Празници / фестивали

Сливен почете паметта на маестро акад. Методий Григоров

Един живот, посветен на музиката и хоровото изкуство. 85 години от рождението на Методий Григоров

Делото на един от видните деятели в духовния живот на Сливен – акад. Методий Григоров, бе чествано тук с редица начинания, сред които документална изложба и творческа изява на създадения от него Фестивал на източно-православната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец”, където през настоящата 2022 година своето изкуство показаха участващите хорови формации: смесен хор „Добри Чинтулов”, чието ръководство осъществява (след кончината на маестро Григоров) диригент Георгиос Филаделфевс; смесен хор „Петко Стайнов” при читалище „Искра - 1860”– Казанлък, с ръководител Младен Станев; смесеният хор „Железни струни” на читалище „Развитие-1869- Разград”, с диригент Красен Иванов и Първи български хор „Янко Мустаков” – Свищов, (дир. Елизабет Людмилова.).

Създателят на Фестивала – маестро Методий Григоров, приживе бе удостоен от Светия синод - за разностранната си дейност на духовното поприще (достойно представяне на призови места на ръководените от него хорови състави у нас и в чужбина; активно участие в културния живот на Сливен, книжовни приноси и др.) с високото звание „протопсалт на Българската православна църква”, както и с академичното - от Българската академия на науките и изкуствата, София. Утвърждава се с годините сред най-видните творци – хорови диригенти в България. Студентите от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” са слушали лекциите му по „църковна музика”. По повод на смъртта му в 2020 г. и на разностранната му дейност, сайт „Добротолюбие” писа: „Господин Григоров през последните години положи огромен труд, за да преведе богослужебните книги, които се ползват от свещенослужителите и църковните дейци в цяла България. Пръв в страната адаптира църковните песнопения от църковнославянски на съвременен български език, подкрепян от Сливенския митрополит Йоаникий.” Дългогодишен диригент е на църковния хор при храм „Свети Димитър” в Сливен; дирижира средношколския смесен хор при ГПЗЕ „Захарий Стоянов” и детския хор „Дружна песен”(Детски комплекс – Сливен.) Безбройни са международните награди, донесени на „воеводския град” от участието на хоровите състави от конкурси в Италия, Великобритания, Полша, Словения, Русия, Белгия, Чехия, Япония и др. Венец на творческото му дело е и създаденият – по негова инициатива, в 1994 г. в Сливен първи в България Фестивал на източноправославната църковна музика.

Културната инициатива в юнските дни на 2022 г. бе реализирана с усилията на читалище „Зора-1860” и в партньорство със Светата Сливенска митрополия и община Сливен, чийто ръководител Стефан Радев приветства с вълнуващи думи организаторите, участниците и гостите в провежданото за девети път, събитие: „Продължаването на делото на основателя на фестивала – непрежалимия маестро Методий Григоров е доказателство за оставената от него дълбока диря в историята на източноправославната църковна музика в България. Дълбоко съм убеден, че делото му ще пребъде, след като има последователи и истински приятели като вас – ценители на наднационалната сакрална музика. Вярвам, че Фестивалът на източноправославната църковна музика е дело Богоугодно и прави Сливен особено специален”, подчерта в поздравителния адрес сливенският градоначалник. При завършека на събитието, състояло се в Сливен в най-старата църква - „Света София”, диригентите на хоровете получиха грамоти и плакети с лика на основателя на Фестивала – акад. М. Григоров.

Един от организаторите – читалище „Зора-1860” в Сливен, почете и с документална изложба творческата диря на маестро Григоров, работил съвместно с културния институт, като ръководител на формацията смесен хор „Добри Чинтулов”. Тя е експонирана на патронния празник на читалището – Свети дух, започнал с тържествен водосвет. Експозицията от документални материали: „Един живот, посветен на музиката и хоровото изкуство - 85 години от рождението на акад. Методий Григоров”, разкрива етапите, сферите на творческа дейност и книжовните приноси в живота му.

Тези редове са и моето „словесно цвете” към паметта за маестро М. Григоров: за общуването ни в Академията и за съвместното му участие с хор „Добри Чинтулов” в творческата ми вечер, под надслов: „Темата за прошката в романа „Кръстопъти и ветрове”, организирана в църковен храм „Света София” в Сливен (2013 г.), където ангелските гласове на хористите му докоснаха небосвода и душите...

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.06.2022 г. 18:35
Посетено:
863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34911-sliven-pochete-pametta-na-maestro-akad-metodiy-grigorov