Празници / фестивали

Започва фестивалът "100 Стола на ул. „Будапеща“ 1" с градски дизайн, музика и съвременно изкуство

"Колективът" и "100 стола" стартират нова инициатива за зелени обществени пространства със събития от 14 до 17 юли

 

Утре е откриването на Фестивала 100 Стола на ул. „Будапеща“ №1, който превръща запустялото досега пространство между Гьоте-институт и сградата на БАН в ново публично пространство. Мястото е преобразено със зеленина, осветление, сцена и градска мебел. Подходящо е за всеки, който желае да разпусне на зелено място в града и да се наслади на културната програма през четирите вечери на фестивала.

Да направят градското пространство по-гостоприемно са съдействали млади български дизайнери, включително Работилница ПУНКТ, Bureau XII и Чудомир Драгнев с артисти от Looneytools. На (почти) сто стола, спасени от жилища, складове и мазета, е даден нов живот от артистите Гергана Иванова, Димитър Спасов, Александър Шиваров и Бор Яна. Така се създава уютна атмосфера и нагледно се вижда как дори и с няколко стола може да се обособи обществено пространство.

Вече е обявена пълната програма на фестивала. Прави впечатление музикалната селекция - включително електроника, бийтбокс, ска; както и укулеле, акустичен суинг и джаз. Почитателите и на класически жанрове от миналия век, и на най-необичайните проявления на софийския ъндърграунд ще намерят по нещо, което да ги зарадва.

Визуалните изкуства са представени с инсталация от проекта Abandoned Bulgaria, който показва изоставени сгради из цялата страна, изложба портрети "У-лица" на Теодора-Косара Попова и щанд с фотография на сдружението на музиканти и фотографи Sound in Picture.

Интерактивна инсталация на Kaufland България напомня, че действията на всеки носят промяна и отговорното поведение е най-добрият приятел на новооткритото пространство, за да бъде запазен дългосрочно зеленият му дух. Всичко, което се консумира на фестивала – от културата, до бутилката от вода, трябва да продължи житейския си път в устойчива посока.

Ето я и пълната програма:

Четвъртък, 14.07.

18:00 ч. Откриване на фестивала с Колективът и БАН, Гьоте-институт, Кауфланд България и #ПромениКартинката.
18:30 ч. Музика на живо - дует укулеле - Uke Duo
19:00 ч. Музика на живо – Clavexperience. Синтезатори, бийтбокс и глас. Импровизация в микс от стилове -- джаз, реге, трип хоп и IDM.
20:30 ч. Музика на живо - Лютеница - глас и електроника

 

Петък, 15.07.

18:00 ч. Представяне на програма Творческа Европа“ - възможности за финансиране и професионално развитие за артисти и дейци в сферата на културата.
19:00 ч. Музика на живо – Тино. Кирил Хаджиев, по-познат като Тино от „Гласът на България“, ще отпразнува рождения си ден заедно с нас на  ул. „Будапеща“  №1.
20:30 ч.  Музикална селекция – Насо Русков. Насо е добре познат за музикалната сцена в България като част от групите Babyface Clan, Imbeciles & the Poison Umbrella, Les Animaux Sauvages.

 

Събота, 16.07.

19:00 ч. Музика на живо - Cool Den. Стилът на група Cool Den е „от всичко по малко“ – малко пънк, малко хип-хоп, малко гръндж, ска и реге.
20:30 ч. Музика на живо - The Gentlemen.

 

Неделя, 17.07., 19 ч.

10:30 ч. Представяне на лятна колекция на марката Храбър*, която подкрепя възрастни хора в обезлюдяващи се райони
19:00 ч. Урок по танци със Swing Society - основни Соло джаз стъпки и импровизация.
19: 30 ч. Акустичен суинг с DESY & Peter.  Деси Андонова и Петър Георгиев пресъздават суинг мелодии с акустична джаз китара и вокал. Разпознаваеми джаз стандарти и скрити „диаманти“ на американския суинг.

* * *

Фестивалът „100 Стола - Будапеща №1“ се провежда с подкрепата на Столична община и в партньорство с програмата „Нов европейски Баухаус“ на Европейския съюз, Българската академия на науките, Kaufland България, Гьоте-институт България, #ПромениКартинката, Бюро Творческа Европа – България, Кока кола, Пойема колектив, Move.bg, Imp-Act Agency, Tatratea, bureau XII, billboard, Martiva Construction, NRJ Soft, PUNKT Workshop, Raynovski Architects. Партньор е също проектът „Квартална демокрация в градските общности“ на Сдружение BG Бъди активен, който се изпълнява с подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и цели да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

 

 

Автор:
Яна Стефанова
Публикация:
13.07.2022 г. 15:47
Етикети:
Гьоте-институтмузикапрограмафестивал
„100 Стола - Будапеща №1“ съвременно изкуство
ново градско пространство
"100 стола"
"Колективът"
Посетено:
927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35075-zapochva-festivalat-100-stola-na-ul-budapeshta-1-s-gradski-dizayn-muzika-i-savremenno-izkustvo