Празници / фестивали

ProText 11 е част от Фестивала за нова драматургия New Stages Southeast през юни

Единадесетото издание на платформата ProText ще се проведе от 9 до 12 юни 2022

ProText 11 е част от Фестивала за нова драматургия New Stages Southeast през юни

 

ProText 11 е част от Фестивала за нова драматургия New Stages Southeast през юни

Единадесетото издание на платформата ProText на Организация „36 маймуни“ ще се проведе от 09 до 12 юни. В последните две години ProText е модул от програмата на Международния фестивал за нова драматургия New Stages Southeast на Гьоте-институт.

И тази година ProText ще представи три български пиеси, избрани сред общо 51 театрални текста от българския комитет на Международната мрежа за съвременна драматургия и превод - EURODRAM. Селектираните през 2022 г. автори от България са тандемът Боян Иванов/Алексей Кожухаров, Екатерина Георгиева и Стефан Кръстев. Четвъртата пиеса е сред предложенията за преводни пиеси на EURODRAM от 2021 г. Два от театралните текстове ще бъдат представени като завършени представления.

Публиката ще може да види USER на Боян Иванов и Алексей Кожухаров в първия ден от откриването на фестивала – 9 юни от 19:30 ч. в Топлоцентрала. Пиесата на Стефан Кръстев „Кратка пиеса за любов“ е вече част от репертоара на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Неин режисьор е Ованес Торосян, а в София ще може да бъде гледана за първи път на 10 юни от 19:00 ч. в ТР „Сфумато“.

В специално развития от ProText формат на пърформанс-четене ще бъдат показани другите две заглавия от програмата. Пиесата „Синият вагон“ на известния естонски съвременен драматург и писател Андрус Кивиряхк, ще бъде режисирана от Благой Бойчев в Swimming Pool на 11 юни от 18:00 ч. Последното представление от програмата на Фестивала и платформата ProText e „Свободно падане“ от Екатерина Георгиева, което ще видим на 12 юни от 20:15 ч. в Топлоцентрала.

Първият ProText e създаден през 2007 г. Основна идея на събитието е била да популяризира съвременна драматургия, да привлича млада публика към алтернативните съвременни театрални форми, да разшири територията на изкуството и културата. ProText всъщност представлява среща на публиката с театралния текст – той е буквално там, прожектиран пред очите на зрителите. През годините ProText доби популярност и екипът на „36 маймуни“ проведе няколко работилници свързани с методологията на тази (не)сценична форма по покана на чуждестранни трупи. Платформата беше първият форум за представяне на повече от 35 съвременни европейски и български пиеси. От 2014 г. ProText си пaртнира с EURODRAM, a от 2021 г. e част от програмата на Фестивала за нова драматургия, организиран от Гьоте-институт.

Пълната програма на Фестивала за нова драматургия New Stages Southeast -> https://bit.ly/3MkSb42

* * *

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община.

ProText 11 е в партньорство с Гьоте-институт, РЦСИ „Топлоцентрала“, ТР „Сфумато“, Swimming Pool и Eurodram.

 

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
08.06.2022 г. 12:39
Посетено:
725
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34873-protext-11-e-chast-ot-festivala-za-nova-dramaturgiya-new-stages-southeast-prez-yuni