Празници / фестивали

На 24 юни започва Софийският фестивал на музикалния театър на сцена Парк Военна академия

Артистите на Музикалния театър откриват фестивала с концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“

На 24 юни започва Софийският фестивал на музикалния театър на сцена Парк Военна академия

 

От 24 юни до 17 юли на лятна сцена Парк Военна академия ще се проведе второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития и тази година е с международно участие.

Фестивалът ще бъде открит на 24 юни от 20:00 часа от артистите на Музикалния театър с концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“ на сцена Парк Военна академия. Артистите на театъра ще представят на фестивала и най-доброто от световния мюзикъл в концерта-спектакъл „Една вечер с хитовете на Бродуей“ (26 юни). Балет „Арабеск“ показва на 3 юли своята Лятна гала с избрани спектакли на хореографи от България и чужбина.

С най-актуалните мюзикълни и балетни заглавия от своя репертоар на фестивала гостуват театри от България, Сърбия и Северна Македония. Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново ще представи на 25 юни мюзикъла „Вражалец“ от Дечо Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов. Държавна опера – Русе гостува на 2 юли с мюзикъла „Кой е Големанов“ от Георги Костов по текст на Иво Сиромахов. Държавна опера – Пловдив ще потопи публиката в страстния свят на тангото на 9 юли с концерта „Картини от Пиацола“. На 10 юли на фестивалната сцена в Парк Военна академия гледаме хитовия мюзикъл „Брилянтин“ от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, постановка на Театрално-музикален и продуцентски  център – Варна.

Тази година фестивалът има и гости от чужбина. Народният театър на Ниш, Сърбия ще покаже на 1 юли мюзикъла „Някои го предпочитат горещо“ по едноименната филмова комедия. Постановката на режисьора Александър Маринкович ще се играе на сцената на Музикалния театър от 19:00 часа.

На 8 юли в Парк Военна академия от 21:00 часа гледаме балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония. Режисьор е Олга Панго - най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония. Същият ден в Музикалния театър тя ще води семинар с уъркшоп за навлизането на елементи от съвременния танц в класическия балет.

В рамките на фестивала на 25 юни ще се проведе семинар с уъркшоп и на големия театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия). Той ще говори за тенденциите в съвременния мюзикъл. На сцената на Музикалния театър Брадич постави преди две години мюзикъла „Цигулар на покрива“, който се превърна в явление за българската музикално-театрална сцена. Фестивалът ще бъде закрит на 17 юли с театрализирано концертно изпълнение на „Цигулар на покрива“ на сцена Парк Военна академия.

Музикалният театър е учредител на фестивала, чиято цел е да показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията на учредителите е той да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър.

Вижте програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ТУК  

Спектаклите се играят с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред Учебния корпус на  Военна академия „Г. С. Раковски“. Билетите за спектаклите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди началото и на каса на входа на Военната академия.

 

Автор: София Стойчева, Национален музикален театър
23.06.2022 г. 16:37
Посетено: 675
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34970-na-24-yuni-zapochva-sofiyskiyat-festival-na-muzikalniya-teatar-na-stsena-park-voenna-akademiya