Празници / фестивали

Плевенската филхармония с концерт в "Преглед на българските оркестри" на 53. МФ "Софийски музикални седмици"

Дирижира маестро Камджалов, солист е приказната Зорница Иларионова

Плевенската филхармония с концерт в "Преглед на българските оркестри" на 53. МФ "Софийски музикални седмици": 1
Плевенската филхармония с концерт в "Преглед на българските оркестри" на 53. МФ "Софийски музикални седмици": 2
Плевенската филхармония с концерт в "Преглед на българските оркестри" на 53. МФ "Софийски музикални седмици": 3
Плевенската филхармония с концерт в "Преглед на българските оркестри" на 53. МФ "Софийски музикални седмици": 4

 

На 29 юни, сряда, от 19 часа, Плевенската филхармония ще представи програма Брамс и Стравински в раздел "Преглед на българските оркестри" на 53. Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

Концертната програма включва цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюита "Жар птица" - 1919 от Игор Стравински - програма силно свързана с върховните търсения на маестро Йордан Камджалов и изключително талантливата цигуларка Зорница Иларионова.

Диригент с впечатляващи изяви на три континента Йордан Камджалов често дирижира Плевенската филхармония. „Жар птица” от Игор Стравински е произведение, пряко свързано с биографията на маестро Камджалов и неговото професионално развитие като диригент. Стравински е негов избор от много години. С него е направил своя дебют с филхармонията в Берлин (Philharmonie Berlin), в Лондон – Royal Festival Hall и в „Tonhale” – Цюрих. Камджалов е съосновател и член на съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия; съучредител на фондация „Йордан Камджалов”, която подпомага млади български таланти и утвърждава най-добрите български музикални традиции; създател на Музикална лаборатория за Човека. Той е артистичен директор и главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света, съучредител и артистичен директор е на „Academia Musica” – нова образователна форма към „Лаборатория за Човека”. През 2014 г. НАСА и Международният център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 Kamdzhalov, като заявяват, че „той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

Зорница Иларионова в България концертира със Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив, Софийски солисти, Класик ФМ, Симфониета Враца, Симфониета Шумен, Симфоничния оркестър на БНР и много други. Познават я и като солист на концертните сцени по света: с оркестъра на Кашкайш в Португалия, Калининградската филхармония в Дубай, Симфоничните оркестри на Анталия, Адана, Измир, Анкара, като лауреат от международния конкурс за цигулари „Суна Кан“ – Анкара. Носител е на редица първи и специални награди от международни конкурси и е ментор на майсторски класове в САЩ, Австрия, Италия, Дубай, Турция, Франция, Швейцария, Испания, Сингапур, Русия, Япония. Има издадени три самостоятелни албума. Професионалната кариера на Зорница Иларионова е свързана с имена като преподавателя й Захар Брон, цигуларите Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, пианистите Пламена Мангова, Георги Черкин, проф. Милена Моллова, диригентите Йордан Камджалов, Емил Табаков, Григор Паликаров, певеца Васил Петров и др.

Музикалните критици определят Зорница Иларионова като „Златното момиче на цигулката”. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, брилянтен и красив цигулков тон. В концерта днес ще можем да я чуем с музиката на Брамс – концерт за цигулка и оркестър с маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония.

По традиция, концертът се очаква да се превърне в събитие за сезона и да привлече многобройна публика от почитатели в храма на музиката Зала „България”.

Билети за концерта на Плевенската филхармония могат да бъдат резервирани в мрежата на Eventim и на място на касата на Зала "България".

Видео спот за концерта:
https://www.youtube.com/watch?v=_wBMxkGKe9g

-

53. Международен фестивал „Софийски музикални седмици" се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

Автор: Тина Коилова
29.06.2022 г. 01:43
Посетено: 183
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/35003-plevenskata-filharmoniya-s-kontsert-v-pregled-na-balgarskite-orkestri-na-53-mf-sofiyski-muzikalni-sedmitsi