Празници / фестивали

Утвърдени режисьори водят семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

25 юни - Небойша Брадич за тенденциите в съвременния мюзикъл, 8 юли - Олга Панго за хореографията в мюзикълите и за съвременните балетни и танцови спектакли

Утвърдени режисьори водят семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър: 1
Утвърдени режисьори водят семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър: 2
Утвърдени режисьори водят семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър: 3

 

Утвърдени режисьори водят семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

По време на Софийския фестивал на музикалния театър, който се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“, ще се проведат два семинара с workshop на утвърдени имена в жанра на музикалния театър.

На 25 юни, събота, от 14:00 ч. до 17:00 часа, големият театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия) ще представи тенденциите в съвременния мюзикъл. Брадич ще говори за режисурата и драматургията в модерния музикален театър, както и за изискванията пред актьорската игра в съвременния мюзикъл.

Режисьорът е познат на българската публика с постановката на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър. Още с появата си преди две години спектакълът се превърна в събитие за българската музикално-театрална сцена и събра възторжените отзиви на публиката, критиката и журналистите.

В последната вечер на Софийския фестивал на музикалния театър на 17 юли от 20:00 часа – на сцена Парк Военна академия – може да видите театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Цигулар на покрива“   

Небойша Брадич е един от най-добрите театрални режисьори на Балканите и в Европа. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е оперни, балетни и мюзикълни спектакли. Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри, сред които: Националния театър на Сърбия в Белград, театъра на Крушевац, Ателие 212 и Драматичния театър в Белград. Брадич е бивш министър на културата на Сърбия (2008 - 2011 година). В момента е главен редактор на Културната програма на Сръбската национална телевизия. 

 

На 8 юли (от 15:00 ч. до 18:00 ч.) Олга Панго, най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония, носител на десетки национални и международни награди ще говори за тенденциите на съвременния танц в класическият балет. Тя ще сподели опита си за начините на градиране на хореографията в мюзикълите и за необходимостта от нови движения в съвременните балетни и танцови  спектакли.

Същият ден от 21:00 часа на фестивалната сцена в Парк Военна академия ще бъде показан балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония с режисьор и хореограф Олга Панго.  

Олга Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира  с  магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017г. е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната  и в чужбина. Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

И двата майсторски класа са безплатни и се провеждат в сградата на Музикалния театър след предварително записване на имейл - marialoukanova.musictheater@gmail.com.

 

Софийският фестивал на музикалния театър (24 юни – 17 юли) се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития. Спектаклите са с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред Учебния корпус на  Военна академия „Г. С. Раковски“.

Билетите за спектаклите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди началото и на каса на входа на Военната академия.

 

 

Автор: София Стойчева, Национален музикален театър
24.06.2022 г. 14:36
Посетено: 245
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34979-utvardeni-rezhisyori-vodyat-seminari-za-myuzikal-i-balet-na-sofiyskiya-festival-na-muzikalniya-teatar