Празници / фестивали

"Измечтай Варуша юг" и "Игротека" специално за децата на Велико Търново на 20 август 2022

Първо издание на големия градски фестивал "48 часа Варуша юг"

"Измечтай Варуша юг" и "Игротека" специално за децата на Велико Търново на 20 август 2022: 1
"Измечтай Варуша юг" и "Игротека" специално за децата на Велико Търново на 20 август 2022: 2

 

◊ ПОКАНА

Събития за деца в програмата на фестивала "48 часа Варуша юг"

„48 часа Варуша юг“ обръща специално внимание на активностите за деца с две специални работилници, в които малките участници ще творят, докато научават любопитни подробности за архитектурата и за квартала.

"Измечтай Варуша юг" е работилница, която кани децата на Велико Търново да съпреживеят квартала през творчество и интуитивна игра. Тя ще се проведе на 20 август (събота) от 9:30 ч. - 13:30 ч. на площад "Съединение" (пространството пред музей „Възраждане и учредително събрание“). Поканени да се включат са деца на възраст 7 - 12 г., но има ограничение за максимум 25 участника с предварително записване.

По време на работилницата, децата ще бъдат насърчени сами да измечтаят своята алтернативна „Варуша юг“ - да представят своя уникален прочит на квартала и да го претворят във форми, образи и игра. Те ще могат да използват рециклируеми и отпадъчни безопасни материали - кашони, кутии, картонени ролки, текстил, въжета и др. Младите създатели ще могат да използват целия въображенчески потенциал в хода на напълно игрови процес, в който ще бъдат мотивирани да проявят самоинициатива, творчество и сътрудничество помежду си.

"Измечтай Варуша юг" ще бъде водена от местни архитекти, дизайнери и артисти, вдъхновени от методите на учене чрез преживяване, placemaking (създаване на място) чрез временни намеси и въвличане на децата в решаване на градски казуси.

Всеки родител, който чувства, че работилницата е подходяща за неговото дете, е поканен да попълни формуляр за участие тук  https://forms.gle/mZJDRrnm222cTRSn6 

Събитието е безплатно, а децата просто трябва да дойдат с подходящи за цапане дрехи и обувки и да си носят вода за пиене.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1761234684243206

От 18:00 ч. на 20 август (събота) отново пред Конака ще има весели игри и детски кът в събитието „Игротека“.

Нека се забавляваме заедно и да празнуваме в нашия квартал. В игротеката ще има по нещо за малки и големи, казват организаторите. Те са подготвили работилница с листа и камъни, рисуване на лице за деца, игри с топка, детски кът за най-малките, свободен базар с детски дрешки и разни вкусотии за пробване.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1012409172787283

Всички останали събития от програмата на „Варуша юг“ също обещават много емоции за участниците от всички възрасти.

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts/

Интерактивната карта на фестивала е тук: https://goo.gl/maps/6JPk8vnCtasmJ88dA

Фестивалът „48 часа Варуша юг“ се организира от сдружение „ВТ Ивентс“. Събитието получи финансирате по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново.

 

Автор: Екип на фестивала "48 часа Варуша Юг"
17.08.2022 г. 13:13
Посетено: 261
Етикети: фестивал, базар, игри, работилница, Велико Търново, "48 часа Варуша юг", "Игротека", "Измечтай Варуша юг"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35240-izmechtay-varusha-yug-i-igroteka-spetsialno-za-detsata-na-veliko-tarnovo-na-20-avgust-2022