Празници / фестивали

Горещи балкански ритми откриват София Филм Фест 2007

XI издание на фестивала

Горещи балкански ритми откриват София Филм Фест 2007


◊ СЪБИТИЕТО

Балканското кино и страстта на духовата музика отново триумфират на тазгодишното 11-то издание на международния София Филм Фест, което ще се проведе

от 1 до 11 март 2007 в София с допълнителна програма от 12 до 18 март в София, Пловдив и Бургас.


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Програмата на кинофестивала ще съдържа около 100 игрални, 20 документални и 50 късометражни филма.

„ГУЧА! – фестивалът на любовта” ще открие феста на 1 март, четвъртък, в Зала 1 на НДК. Гуча е името на сръбското село, в което се вихри най-известният фолклорен събор на духови оркестри в западната ни съседка. Режисьор на филма е сърбинът Душан Милич, а зад копродукцията стоят имената на Карл Баумгартнер, Емир Кустурица, Танасис Каратанос, Горан Радакович  и  Йозеф Айкхлозерл. Продуцент от българска страна е Стефан Китанов.

Всички щастливци, които решат да гледат премиерата на „Гуча” в България, ще се насладят на едни от най-виртуозните сръбски музиканти на живо. На сцената на Зала 1 ще свири световноизвестния оркестър на Бобан и Марко Маркович, записал музиката на “Ъндърграунд”.

За премиерата в София ще пристигнат и режисьорът Душан Милич, продуцентът Горан Радакович, операторът Петър “Пера” Попович и изпълнителят на главната роля – младия тромпетист Марко Маркович. Той е син на легендарния сръбски тромпетист Бобан Маркович. Марко започва да свири на тромпет още на 5-годишна възраст, а за 18-я си рожден ден получава оркестър като подарък от баща си Бобан.


◊ ЗА ФИЛМА

Филмът разказва за съвременните Ромео и Жулиета, такива, каквито и Шекспир не си ги е представял. Ромео е тромпетист от ромски оркестър. Страстната му любов е едно сръбско момиче. Но нейният баща Сачмо, лидер на духов оркестър и тромпетист, вдъхновен от Луис Армстронг, е против тяхната връзка. Но балканските Ромео и Жулиета успяват да се справят с всички изпитания и да стигнат до хепиенд в своята любов.

Снимките на филма започват още през лятото на 2005 г.  в сръбското село Гуча по време на фестивала на духовата музика. Малко по-късно същата година камерата на „Гуча” се завърта и у нас, като част от епизодите са снимани в София и Перник.


◊ ЗА ЕКИПА НА ФИЛМА

Режисьорът Душан Милич е познат на българската публика с дебюта си в киното “Ягода в супермаркета”, продуциран от Емир Кустурица и Карл Баумгартнер. Още като студент е асистент-режисьор на „Тито и аз” на Горан Маркович. Пише сценариите за филмовите проекти на Кустурица „Хотелът на ужасите”, „Рокендрол, банка сперма” и „Как не заснех „Престъпление и наказание”.

Оператор на филма „Гуча” е Петър Попович, снимал в „Животът е чудо”, „Черна котка бял котарак”, „Ъндърграунд” и „Ягода в супермаркета”. Композитор е Деян Пейович, автор на музиката към „Животът е чудо” и „Не сме ангели 3”.
Автор:
Момчил Цонев, специален кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2007
Публикация:
20.02.2007 г. 21:15
Посетено:
905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3515-goreshti-balkanski-ritmi-otkrivat-sofiya-film-fest-2007