Празници / фестивали

Започва четвъртото издание на Фестивал CULTURAMA

„Любовта и животът на жената“ е първият концерт от есенния цикъл на фестивала

Започва четвъртото издание на Фестивал CULTURAMA

 

◊ ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛ CULTURAMA

Богата и атрактивна програма очаква любителите на музиката и изкуството в рамките на четвъртото издание на Фестивал CULTURAMA през есента на 2022 г. Изключителни музикални артисти и звезди от Великобритания, Германия, Франция и Испания, гостували на световни сцени, ще посетят столицата ни по покана на организаторите от Фондация „Културни перспективи“.

Класическа музика, джаз, перкусии, електронна музика с акустични инструменти, „пещерно“ R&B, изпълнено с латиноамерикански високи дози рок са само час от стиловете, които ще предложи CULTURAMA на българската публика. Ще станем свидетели на изключителни пърформанси на чуждестранните музиканти в колаборация с известни български артисти.

Есенният цикъл на CULTURAMA започва на 10 август с концерт на Ина Кънчева и Consone Quartet в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“. Концертът носи романтичното име „Любовта и животът на жената“, а в програмата му ще чуем творби на Р. Шуман, Ф. Менделсон и Г. Малер.

CONSONE QUARTET e първият квартет за старинни инструменти, избран за артист от новото поколение на Би Би Си, който бързо се прочува с честните си и експресивни интерпретации на класически и ранноромантичен репертоар. Интригуващата творческата колаборация със звездното сопрано Ина Кънчева обещава на публиката един изключителен музикален пърформанс и наслада за сетивата.

Концертът „Любовта и животът на жената“ ще бъде изнесен и в Пловдив на 11 август от 19:00 ч. в Етнографски музей.

Програмата на фестивал CULTURAMA продължава през септември и ще срещне публиката с изключителни музиканти от европейските и световни сцени. Дръзкият и новаторски квартет Anches Hantées, неочакваните транскрипции и зашеметяващи аранжименти на Clair-obscur, феноменалните Cabaret Contemporain и тяхната електронна музика с акустични инструменти, стратосферният квартет от саксофони Los Saxos Del Averno, френската композиторка на електронна музика и ди-джей Chloé и изключителният пианист, роден във Франция – Thomas Enhco, са само част от имената на международните артисти, с които ще ни срещне фестивал CULTURAMA. Българското присъствие във фестивала в интересна артистична колаборация с международните музиканти дължим на оперното сопрано Ина Кънчева, българската перкусионистка и композиторка Василена Серафимова и яркият съвременен музикант, който лесно и умело борави с голямото разнообразие от форми в изпълнителската и композиторската си дейност – Антони Дончев.

 

◊ ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛ CULTURAMA

10.08.2022 19:00 Consone Quartet / Консоне квартет & Ина Кънчева, Триъгълна кула

11.08.2022 19:00 Consone Quartet / Консоне квартет & Ина Кънчева, Етнографски музей, Пловдив

20.09.2022 19:00 BACH MIRROR Thomas Enhco & Vassilena Serafimova / „Бах Огледало“ Тома Енко & Василена Серафимова, Национален исторически музей

21.09.2022 19:00 Thomas Enhco Jazz Тrio / Тома Енко Джаз Трио, Квадрат 500, Атриум

22.09.2022 19:00 ONE ENCHANTED EVENING Claire-Obscure & Ina Kancheva, Antoni Donchev / „Една магична вечер“, Клер Обскюр саксофон квартет & Ина Кънчева, Антони Дончев, Университетска ботаническа градина

23.09.2022 19:00 OPERA SANS DIVA, Quatuor Anches Hantées / „Опера без Дива“, Квартет Аншанте, Табако – Бар градина

25.09.2022 19:00 Cabaret Contemporain / Кабаре Контемпорен, Бар Паваж

27.09.2022 19:00 Los Saxos del Averno / Саксофонистите от Ада, Шипка 23

28.09.2022 19:00 Los Saxos del Averno / Саксофонистите от Ада, Кино Кабана

29.09.2022 19:00 SEQUENZA, Chloé & Vassilena Serafimova / „Секвенца“, Клои & Василена Серафимова, Кино Кабана

Първите две събития от богатия календар на тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA бяха през февруари, когато сопраното Ина Кънчева и пианистът Емануил Иванов изнесоха два концерта с романтичното име „Песента на спомените“ в Софийска градска художествена галерия. Те се проведоха като част от активностите на Национална стипендия „С усилия към звездите“ и поставиха началото на четвъртото издание на фестивала.

Фестивал CULTURAMA е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Билети за концертите от фестивал CULTURAMA могат да бъдат закупени на epaygo.bg, на касите на EasyPay и на място преди събитията.

 

◊ ЗА КУЛТУРАМА

КУЛТУРАМА e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това четвърто издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

◊ ЗА ИНА КЪНЧЕВА

Ина Кънчева е творец, който очарова и завладява публиката със своята музика. Оперна певица с умение да се превъплъщава, тя пее с лекота и споделя по изненадващо естествен начин радостта си от пеенето. Широкият ѝ диапазон и цветови спектър на драматичния й колоратурен сопран се проявяват в богатия  и вокален репертоар – от барок през белканто до изкуството на песента. Гласът ѝ с виртуозност пресъздава музикалните партии по новому и сътворява единствени по рода си ярки интерпретации.

Наред с изявите ѝ в оперни театри като Ковънт Гардън (Лондон), Миланската „Ла Скала“, Кралската датска опера (Копенхаген), Операта „Кралица София“ (Валенсия), Филхармоничния театър (Верона), тя редовно участва в международни музикални фестивали, между които Музикален Фестивал на Амброне (Франция), Кастел де Перелада (Испания), Ландмарк Фестивал (САЩ), Росини Опера Фестивал (Италия), Фестивал Мистерия Паскалия(Полша), Фестивал Роямон (Франция), Музикален Фестивал Острава (Чехия), Бейтедин Фестивал (Ливан),  Фестивала „Изкуството на Барока“ (България), Международен Фестивал Пражка Пролет(Чехия), Музикален Фестивал на Реймс (Франция).

Наред с международната ѝ оперна и концертна дейност Ина Кънчева получава важни творчески импулси от оперни знаменитости на нашето време като Красимира Стоянова, Анна Томова-Синтова, Монсерат Кабайе и усъвършенства музикалното си дарование в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Лео Нучи, Анна-Луиза Чова, Джанлуиджи Джелмети.

Един от големите приоритети на Ина Кънчева е насърчаването на даровити млади артисти. В качеството си на директор на Фондация „Културни перспективи” тя от години подпомага  национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца. 

 

◊ ЗА CONSONE QUARTET

Първият квартет за старинни инструменти, избран за артист от новото поколение на Би Би Си, Consone Quartet бързо се прочува с честните си и експресивни интерпретации на класически и ранноромантичен репертоар. Дебютният им компактдиск, издаден през 2018 г. от френския лейбъл Ambronay, изследва музика от Хайдн и Менделсон. Той е посрещнат с голямо одобрение от критиката като презапис, „който моментално изскача от стереоуредбата към теб като нещо специално“ (The Strad, 2019).

Сформиран в Кралския музикален колеж в Лондон, CONSONE QUARTET стартира професионалната си кариера през 2015 г., малко след което получава две награди на конкурса за млади артисти York Early Music In-ternational 2015, включително наградата на EUBO Development Trust и място в програмата EEEmerging във Франция. През 2016 г. печелят наградата на Кралската задморска лига за ансамбъл, а през 2022 г. получават престижната стипендия на Борлети-Буитони тръст (BBT).

Квартетът е посрещнат с ентусиазъм в лондонските зали „Уигмор хол“, „Кингс плейс“, „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс“, както и на фестивалите в Единбург, Челтнъм и Бъкстон и др. Английските фестивали „Хайдн“, „Брайтън“ и „Йорк“ за старинна музика са верни поддръжници и редовни домакини на групата през последните няколко години.

В продължение квартетът е свирил на Биеналето на струнните квартети на Парижката филхармония и в Аудиториума на Лион във Франция; в Concertgebouw Brugge и AMUZ в Белгия; в REMA Show-case; в Concerts d'été à St Germain в Швейцария и на турне в Боливия и Перу. Групата е избрана за участие във фестивала на Академията в Екс-ан-Прованс през юни 2020 г.

CONSONE QUARTET се радват на редовни сътрудничества с колеги музиканти, сред които напоследък са Колин Лоусън, Анеке Скот, Гвилим Боуен, Паоло Занзу, Мери Беван, Александър Ролтън и членове на Хановер бенд. Квартетът е работил със студенти в Музикалното училище „Четъм“, Кралския музикален колеж и Кралския уелски колеж за музика и драма. В момента CONSONE са камерни стипендианти на Ханс Келер в Училището за музика и драма Гилдхол за периода 2020-2022 г.

По време на пандемията квартетът създава своя собствена онлайн поредица, озаглавена „Barnstorming!“ – изпълнявайки камерна музика в хамбари из Обединеното кралство. Проектът беше любезно подкрепен от Фондация „Континуум“, чийто последен кръг от безвъзмездни средства ще даде възможност за изпълнения на живо на нова композиция за струнен секстет от композитора Гавин Брайърс това лято.

Акцентите в сезон 2022-2023 г. включват Queen's Hall, Единбург; Wigmore Hall, Лондон; Stol-ler Hall, Манчестър; De Bijloke, Белгия; Heidelberg Festival, Германия и турне в Северна Америка. Квартетът наскоро подписа договор с шотландския лейбъл Linn Records и през пролетта на 2023 г. ще издаде албум с музика от Феликс Менделсон.

 * * *

www.culturama.art

Автор:
Елица Христова
Публикация:
04.08.2022 г. 13:29
Посетено:
847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35183-zapochva-chetvartoto-izdanie-na-festival-culturama