога“, част от Програма „Наследство на Пловдив“ – Европейска столица на културата.

Веднага след лекцията, от 13:00 часа, е началото на уъркшоп, в който Петър Луканов ще сподели богатия си професионален опит със студентите от Академията в активен обмен на идеи, знания и добри практики.

Доайенът на българския балет проф. Петър Луканов е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог. Той е създател на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри. Той трайно свързва творческата си съдба с Русенската опера. Професионалният му път започва в Русе като артист-балетист. Възпитаник на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски, при когото завършва Балетна режисура в Москва. Творческата и административна ангажираност на Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като: балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел "Класически танци" в Държавното хореографско училище - София, директор на балета на Националната опера - София.

По негова инициатива и подготвена от него учебна програма през 1994 година са разкрита и специалностите „Балетна педагогика" и „Балетна режисура" в АМТИИ - Пловдив, където преподава дисциплините: „Композиция на класическия танц", „Балетна режисура" и „История на балета". Освен най-добрите български преподаватели, той успява да привлече и някои от водещите преподаватели на Руската Академия на танца „А. Ваганова" в Санкт Петербург, като проф. Ирина Трофимова,
проф. Наталия Тарасова и др., както и преподавателя по джаз и модерен танц - Име Далберг от Холандия. Бил е ръководител на катедра „Хореография (1989 - 1999 г.), Заместник Ректор на Академията (1993 - 1999 г.) и временно изпълняващ длъжността „Ректор".

Петър Луканов е реализирал множество постановки както в редица български оперни театри в България, така и зад граница (Русия, Турция, Гърция).

 

Автор:
Проф. Л. Караджов, АМТИИ
Публикация:
11.09.2022 г. 17:22
Етикети:
концертлекцияпроф. Петър ЛукановАМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“
почетно звание „Доктор хонорис кауза“
балетно изкуство
откриване на учебната година
Посетено:
684
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35371-amtii-otkriva-uchebnata-godina-na-13-septemvri-s-poreditsa-ot-sabitiya-v-golyamata-bazilika