Празници / фестивали

"Кимоното – традиция и бъдеще" – изложба, съвременни японски песни, балет и блясък

2 и 3 септември 2022, Културен център „Тракарт“ - Пловдив

"Кимоното – традиция и бъдеще" –  изложба, съвременни японски песни, балет и блясък

 

◊ ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ  2022 

„Кимоното – традиция и бъдеще“ - изложба, съвременни японски песни, балет и блясък

Събитията на 2 и 3 септември 2022 са част от 33. издание на „Дни на японската култура в България“, организирано с помощта на Посолството на Япония в България. 

Отново Културен център „Тракарт“ ще бъде домакин на срещата е естетиката на японската култура и изкуство  благодарение на г-ж Снежана Накатани. За Страната на изгряващото слънце можем да говорим надълго и нашироко. Колкото позната, толкова и непозната! Но държава, в която преди всичко се извисява култът към красотата и естетиката, споменавайки само една единствена дума –  кимоно. Кимоното е есенция и емблема на Япония, и днес то има статус на символ, а от 20-те години на ХХ в модата периодично влагат изобретателност и креативност  и ползват десена и кройката му. Приемаме го като церемониална дреха, но всъщност през по-голямата част от историята то е било традиционната дреха за всички в Страната на изгряващото слънце.  

След огромния интерес на аудиторията към  изложбата на кимона и обита, представена по време на 32-те Дни на японската култура в България през 2021 г., възниква идеята този път изящното японско изкуство на кимоната, визитка на японското по света,  да бъде представено заедно със съвременна японска музика и балет. Целта е да се направи препратка към бъдещето развитие на кимоната, като се възпее тяхната красота. Днес хората могат да носят кимоно в свободен, традиционен или класически стил. Все повече дизайнери се интересуват от кимоното и това помага да се върне там, където му е мястото – по улиците, а не в музея или на пиедестала. 

Японската музика води началото си от дълбока древност, чиито народни корени и ранно влияние от азиатския континент имат стара история. Японската музика включва музикалните традиции на Окинава и автономните музикални достижения на народа Айну на остров Хоккайдо. 

Основната идея на събитието е да представи автентичното японско изкуство и бъдещето му развитие в унисон с музика и балет, както и да запознае българските дами и ценители на японската култура с традиционното японско облекло.  

• 2 септември 2022 (петък) - от 17.00 ч. 
• 3 септември 2022 (събота) - от 11.00 ч. 

Културен център „Тракарт“, Подлез „Археологически“ 

Вход свободен  

Автор:
Културен център „Тракарт“
Публикация:
01.09.2022 г. 15:47
Етикети:
балетяпонско изкуствоизложбаДни на японската култура в България
съвременни японски песни
„Кимоното – традиция и бъдеще“
Културен център „Тракарт“
Посетено:
1283
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35302-kimonoto-traditsiya-i-badeshte-izlozhba-savremenni-yaponski-pesni-balet-i-blyasak