Празници / фестивали

XXV Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“

25 юни - 3 юли 2022, Русе

XXV Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“

 

XXV Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ 

От 25 юни до 3 юли Общинският детски център за култура и изкуство организира XXV юбилейно издание на Националния ученически театрален фестивал  „Климент Михайлов“. Съорганизатори на фестивала са ДТ „Сава Огнянов“ и ОП „Русе арт“.

Участие ще вземат 19 театрални трупи от цяла България, от които 6 в първа възрастова група до 14 г. и 13 във втора група.

Русенското присъствие ще бъде представено от 5 състава: Клуб „Театър“ при АГ „Гео Милев“ с режисьор Венцислав Петков, Театрално студио „Метафора“ при СУЕЕ „Св. Константин Кирил – Философ“ с режисьор Веселка Чолакова, Театрална трупа „Целият свят е сцена“ при АЕГ „Гео Милев“, Театрално студио „Маска“ при Общинския младежки дом с режисьор Мина Маринова и Детска театрална работилничка „Сладурите“ при Общинския детски център за култура и изкуство с режисьор Йоланда Димова.

Останалите участници са от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Търговище, Лом, Велико Търново и Казанлък.

Жури на фестивала ще бъдат актрисата Нона Йотова, младата надежда на Народен театър „Иван Вазов“ София Бобчева и Крум Гергицов – театровед и дългогодишен драматург на ДТ „Сава Огнянов“.

Наградният фонд на фестивала включва голяма награда, две специални награди на журито в двете възрастови групи и I, II и III награда също в двете възрастови групи.

Предвидени са и индивидуални награди – по 5 за главни мъжка и женска роля и по 5 за поддържащи мъжка и женска роля в двете възрастови групи.

За шеста поредна година Националният ученически театрален фестивал  „Климент Михайлов“ има одобрен и паричен награден фонд в размер на 1500 лв., осигурен от Лайънс клуб „Сексагинта приста“ – Русе.

XXV издание на фестивала „Климент Михайлов“ включва и две съпътстващи прояви. В Доходното здание ще бъдат експонирани изложби от два организирани от Общинския детски център за култура и изкуство национални конкурса – II Национален конкурс по изобразително и приложно изкуство „Магията на изкуството“ и III Национален конкурс за детска рисунка и илюстрация „Светът е цветен за всички детски очи“. Концерт на Формация за модерен балет „Мираж“ ще се проведе на открита сцена на кея на 28 юни от 19:30 ч.

Откриването на фестивала ще бъде на 25 юни (събота) от 16 ч. пред главния вход на Община Русе, а церемонията за награждаване на отличените и закриване на XXV юбилейно издание на Национален ученически театрален фестивал  „Климент Михайлов“ ще бъде на 3 юли (неделя) от 18:00 ч. пред Доходното здание.

 

Автор: Община Русе
22.06.2022 г. 11:23
Посетено: 211
Етикети: Русе, Общински детски център за култура и изкуство, ОП „Русе арт“, ДТ „Сава Огнянов“, Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34962-xxv-natsionalen-uchenicheski-teatralen-festival-kliment-mihaylov