Празници / фестивали

38. издание на Аполония ще зарадва публиката с богата театрална програма

На театралната сцена на фестивала ще заблестят едни от най-обичаните български актьори

 

◊ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА "АПОЛОНИЯ" 2022

На Амфитеатър Аполония 2022 ще бъде представен моноспектакълът на Михаил Билалов „Бум-Бум“, със специалното участие на Ангел Заберски Бенд. С богатия си опит и талант, актьорът ще влезе в ролята на гангстер. Добре познат и с предишните си изяви на необикновен мафиот, той за пореден път ще завладее публиката с таланта си. Персонажът на Билалов ще съчетае интересните му възгледи за живота с богатото му чувство за хумор. Спектакълът ще достави много смях на публиката. По повод моноспектакъла си Билалов споделя: „В началото героят ми си припомня с усмивка 90-те, които си бяха “Джурасик парк” за престъпници, само за да разбере как се е завъртял светът днес. Какво си е отишло и какво е останало на дъното на бутилката… Но за негово съжаление, не само, че нищо не си е отишло, ами и всичко е с краката нагоре. В този смисъл спектакълът наистина е смях през сълзи.“

Аполония 2022 предлага богата театрална програма между 28 август и 5 септември. На сцената ще бъдат едни от най-любимите български актьори, сред които Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Светлана Янчева, Малин Кръстев, Емануела Шкодрева, Велислав Павлов, Ивайло Христов, Боряна Братоева, Петър Антонов и много други.  Билетите за всички предстоящи събития можете да откриете в мрежата на - Eventim, а пълната програма за Аполония 2022, може да намерите на официалния сайт - www.apollonia.bg.

Едно от най-ярките имена в европейската драматургията ще превземе сцената на 29 август и това е Ясмина Реза. Тя играе в парижкия театър Ла Скала. Малък градски театър Зад Канала ще представи нейната „Една испанска пиеса“. В нея зрителите ще се насладят на таланта на любимите  Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Светлана Янчева, Василена Атанасова и Малин Кръстев. Сюжетът на постановката разказва истории за любовта, за суетата, за самосъжалението, за живота, който прилича на театъра и обратното.

Народният театър "Иван Вазов" ще присъства с впечатляващата постановка „Пиано в тревата“ от Франсоа Саган на режисьора Юрий Дачев. Участват Емануела Шкодрева, Велислав Павлов, Христо Чешмеджиев, Вяра Табакова и други.

Любителите на визуалните  изкуства ще имат възможността да видят интересни истории – филмът „Сърцето на машината“, който променя мнението за българското кино и печели  „Златна роза“ в категориите „Най-добър пълнометражен филм“ и „Най-добър сценарий“ на фестивала AFIN в Австралия. Част от актьорския състав са добре познатите Юлиян Вергов, Ивайло Христов, Александър Сано, Башар Рахал, Христо Шопов, Христо Петков, Игор Ангелов, Стоян Дончев и Владимир Замбори. Завладяващата история провокира зрителя да се замисли върху темата колко е важно да запазиш човека в себе си, когато си в нечовешка среда.

Други впечатляващи събития от програмата са постановките:, „Госпожица Юлия“ на театър Възраждане, „Поразените“ на ДТ Варна, „Мислещите тръстики“ на театрална работилница Сфумато, „Секс, наркотици и рокендрол“ на ТБА, „Станете, за да легна аз“ на Сатиричен театър Алеко Константинов, „Място наречено другаде“ на ЮПИ АРТ, както и прожекциите в лятното кино на Созопол на най-новите български игрални и документални филми „Жълт олеандър“, „Гео Милев в лабиринта на времето“, „Януари“, „Рибена кост“, „Гладиатор“, „Жири“, „Бягство“, и „Мечтател“

Фестивалът Аполония 2022 за пореден път ще даде възможност на любителите на изкуството да се докоснат до българските творци  от всички сфери – кино, театър, музика, изложби, литература, майсторски класове за млади творци и изпълнители. Аполония носи вдъхновение на всеки, който ще присъства в Созопол.

За Аполония:

Празници на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

* * *

Снимки:
Снимка 2: Михаил Билалов в моноспектакъла „Бум-Бум"
Снимка 3: ДТ Варна - „Поразените"; 
Снимка 4: „Секс, наркотици и рокендрол";
Снимка 5: МГТ Зад канала - „Една испанска пиеса"; 
Снимка 6: „Рибена кост";
Снимка 7: „В сърцето на машината"; 
Снимка 8: „Жълт олеандър" 

_________________

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

На Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

И на Instagram страницата на фестивала: https://www.instagram.com/apolloniabg/?hl=bg

Билети за Фестивала може да закупите от: https://www.eventim.bg/bg/artist/praznici-na-izkustbata

Автор:
Публикация:
26.08.2022 г. 16:39
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35279-38-izdanie-na-apoloniya-shte-zaradva-publikata-s-bogata-teatralna-programa