Празници / фестивали

Официално откриване на Празниците на изкуствата "Аполония" 2022 в Созопол

Младите музиканти от Детски духов оркестър „Junior Band“ впечатлиха  посетителите на Фестивала с таланта си

 

◊ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА "АПОЛОНИЯ" 2022

За 38-а поредна година началото на Празниците на изкуствата Аполония развълнува любителите на изкуството със своето откриване. Младите и талантливи изпълнители от Детски духов оркестър „Junior Band“, с диригент Йордан Цветанов, заредиха публиката със слънчево настроение и широки усмивки, задавайки тон за предстоящите акценти от програмата. Младежите изпълниха невероятни  поп, фънк и джаз аранжименти на популярни произведения на световноизвестни музиканти.

Културните събития от календара на Аполония ще се проведат между 28 август и 5 септември, събирайки заедно едни от най-талантливите и обичани български музиканти, актьори, художници, писатели... Повече информация за програмата на Аполония 2022 г. може да бъде открита на официалния сайт - www.apollonia.bg, а билетите можете да намерите в мрежата Eventim.

По повод старта на дългоочаквания фестивал, Маргарита Димитрова – изпълнителен директор на Фондация Аполония сподели: - „Да виждам за поредна година, събрани на едно място толкова творци и толкова зрители, отдадени на изкуството, ме прави повече от щастлива. Духът на Аполония е вдъхновението, а днес Созопол прелива от него.“

Стартът на Фестивала бе отбелязан и с откриването на трите изложби в Художествената галерия в Созопол. Те включват избрани творби на Кристо и Жан Клод. За първи път българските зрители ще могат да видят творбите им от няколко десетилетия – между 1958 и 2003 година, събрани на едно място. Посетителите ще имат възможност да се насладят на избрани образци от колекцията на Х Международно триенале на сценичния плакат два месеца преди откриването му в София. А със своята отдаденост и иновативност младите надежди в изкуството Мартиан Табаков и Мартин Трифонов представят изложбата си „Слънчеви перспективи“.

Тържествената и вдъхновяваща празнична атмосфера завладява и любителите на киното и театъра. Тази вечер предстои старта на прожекциите под звездите с феноменалната българска кинопродукция  „В сърцето на машината“. На сцената на амфитеатър "Аполония" зрителите ще могат да се срещнат с моноспектакъла на Михаил Билалов „Бум-Бум“. Пиесата „Една испанска пиеса“ на Ясмина Реза ще бъде представена от Малък градски театър „Зад канала“ с участието на Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Светлана Янчева, Василена Атанасова и Малин Кръстев. Повече информация за всички предстоящи постановки може да откриете в програмата на официалния сайт - www.apollonia.bg.

Празниците на изкуствата "Аполония" 2022 даряват на посетителите много емоции, вдъхновение и наслада. Фестивалът умело преплита в себе си различните изкуства, създавайки преживяване, докосващо душата.

За Аполония:

Празници на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

_______________________

На снимките:
 
Снимка 1: Маргарита Димитрова – изпълнителен директор на Фондация Аполония открива фестивала с детски духов оркестър „Junior Band"

Снимка 2: Кметът на Созопол Тихомир Янакиев връчи на Маргарита Димитрова
плакет за принос към културата на общината;

Снимка 3: Експонати от изложбата на Кристо и Жан Клод в Художествената галерия в Созопол;

 

* * *

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

На Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

И на Instagram страницата на фестивала: https://www.instagram.com/apolloniabg/?hl=bg

Билети за Фестивала може да закупите от: https://www.eventim.bg/bg/artist/praznici-na-izkustbata

 

 

Автор:
Публикация:
29.08.2022 г. 14:31
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35289-ofitsialno-otkrivane-na-praznitsite-na-izkustvata-apoloniya-2022-v-sozopol