Празници / фестивали

Първо издание на фестивала "48 часа Варуша юг" във Велико Търново - 19, 20 и 21 август 2022

В 53 събития ще участват стотици артисти на 5 сцени и 22 локации

 

◊ ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА "48 ЧАСА ВАРУША ЮГ" ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Броени дни преди началото на фестивала „48 часа Варуша юг“ вече е ясна и пълната програма на събитието

53 събития, разположени на 22 локации, сред които 5-те основни сцени, с участието на стотици артисти ще оживят Стария град на Велико Търново за 48-те часа на фестивала. Очакват се хиляди посетители за едно от най-големите събития на годината.

Фестивалът „48 часа Варуша юг“ се организира от сдружение „ВТ Ивентс“. Събитието получи финансирате по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново.

Фестивалът е отворена общностна платформа, която дава възможност на широк кръг от заинтересовани участници да представят потенциала на квартала като важно място за развитието на културния живот на Велико Търново. Събитието е кулминацията на двегодишен процес и работа с населението, за да се ревитализира един от най-старите квартали на болярския град. Старата част на Велико Търново ще покаже, че е не просто туристически обект, а е притегателно място за изкуство, за култура, за различни развлечения.

Пет са основните сцени, около които са концентрирани събитията. Първата е Сцената с глухарчетата на ул. „Ст. Стамболов“ 23 (на панорамната площадка срещу Старата поща), а останалите са пред Административния съд, пространството около бар „Хипстър“ на Самоводската чаршия, Музеят на архитектурата на ул. „Иван Вазов“ 35, със съдействието на Съюза на българските архитекти, и на плажа на Янтра на ул. „Крайбрежна“.

Откриването на „48 часа Варуша юг“ е на 19 август, петък, от 16 часа на плажа на р. Янтра. В продължение на два часа DJ Djobry ще забавлява присъстващите.

Плажът ще бъде още по-атрактивен благодарение на подкрепата на „Авточойс“, официален представител на „Фолксваген“ за района на Велико Търново. Фирмата е сред основните спонсори на фестивала и по тяхна инициатива ще бъде поставен басейн на плажа за трите фестивални дни. Екипът на “Авточойс” е изработил и специални мебели от екопалети, които ще допълнят пространството около басейна. Те ще останат постоянно обзавеждане за плажа и след края на фестивала. 

От 18:00 ч. в Музея на архитектурата ще бъдат открити изложби, които показват как изкуството и общностите работят с архитектурата.

Първата от експозициите ще покаже чрез снимки как фестивалът „Карантината“ е запазил рибарското селище във Варна чрез изкуството и общностните инициативи, които организират. Едно от ателиетата, които помагат за възраждането на квартал „Шести участък“ в Габрово - “No point Atelier” ще представи своя изложба ситопечат.

Изложба с книжки – зийн, направена от хората в квартал „Варуша юг“ също ще бъде показана в музея. Илюстраторът и издател Милена Симеонова е поканила 10 участника от квартала да изработят 10 книжки със своите истории. На следващия ден, в ТаМ тя ще проведе втора работилница за зийн на тема „Поглед към Варуша юг“ с начален час 9:30 ч.

В Музея ще бъде и една гостуваща изложба, която е от Съюза на архитектите в България - „Изкуство на обществения форум“.

В 18:00 ч. от Музея започва и интерактивната архитектурна игра: Вратите на квартала.

Украински арт двор се открива същата вечер от 18:00 ч. на улица „Максим Райкович“ 4 . Група украинци са наели къщата и в двора й ще направят изложба на свои произведения.

От 20:30 до 23:00 ч. в заведенията в квартала ще има музикални събития с диджеи. На сцена „Хипстър“ ще пускат Party Animals Bulgaria (P.A.B.), а в Tequila Bar Funky Monkey зад пулта застава Buckshot.

Emil Doesn't Drive поема музикалната част от официалното откриване на Клуба на културните дейци КДК. Това е артистичният прякор на архитекта Емил Ангелов, който проектира възстановяването и обновяването на културното пространство.

От 23:00 ч. в клуб „Мелън“ има концерт на пънк бандата „Magnetic Spacemen“. Събитието е с вход.

Вторият ден на фестивала започва в къщичката на плажа ул. „Крайбрежна“. Още от 8:00ч. танцова медитация ще проведе Даниел Денев. В 10:00 ч. започва работилница на Илза Христова по цианотипия.

От 13:00 ч. започва и музикалната програма на плажа. Там са поканени предимно местни артисти, които да покажат богатството на търновската сцена. Полина Чакалова излиза на сцената първа. Тя е 20-годишна, свири  на китара и на пиано и това ще бъде първата ѝ изява на сцена. След нея са „Братя Гръм“ – китаристите Калоян Паунов и Никола Миланов.

Реймънд Стиърс, третото име в музикалната програма, е американец, който от десетина години живее в България, свири на китара и прави рок музика.

След него ще рапира на български и на немски Анджей – германец, който е преподавател във ВТУ в специалност „Германистика“. Сета на Annna допълва програмата на сцената на плажа.

Музеят на архитектурата в събота ще посрещне поредица от лекции. Първата е от 11:00 ч. на арх. Радомир Данков - „Крепост в каньона на Янтра – архитектурен и урбанистичен разказ за историята на Търновград“.  От 14:00 е „Баня – музей – руина“ – обща лекция на арх. Слава Славова за наследството на турските бани в цяла България. От 16:00 арх. Тодор Булев, председател на САБ, ще представи архитектурна книжнина.

Сцена „Хипстър“ в събота ще е рай за колекционерите на грамофонни плочи. От 11:00 ч. там започва базар на грамофонни плочи. Паралелно с него диджей Николай Колев, който ще пуска от винил.

Децата също ще се забавляват по време на фестивала в две специални работилници в събота. От 9:30 ч. е детска архитектурна работилница „Измечтай Варуша“, в която участниците ще построят град от кашони с помощта на млади архитекти.

От 18:00 ч е втората детска работилница „Игротека на Конака“, организирана от отряд майки – оцветяване и игри както за малки, така и за големи. И двете работилници ще се проведат в пространството пред музей „Възраждане и учредително събрание“.

От 18:00 ч. фризьорница „Щастливите ножици“ изнася дейността си пред студиото с безплатни ретро прически и музикални изпълнения от бандата на фризьора.

Селекция на късометражни филми ще бъдат прожектирани от 18:00 ч. в Мястото на ул. ,,Стефан Стамболов" 12. 

Поредица изложби обогатяват програмата на фестивала. Те ще бъдат открити в събота, от 18:00 ч.

В Narrativa Gallery е изложбата на Крум Бегелски, български художник, базиран в Лондон, който в момента рисува най-високия стенопис върху един комин в град Дряново и с него ще кандидатства за рекордите на Гинес.

В най-новото пространство за култура Ателие „НЕЦАПАЙ“ ще има изложба на експериментална фотография. То се намира на улица „Никола Пиколо“ 25.

В Heerts Toya е показана изложбата на Йохан Кристиансен – поредният резидент на галерията в пространството им в с. Вишовград.

Витрината на КДК на главната улица представя 1 кв.м. с видеоинсталация на Михаил Михайлов. Търновският художник тази година представя България на Венецианското биенале.

В ТаМ се открива изложба на Невена Екимова, която е част от екипа на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Нейната работа е свързана с „Бъдеще за КДК“, където тя е четвъртият участник и имаше шанса да работи с архивите на културното пространство.

Трите художнички от GIArt Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева отварят ателието си за посетители от 18:00 ч.

Големите музикални сцени в събота отварят в 20:00 ч.

На сцената пред бар „Хипстър“ ще свирят Funkilicious.

Сцената с глухарчетата посреща три концерта. Първи излизат местните музиканти от групата Rock Chalum Band. Атрактивните Les Animaux Sauvages - новата група на Насо Русков, излизат от 20:30 ч. Те ще свирят за първи път във Велико Търново, след като от много години са участници в програмата на всички престижни фестивали в България.

От 21: 30 ч. е международното участие на Moss Farai – резидент DJ на най-големия клуб в Букурещ „Control“ и създател на групата  „Disco Cigaretta“.

Калоян Паунов открива програмата на сцена „Пиколо“ пред Административния съд в 20:00 ч. След него в 21:00 ч. на сцената се качват българите от Via Mavis, които са създали групата си в Консерваторията на Ротердам, където следват. От 22:00 ч. поема Homeboy Yaki.

Вечерта ще продължи с DJ-сет между Annna и  Mr. Vanderlay в клуб „Мелън“. Събитието е с вход.

Две арт-намеси в градска среда ще развълнуват посетителите на фестивала.

На площада пред Царевец трите художнички от GIArt Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева ще изработят триизмерна рисунка, чрез която ще оживее легендата за съкровище, скрито под крепостта. Работата по триизмерния стенопис ще започне още от 15 август, а всеки посетител ще може „да влезе“ в готовата рисунка по време на фестивала.

На бента на р. Янтра стрийт арт творците Ганчо Ганчев - Гана и Николай Петров – Glow ще създадат поредния си графити-шедьовър.

В неделя фестивалът продължава с медитация в 8:00 ч на плажа на р.Янтра.

В 10:00 ч. в Та  М ще има базар за ръчноправени неща.

В същия час започва и дискусия в Музея на архитектурата, определяна от организаторите като едно от най-важните събития в рамките на фестивала. Поканени са граждани, експерти по опазване на културно наследство, архитекти, урбанисти, за да участват в разговор как може старата част на града да бъде възродена. Модератор на дискусията е Любо Георгиев, който беше отговорен за проекта на „Софплан“ за създаване на нова визия за София - стратегията за развитие на столицата за следващите 10 години.

Фестивалът завършва с кулинарна изненада – голяма паеля в „Малкия интер“. Майстор-готвачите обещават огромна тава с диаметър над 3 м. от средиземноморската вкусотия.

Богатата програма е планирана така, че човек да посети максимум от събития. Всички събития са с вход свободен, с изключение на двете партита в клуб „Мелън“.

Във връзка с провеждането на фестивала главната улица на Велико Търново ще бъде затворена от Паметника на обесените до Царевец единствено в събота от 20:00 до 23:00 ч.

Интерактивна  карта в Гугъл Мапс показва разположението на всички локации, а посетителите могат чрез нея да намерят и най-краткия маршрут между отделните сцени - https://goo.gl/maps/6JPk8vnCtasmJ88dA

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts

 

◊ ПРОГРАМА

Фестивал „48 часа ВАРУША ЮГ“, 19 – 21 август 2022 г.

Събитието е съфинансирано от програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново

 19 август 2022 г. (петък)

12:00     Мобилен триизмерен стенопис от GIART, Площад Цар Асен 1           

12:00     Рисуване на живо край реката с Гана и Glow,  Бента                         

12:00     Пътуваща изложба: Дишай разумно!, Плажа на река Янтра               

12:00     Обществена намеса: Десислава Терзиева, Химн, Варуша юг              

13:00     Отворен час по изкуство: Нарисувай ми кон, MG Art Gallery

16:00     Музикално събитие: DJ Djobry, Плажа на река Янтра

               и официално откриване на фестивала

18:00     Откриване на изложба: Украинският арт двор, Улица Максим Райкович 4

18:00     Откриване на изложба: Отворен град, Музей на архитектурата         

18:00     Откриване на изложба: Изкуство на обществения форум, Музей на архитектурата         

18:00     Откриване на изложба: Въпрос на време, Музей на архитектурата   

18:00     Откриване на изложба: Спомени от Варуша юг, Музей на архитектурата                          

18:00     Откриване на изложба: Снимки от фестивал „Карантината“, Музей на архитектурата

18:00     Селекция на късометражни филми, Музей на архитектурата             

18:00     Интерактивна архитектурна игра: Вратите на квартала, Музей на архитектурата  

20:30     Музикално събитие: Party Animals Bulgaria (P.A.B.), Сцена Хипстър   

20:30     Музикално събитие: Emil Doesn't Drive, ТАМ                                        

20:30     Музикално събитие: Buckshot, Tequila Bar Funky Monkey                     

23:00     Музикално събитие: Magnetic Spacemen, Melon Live Music Club        

 

20 август 2022 г. (събота)

8:00       Танцова медитация с Даниел Денев,  Плажа на река Янтра               

9:30       Работилница за зийн: Поглед към Варуша юг, ТАМ                            

9:30       Квартална архитектурна работилница: Измечтай Варуша, Площад „Съединение“    

10:00     Работилница за фотограми/цианотипия на плажа, Плажа на река Янтра               

11:00     Архитектурна лекция: Крепост в каньона на Янтра, Музей на архитектурата              

11:00     Музикално събитие: Николай Колев, Сцена Хипстър                          

11:00     Пазар за грамофонни плочи, Сцена Хипстър                                       

14:00     Архитектурна лекция: Баня - музей-руина: наследството на османските бани, Музей на архитектурата                                                         

16:00     Представяне на архитектурна книжнина на проф. д-р арх. Тодор Булев, Музей на архитектурата       

13:00     Музикално събитие: Полин Чакалова, Плажа на река Янтра           

14:00     Музикално събитие: Братя Гръм, Плажа на река Янтра                       

15:00     Музикално събитие: Raymond Steers, Плажа на река Янтра               

16:00     Музикално събитие: Anjay, Плажа на река Янтра                                 

17:00     Музикално събитие: Anna, Плажа на река Янтра                                 

18:00     Детска работилница: Игротека на Конака, Площад "Съединение"     

18:00     Подстригване и Музикално събитие пред Фризьорницъ, Щастливите ножици              

18:00     Откриване на изложба: Krom Bagelsky - Liminality, Narrativa Gallery   

18:00     Отворено ателие, Глобал Интерактив Арт                                           

18:00     Откриване на изложба: Аналогово-класическа и експериментална фотография, Ателие НЕЦАПАЙ                                                                          

18:00     Откриване на изложба: Heerz Tooya + Jóhan Martin Christiansen, Heerz Tooya               

18:00     Селекция на късометражни филми, Мястото                                      

18:00     Откриване на изложба: Михаил Михайлов, 1m2 изкуство                  

18:00     Откриване на изложба: Невена Екимова, ТАМ                                    

20:00     Музикално събитие: Funkilicious, Сцена Хипстър                                 

20:00     Музикално събитие: Rock Chalum Band, Сцената с глухарчетата     

20:00     Музикално събитие: Kaloyan Paunov, Сцена Пиколо                        

20:30     Музикално събитие: Les Animaux Sauvages,  Сцената с глухарчетата

21:00     Музикално събитие: Via Mavis, Сцена Пиколо                                     

21:30     Музикално събитие: Moss Farai, Сцената с глухарчетата                     

22:00     Музикално събитие: Homeboy Yaki, Сцена Пиколо                              

23:00     Музикално събитие: Annna b2b Mr. Vanderlay, Melon Live Music Club  

 

21 август 2022 г. (неделя)

9:00       Медитация, Плажа на река Янтра                                                          

10:00     Pop-up базар, ТАМ                                                                                 

10:00     Дискусия: Инструменти за квартално обновяване, Музей на архитектурата  

12:30     Голяма паеля в Малкия интер, Малкия Интер                                      

 

Адреси на локациите:

Петте основни сцени:

Сцената с глухарчетата                  ул. "Стефан Стамболов" 23

Сцена Пиколо                                 пред Административния съд

Сцена хипстър                                 ул. "Поп Матей Преображенски" 4

Музей на архитектурата                 ул. "Иван Вазов" 35

Плажа на река Янтра                       ул. "Крайбрежна"

Публично изкуство:

Площад Цар Асен 1                         пл. "Цар Асен 1"

Бента                                                 ул. "Крайбрежна"

Галерии:

MG Art Gallery                                 ул. "Стефан Стамболов" 15

ТаМ                                                 ул. "Велчо Джамджията" 16

Narrativa Gallery                              ул. "Стефан Стамболов" 38

Глобал Интерактив Арт ул. ,,Иван Вазов" 2 / ул. "Иван Вазов" 14

Ателие НЕЦАПАЙ                           ул. "Никола Пиколо" 25

Heerz Tooya                                     ул. "Иван Вазов" 18

Мястото                                           ул. "Стефан Стамболов" 12

1m2 изкуство                                  ул. "Велчо Джамджията" 16

Други локации:

Tequila Bar Funky Monkey              ул. "Стефан Стамболов" 32

Melon Live Music Club                   ул. "Независимост" 21

Малкия Интер                               ул. "Иван Вазов" 22

Площад съединение                     пл. "Съединение" (пред Конака)

Щастливите ножици                     ул. "Опълченска" 1

 

Автор:
Екип на фестивала „48 часа Варуша юг“
Публикация:
16.08.2022 г. 17:00
Посетено:
1985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35238-parvo-izdanie-na-festivala-48-chasa-varusha-yug-vav-veliko-tarnovo-19-20-i-21-avgust-2022