Празници / фестивали

Лятната програма на „Нов театър” НДК – „Под звездите” – Софийски театрални джаз-вечери!

„Another world” - 5 юли, ”Юлска импресия” - 8 юли, „Вечеря в Манхатън” - 9 юли

 

◊ ПОКАНА

Лятната програма на „Нов театър” НДК – „Под звездите” – Софийски театрални джаз-вечери!

„Нов театър“ НДК http://newtheatre.bg/ Ви кани на предстоящите представления на спектаклите

„Another world” (Друг свят) 5 юли, вторник, 20:30 часа

Със специалното участие на Ася Пинчева – вокал, Ваня Димитрова – вокал, Александър Михайлов – кавал, Мария

Място на представяне: лятна сцена, вход свободен

”Юлска импресия” 8 юли, петък 20:30 часа

Джаз-концерт на Весела Морова – вокал, Любомир Денев – пиано, Петър Момчев – саксофон  

Място на представяне: лятна сцена, вход свободен


„Вечеря в Манхатън” - 9 юли, събота, 20:30 часа

Джаз-опера от Любо Денев  Режисьор: Бойко Илиев

Сценография и костюми: Жанета Иванова
Хореография: Йоана Стоянова
Вокален педагог: Даниела Станкова
Художник на картината  Ема Ванкова

Участват: Христина Пипова, Лидия Кулекова, Александър Панайотов, Симеон Владов
и джаз-квартет в състав Мартин Марков (пиано), Арнау Гарофе (саксофон), Михаил Иванов (бас), Атанас Попов (барабани)

 Продукция: „Нов театър” НДК с подкрепата на  Национален фонд „Култура” и „Мюзикаутор”, включени в Лятната програма на „Нов театър” НДК – „Под звездите” – Софийски театрални джаз-вечери!

 

"Another World" е заглавието на първия съвместен музикален албум на Мария Ангелова и Boyan. Той е една различна гледна точка към света, музиката и ценностите. Песните в него са свързани в една приказка, която разказва за етапите, през които минават мъжът и жената в търсене и намиране на любовта. В текстовете Мария е наблегнала на отдавна позабравени морални ценности, които са били съществено важни за българите. Мелодиите са вдъхновени от магичния български фолклор, аранжирани в типичните за съвременните многогласни обработки хармонии.  Музиката и текстовете са на Мария, а аранжиментите на Боян Ангелов (Boyan), който с тях успява да изведе традиционната българска музика на едно ново, достъпно и интересно за младите ниво, залагайки на различни съвременни стилове. Boyan е известен с иновативния си подход към музиката, който се харесва както у нас, така и в чужбина, а това е първият му проект, с поглед към българската народна музика.

Видео, представящо албума: https://youtu.be/nxQxBvwK2VI 

Боян Ангелов - програминг
Александър Михайлов – кавал

Концерт премиера на албума "Another World": https://youtu.be/5qvI7sZtrgA

 

Вечеря в Манхатън – джаз опера

 Сюжетът се гради на основата на проблем на главната героиня – актриса в провинциален театър, на прага на душевен срив, породен от няколко обстоятелства: Неудовлетвореност от работата, загуба на илюзии, конфликт на мечтите от младостта с реалността, допълнени от криза в семейния живот. Въпросите, които повдига героинята от лични се превръщат в общозначими – мястото на артиста в обществото, ролята му в живота, значимостта на изкуството въобще, отношенията артист-публика и необходимостта от взаимност между тях.

Композиторът Любомир Денев, автор на музиката, е също и автор на либретото – сюжет, диалози, стихове, което е залог за оптимално съответствие между музика и текст, както и за логично музикално-драматургично развитие. Произведението е новаторско по отношение на жанра – съчетаване на операта с изразните средства на джаза, което у нас досега не е правено. Вокалните партии, които са предназначени за певци с театрален опит и джазова експресия, са натоварени със силен драматически заряд. Творбата съдържа също комедийни ситуации, парадоксални сцени и много самоирония. В постановката ще си дадат среща театър, вокалното и инструментално майсторство (съпроводът е на джаз квартет в състав: саксофон, пиано, контрабас и барабани), хореография, мултимедия, художествено осветление. Солистите са четирима: Сопран, Мецосопран, Тенор и Баритон, като всички с изключение на главната героиня Катя, се превъплъщават в няколко роли – влизайки в нейния измислен свят, с общи усилия, като добри колеги и приятели, ѝ помагат да преодолее психическото разстройство и да се върне от света на разрушителните илюзии в действителността и на сцената.

 

 

Автор:
Бойко Илиев
Публикация:
04.07.2022 г. 18:39
Посетено:
686
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35023-lyatnata-programa-na-nov-teatar-ndk-pod-zvezdite-sofiyski-teatralni-dzhaz-vecheri