Празници / фестивали

Богата културна програма очаква читателите на „Пролетен базар на книгата“ 2022

30 май - 5 юни 2022, Парк НДК

Богата културна програма очаква читателите на „Пролетен базар на книгата“ 2022

 

◊ БОГАТА КУЛТУРНА ПРОГРАМА НА „ПРОЛЕТЕН БАЗАР НА КНИГАТА“ 2022

В продължение на една седмица - от 30 май (понеделник) до 5 юни (неделя) в пространството пред Националния дворец на културата над 15 000 заглавия на повече от 130 издатели ще търсят своите читатели.

Темата на тазгодишния пролетен базар е ГРАМОТНОСТТА, а фокусът на организаторите от Асоциация „Българска книга“ са децата, за които са подготвени над 20 премиери на нови книги, срещи с автори и илюстратори, забавни игри и развлекателна програма.

„Пролетен базар на книгата“ има собствена сцена, оформена като литературен кът, където в 11:00 часа на 30 май ще бъде официалното откриване на най-мащабното литературно събитие на открито у нас, а в следващите дни ще ​се състоят ​многобройни срещи с автори, преводачи и илюстратори на над 40 нови творби. Още толкова нови заглавия ще бъдат представени на щандовете на издателствата, разположени в близо 60 шатри на 1500 кв. м. изложбена площ.

Паралелна програма ще върви в книжарници, литературни клубове и много други локации на партньори в столицата.

Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2022 г.

Пълна програма по дни и часове: https://www.abk.bg/news/view/341

Схема на издателствата по шатри: https://www.abk.bg/news/view/342

Следете събити​ето​ - ТУК:  https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation

 

◊ ПРОГРАМА

• 30 май (понеделник)

11:00 – Литературен кът*

Официално откриване на Пролетния базар на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи 2022.

13:00 – 16:00 – Издателство „Вижън Букс“, Шатра 19***

Среща с автограф със Сатанасов – автор и художник на комикса „БИОН“.

16:00 – Литературен кът*

Представяне на книгата „Квадрат от петима“ от Пламен Трайков. Издателство „Лексикон“

17:00 – Литературен кът*

Представяне на най-новия роман в богатата творческа биография на автора СпасиМир Тренчев „Пълзящите хора“ - едно възможно антиутопично бъдеще. Нека всички го превърнем в самоотричащо се пророчество“, доц. Мариана Тодорова, автор на „Изкуственият интелект“. Издателство „Екрие“, модератори: The Book club Sofia

18:00 – Литературен кът*

„С любов срещу войната“ – представяне на книгата „Сбогом, Мариане“ на Кари Хастамар за поета и музикант Ленард Коен, преводач Дора Велева. С музикалното участие на писателя Кристофър Бъкстон, поета Георги Гаврилов и други.
Издателство „Знаци“

18:00 – Издателство „Екрие“, Шатра 50***

Среща с автограф с младата поетеса Ана-Мария Герасимова, автор на книгите „Пияните мисли на една трезва глава“ и „Без граници, маски и други затвори“. Думи, пронизващи като куршуми и огън от емоции…, любов, очарование, магия, дръзновение, живот, болка, откровение, искреност и (с)мисъл в стихове и в проза.

19:00 – Литературен кът*

Румен Пайташев, автор на единствената българска световна енциклопедия на футбола ще представи петото ѝ издание.
Издателство „Труд“

 

• 31 май (вторник)

 14:00 – ИК „Хермес“, Шатра 36***

Среща с автограф с Иван Станков.

15:00 – 19:00 – Издателство „Вижън Букс“, Шатра 19***

Среща с автограф Дарина Шопова Станчева – автор на детската книга „Звездалан и приключението с вулкана Там“.

16:00 – Литературен кът*

„От Лилит до Помпей“ – среща на поколенията. Живка Иванова и Ирен Петрова представят взаимно книгите си „Pompeii red” и „Скъпа  Лилит“. Издателство „Знаци“.

17:00 – 18:00 – Издателство „Ерго“, Шатра 3***

Среща с автограф с писателя Васил Загоров и дебютната му книга „Призраци в библиотеката“ (поредица „Нулева зона“). „Този сборник с фантастични разкази е посветен на трите ми житейски и професионални увлечения – книгите, библиотеките и фантастиката. Същевременно намира центробежната си сила в противоречията. Тук ще откриете дълги и къси разкази, весели и тъжни сюжети, произведения, които да те накарат да се замислиш и такива, които да ти помогнат да се отпуснеш“.

17:00 – Литературен кът*

Представяне на детската приказка „Звездалан и приключението с вулкана Там“ от авторката Дарина Шопова-Станчева и илюстраторката Петя Евлогиева. Децата от танцова школа „Есенс“ ще направят кратка адаптация на книгата.
Издателство „Вижън Букс“

18:00 – Литературен кът*

Среща с автора на книгата „Под завивките на боговете. Забавна митология“ – Магдалена Николова.
Издателство „Шамбала“

18:00 – Издателство „Екрие“, Шатра 50***

Среща с автограф с писателката Христина Панджаридис, автор на романите „Малко любов“, „Оплети и разплитай“ и „Ферма за калинки“.

18:00 – 20:00 – ИК „Знаци“, Шатра 57

Живка Иванова и Ирен Петрова дават автографи***

18:00 – Книжен Център „Гринуич“ ***

Премиерата на новата книга на Иван Станков – „Късна смърт“. ИК „Хермес“

18:00 – Издателство „Персей“, Шатра 54***

Преводачът Ваньо Попов представя романа „Момичето, което усещаше книгите“ от италианската писателка Дези Икарди. Завладяваща история, пълна с емоции, загадки и тайни, но разказ за любов към книгите и един необикновен читател. Аделина притежава необикновена дарба - да чете с обонянието си книги на всякакви езици, като изживява емоциите и впечатленията на предишните читатели. Но този неин изключителен талант скоро се превръща в заплаха, когато той е използван за декодиране на мистериозен древен ръкопис.

18:00 – Издателство „Ентусиаст“, Шатра 5***

Среща с автограф с Людмила Филипова.

19:00 – Литературен кът*

Представяне на книгата на Димитър Стоянов „Руската Атлантида“. Издателство „Еделвайс“

 

• 1 юни (сряда) Ден на детето

09 - 20:00 - Издателство „Екрие“, Шатра 50**

Празник е! Очаквайте изненади за малки и пораснали деца. Сред гостите на щанда ще бъдат Анна от Anna’s chocolates – автор на приказки и рецепти за деца; Ангелина Бонева - съставител на „СБОРНИКЪ“ – феноменална енциклопедия с рецепти, съвети и препоръки за дома, за храната, за здравето и още!; Маргаритка Благоева - автор на детската приказка „Приключенията на врабчето Незабравко“.

10:00 – Литературен кът*

Гери Дечева и „Пепърмил букс“ ви канят на разходка в „Синята гора“ и в „Оранжевата гора“. Нека всички деца бъдат готови да участват като актьори на сцената и да нашарим заедно гората и нейните колоритни герои.
Издателство „Пепърмил букс“.

11:00 – Литературен кът**

Книжно парти - викторина с награди и много музика. Писателят Асен Сираков представя детските си книжки от поредицата "Приказки с картинки за чудати животинки" и четирилогията "Четвъртото неизвестно". Промоции на детски книжки за 1 юни с ваучери за отстъпка!Издателство „Атеа“

11:00 – 17:00 – ИК „Знаци“, Шатра 57 ***

Юлия Дивизиева представя книгите за деца „Дундаки“ и „Заза и Фин“ с автографи.

12:00 – 11:00 – Литературен кът**

Заповядайте на представянето на първите книги от поредицата „Моята първа книга за емоциите“ – „Страх ме е!“ и „Ядосан съм!“. Събитието ще включва разговор с автора Лилия Русанова, илюстраторката Милена Миткова, както и дискусия със специалното участие на Ани Владимирова и нейния екип на тема „Емоционалното развитие при децата“. Те ще дадат професионални препоръки към родителите и ще отговорят на всичките им въпроси. ИК „Пан“ и Ани Владимирова

13:00 – 11:00 – Литературен кът**

Среща с писателката Анелия Янковска-Сенгалевич и творчеството ѝ за деца. „Лабиринти“ кани най-малките да се впуснат в приключения с книжката „Хайде с Мечо за медец“, а по-големите - със забавните приказки и гатанки на „7 дни чудесни“ и с вълшебствата на приказната повест „Влюбеният момък“.
Издателство „Лабиринти“

14:00 – Литературен кът**

Представяне на новата детска книга на Жени Костадинова „АЛЕКС И ВЪЛШЕБНИЯТ КАМЪК“ на издателство „Озарение“. След голмия успех на „ПИТА“, в новата си книга за деца Жени Костадинова повежда малчуганите в света на едно дете, което изкарва ваканцията си на село. Там се случват вълшебства, забавни игри, цялото семейство на главния герой Алекс участва в историята… Илюстрациите са на Мария Колева – в класическия стил на реализма с топлото излъчване на деца, животни, природа… Издателство „Озарение“

15:00 – Литературен кът**

Среща с писателката Никоела Иванова, автор на поредицата за деца „ПРЕГРЪДКИ“. Първата ѝ книга „ПРЕГРЪДКИ ОТ АФРИКА: Приказки с поука“, излязла от печат през януари 2021 г., още през април е отличена с литературната награда за дебют „Южна пролет“ - Хасково, 2021 г. Последваха още литературни награди, нови заглавия и верни приятели читатели. Време е за СРЕЩА НА ЖИВО! С героите от приказките. С автора на приказките. Добре дошли на малки и големи читатели и слушатели!

Модератор на събитието: Десислава Димитрова, учител в 3 СУ „Марин Дринов“. Издателство „Екрие“

15:00 – 17:00 ч. – Издателство „Вижън Букс“, Шатра 19***

Среща с автограф с Петя Евлогиева – художник на „Звездалан и приключението с вулкана Там“.

16:00 – Литературен кът**

Представяне на книгата „Кой припка за рибка“ на Петя Александрова и художника Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200-те най-значими издания за 2021 г. Издателство „Ина“

17:00 – Литературен кът**

Премиера на „Фермата на Мето“ от Бистра Ангелова – Янакиева. Истории от фермата в рими.
Издателство „Лексикон“

18:00 – Литературен кът**

Преводачката Анета Данчева-Манолова представя романа на холандската писателка Анна Волц „Сто часа нощ“. Целият свят на Емилия се е срутил. Тя изтрива профилите си във Фейсбук и Туитър, взима кредитната карта на баща си и си купува самолетен билет за Ню Йорк. Но действителността се оказва твърде различна от филмите. И докато през Ню Йорк преминава ураганът Санди с ужасяващи бедствия, Емилия ще порасне, ще срещне най-добрите си приятели, а може и да се влюби…
Представя издателство „Изида“

18:00 – ИК „Хермес“, Шатра 36***

Среща с автограф - Камелия Кучер.

18:00 - Клуб "Журналист" (ул. „Граф Игнатиев“ 4, ет.1). * Премиера на новия документален роман на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“, посветен на героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов. Романът е своеобразен поклон към големия български военачалник, героя от Дойран, командир на Девета пехотна Плевенска дивизия генерал-майор Владимир Вазов. Един от гениалните военни стратези на ХХ век не само на България, но и на Европа.
Издателство "Атеа“
.

19:00Литературен кът**

Представяне на новата книга на Константина Живова – „Малката мечтателка в зоопарка“.
Издателство „Робертино“.

 

• 2 юни (четвъртък)

14:00 – Литературен кът*

Представяне на „Автономност на вдъхновението“ от Жана Николова-Гълъбова, съст. Мая Горчева и Жоржета Назърска. Изданието представя три почти неизвестни студии на известната най-вече като преводачка германистка Жана Николова-Гълъбова (1908 – 2009), посветени на Фридрих Хьолдерлин, на Хайнрих фон Клайст и на природата на творческия процес. Те са следвани от биографична скица за трудната съдба на авторката от Ж. Назърска и от пълна библиография, подготвена от М. Горчева.
Издателство „ПАНОРАМА“.

15:00 – Литературен кът*

Представяне на „Идеята за природата“ от Робин Джордж Колингуд, превод от английски: Слава Янакиева. Британският историк и философ Р. Дж. Колингуд (1889 – 1943) е значима фигура в хуманитаристиката на  ХХ в. Затова допринася и тази своеобразна история, но и философия на идеята за природата, която прозорливо остава с отворен финал.
Издателство „ПАНОРАМА“.

16:00 – Литературен кът*

Представяне на книгата „Злопатници“ от Георги Белев.
Издателство „Лексикон“.

16:00 – 19:00 – Издателство „Вижън Букс“, Шатра 19***

Среща с автограф с Б. Н. Добрев – автор на хумористичната фентъзи трилогия „Индор и Браството на Почти Пълната Луна“, „Индор и Сянката на Страданието“ и „Индор и Повелителят на Божествения Мрак“.

17:00 – Литературен кът*

Богомил Добрев представя дългоочакваната финална трета книга от хумористичната му фентъзи поредица „Индор: Магия от боговете“. Издателство „Вижън Букс“.

17:00 – ИК „Хермес“, Шатра 36***

Среща с автограф с Ивинела Самуилова.

18:00 – Литературен кът*

Представяне на сатиричната повест „Трите смърти на Америгор“ от Арсен Мердански. В тази книга сериозното е смесено с неподражаем хумор, истинното и комичното са в такава забележителна симбиоза, че дори абсурдното звучи логично. Как се пише нещо подобно? Къде свършва реалността и започва измислицата в приключенията на Арсен Мердански? Кой всъщност се крие зад този псевдоним и какво го провокира да напише такава необикновена книга? Отговорите ви очакват по време на представянето на книгата в Литературния кът на изложението и на щанда на издателство „Лемур“.
Издателство „Лемур“.

18:00 – Книжен Център „Гринуич“***

Премиера на книгата „Златният век на българската опера“ от Боянка Арнаудова.
Издателство „Лист“.

18:00 – 19:00 – Издателство „Ерго“, Шатра 3***

Среща с автограф с писателя Роман Кисьов и книгата му с миниатюри „Насън и наяве“ (поредица „Нова българска проза“). „В новия си сборник с прозаични (но не само) миниатюри Роман Кисьов е постигнал изчистения минимализъм на мъдреца, без обаче да се отказва от дарбата си на поет и художник, който с няколко щриха може да сътворява не само картини, но и цели светове“, казва за книгата Петър Чухов.

18:00 - Клуб "Журналист" (ул. „Граф Игнатиев“ 4, ет.1) ***

Премиера на новия документален роман на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“, посветен на героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов. Романът е своеобразен поклон към големия български военачалник, героя от Дойран, командир на Девета пехотна Плевенска дивизия генерал-майор Владимир Вазов. Един от гениалните военни стратези на ХХ век не само на България, но и на Европа.
Издателство "Атеа".

18:00 – 20:00 – ИК „Знаци“, Шатра 57***

Поетът Хайри Хамдан представя новата си книга „Пясъчни ветрове и дава автографи.

19:00 – Литературен кът*

Премиера на „Тройната нишка“ - нов роман от Васил Лазаров, автор на бестселъра „Калоян боговенчаният“.
Представя издателство „Лексикон“.

 

• 3 юни (петък)

12:00 – Литературен кът*

Представяне най-новото издание от каталога на издателство „Омофор“: „Истинските избори“ на американската авторка Фредерика Матюз-Грийн. Книгата ще бъде представена от преводача Персиана Пастухова-Личева и редактора Ралица Кръстева. Прекрачвайки отвъд политическите битки, Фредерика Матюз-Грийн помага на читателите си да разберат значението на аборта в живота на жените. Тази книга допринася за нововъзникващия диалог между воюващите лагери и насърчава търсенето на обща основа, която да постави жените в центъра на дискусията.
Издателство „Омофор“ към фондация „Покров Богородичен“.

15:00 – Литературен кът*

Представяне на книгата на Чавдар Ценов „Старецът трябва да умре“. „Не се случва често литература, която изисква от читателя интелектуално съучастие, а в същото време се чете с лекота“, Иглика Трифонова, филмов режисьор.
Представя издателство „РИВА“.      

16:00 – Литературен кът*

Един или повече от авторитетните автори на учебното помагало по история и цивилизация „Моята България“ ще изложат интересните тези, засегнати в изданието, съобразено с последните постижения на съвременната историографска наука в проучването на българската история. Акцентът в учебното помагало е поставен върху онези нови събития и личности, които позволяват по-пълното и достоверно реконструиране на българската история. Освен с научни факти и оригинални исторически извори, читателите ще се запознаят с разнообразни ресурси – снимки, карти, изображения. Всяка тема е допълнена с обособени рубрики: „Документите говорят“ и „Личност“, които спомагат за създаване на критично мислене и възможност за проучвателна дейност. Новият прочит на отминалите събития допринася за засилването на интереса, любознателността на читателя и спомага за възпитаването на младите хора в родолюбие и историческа памет. Фондация „Българска Памет“*

16:00 – 19:00 – Издателство „Вижън Букс“, Шатра 19***

Среща с автограф с Емил Минчев – автор на поредицата „Разследванията на Бънк Ромеро“, „Квартални съновидения“.

17:00 – Литературен кът*

Представяне на книгата „Вълчи разкази“ на Васил Попов, среща-разговор с автора. Сборникът „Вълчи разкази“ разкрива дивия балкански дух, населяващ Трънските земи, където се преплитат история и фолклор, истина и легенда, любов и омраза. Издателство „Ерове“.

17:00 – Издателство „Рива“, Шатра 16***

Среща с автограф с Чавдар Ценов

18:00 – Литературен кът*

Среща с Маргарита Петкова и Добромир Банев и представяне на книгата им „Абсурдни времена – нецензурираната версия“. Двамата най-обичани съвременни български поети ще четат стихове и ще дават автографи върху книгата, която се превърна в поетичния бестселър на годината. Как да упражним изконното си право да обичаме и да бъдем обичани, за което никой не може да ни сочи с пръст? Единствено нашето легло може да ни съди. В името на любовта, която остава завинаги, независимо колко е позволила да вземем от нея.
Издателство „Персей“.

18:00 – 20:00 – ИК „Знаци“, Шатра 57***

Поетесата Рада Александрова дава автографи.

17:00 – 18:00 – Издателство „Ерго“, Шатра 3***

Среща с автограф с писателя Мартин Петков и поетичната му книга „Приготвяне на багажа за път“ (поредица „Нова българска лира“). „Още с първите стихове усетих, че авторът е от моята кръвна група – той гледа на света през сатирична призма. Без да се прави на интересен с ефектни постмодерни трикове, пише за обикновените неща от живота и го прави с намигване, с усмивка“, казва за книгата Михаил Вешим.“, казва за книгата Михаил Вешим.

19:00 – Литературен кът*

„77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“ от Георги Мишев. Народните традиции, обреди и познание са начин на общуване с природата. Вярваме, че част от наследството ни като българи е да бъдем в хармония със заобикалящия ни свят. Затова чрез книгите си искаме да донесем познание, да съхраним народната традиция и да я направим достъпна за всеки читател. Тази книга е посветена на магията на растенията и тяхното място в живота и духовния свят на нас, хората. Нека чрез знанието да виждаме в растенията и света около нас не само тяхното материално присъствие, а също да се докоснем до надеждите, страховете, опората в трудностите и паметта на тези преди нас. Нека да съхраним това послание за повече смисъл, добро и красиво в живота на тези, които идват след нас.
Представя издателство „Ракета“

19:00 – Издателство „Ентусиаст“, Шатра 5***

Среща с автограф с Боряна Дукова
Представя издателство „Ентусиаст“

 

• 4 юни (събота)

10:00 Литературен кът*

Час на японската литература с три световни шедьовъра от една непозната Япония, видяна през очите и почувствана през светогледа на Осаму Дазай, Акиюки Носака и Ето Мори. Трите романа са началото на поредица японска литература за възрастни и юноши, преведени на над 14 езика и превърнали се в световни бестселъри.
Издателство „Пепърмил Букс

11:00 – Литературен кът*

Лилия Илиева ще представи дебютната си стихосбирка “DELETE. Без сбогуване” заедно с редактора Рене Карабаш и екипа на издателството. Представя издателство „Труд“

11:00 – ИК „Хермес“, Шатра 36***

Среща с автограф с Петя Александрова

11:00 – Издателство „Рива“, Шатра 16***

Среща с автограф с Деян Енев

11:00 - Литературен Клуб „Журналист“ (ул. „Граф Игнатиев“ 4, ет.1) ***

Премиера на книгата „АСТРОЛОГИЯ – лекции“ от Иван Андонов Изворски - първо оригинално издание, представено от Йордан Йорданов. Книгата съдържа наука, в която са подредени закономерни явления, принципи и закони, категории и понятия, според Новото разбиране за Живота и според най-новите астрономични изследвания, звездни връзки и влияния. Проверено и доказано във времето Космично познание за Епохата на Водолея чрез живота на мнозина изследователи и последователи на тази наука.
Издателство "Атеа"

12:00 – Литературен кът**

Заедно с Цветана Недева /Kinderlist/ ще представим новото вълшебно издание на “Йо Йо книги за деца”: „Почакай, Миюки“ с творчески игри и забавления.
Представят „Йо Йо книги“ за деца и Цветана Недева

13:00 – Литературен кът**

Премиера на юношеската книга „Баба Яга в Бургас и други любими истории“ от автора Калоян Чобанов. „Помните ли я ‒ онази грозна вещица, която и през най-безгрижните дни ни държеше нащрек? Едно смело и чаровно момче най-после ще отмъсти за нас. Обикнах го този Вальо, от пръв прочит го обикнах. Така де, каква работа има една зловеща Баба Яга в красивия и вълнуващ Бургас?! Това е история, побрала онзи фантастичен, незабравим вкус на детството, точно преди то да отлети…“, Яна Вълчева.
Издателство „Екрие“

13:00 – 14:00 – Издателство „Ерго“, шатра 3***

Среща с автограф с писателката Жюстин Томс и дебютния ѝ роман „Clair de lune“ (поредица „Нова българска проза“). През последните години авторката работи по темата за гоненията над арменците, Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас. В резултат се ражда книгата, в която чрез историята на един живот се проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век.

14:00 – Литературен кът*

Представяне на „Омала“ - космическа опера от легендарния радиоводещ Константин Тилев.
Издателство „Лексикон“.

14:00 – 15:00 – Издателство „Ерго“, Шатра 3***

Среща с автограф с писателя Владислав Христов и книгата му с кратки текстове „Мопсът на Вазов“ (поредица „Нова българска проза“). „Едно от най-приносните постижения на книгата е в заявената богата литературна култура на автора (с неизбежните реминисценции, алюзии и паралели от наши и чужди автори и произведения), както и надграждането на българската повествователна традиция, водеща началото си още от кратката публицистична проза на Ботев“, казва за книгата проф. Людмил Димитров.

14:00 – Издателство „Еделвайс“, Шатра 1***

Среща с автограф с писателката Галина Танева, автор на сборника с разкази „Шепот от Сакар“.

15:00 – Литературен кът*

Представяне на сборника с фентъзи разкази „Кръгът на лунната светлина“ от Никола Чалъков, с участието на автора. „Кръгът на лунната светлина“ е сборник с десет фентъзи разказа, издържани в най-добрите традиции на жанра. Отделните истории са ситуирани във вълшебния свят, добре познат  на изкушения читател от романа „Изпитанието на Розара“. Със своя ненатрапчив, но толкова по-вълнуващ стил, те му придават допълнителна завършеност и плътност: героите, които го населяват, „омагьосват“ със своите копнежи, стремежи, любови, триумфи и провали, приключения и вълнуващи съдби.
Издателство „Парадокс“

16:00 – Литературен кът*

Представяне на стихосбирката „вСъщност“ на Татяна Явашева
„Животът е солен и жаждата ни за живот
не утолява. Прекалената доза сол убива,
както и прекомерната сладост“
Издателство „ЖАР-Жанет Аргирова“.

16:00 – 17:00 – Издателство „Ерго“, Шатра 3***

Среща с автограф с поетесата Велина Баева и дебютната ѝ книга „Калейдоскоп“ (поредица „Нова българска лира“). „Калейдоскоп“ е кратък сборник с импресии. Импровизация в леко препънат ритъм. Преразказ на емоции. За очарованието на хаоса и копнежите по космоса. За пътуването и чакалните, приказките и историите, бурите и въртележките. За увлечението по клишетата и притеглянето на гравитацията. За вдъхновението, полепнало по тъгата и всичко онова, което се събира в една трета от страницата.

16:00 – ИК „Хермес“, Шатра 36***

Среща с автограф с Костадин Костадинов

17:00 – 18:00 – Издателство „Ерго“, Шатра 3***

Среща с автограф с поетесата Поли Муканова и книгата ѝ с фрагменти „Сизиф дали е бил щастлив?“ (поредица „Контрапункти“). „В едновременно строгите, но и гъвкави граници на фрагмента Поли Муканова вмества много различни не само като проблематика, но и като форма текстове – от размишления и съждения с ефект на сентенции до кратки разкази, миниатюрни истории със сюжет, който при друг случай би могъл да е основа и на много по-голяма прозаическа творба“, казва за книгата Ани Бурова.

17:00 – Литературен кът*

Представяне на книгата „Пътеводител в света на приказките“. Разговор с авторката Любов Миронова относно значението на приказките за детското развитие през различните му етапи.
Издателство „Асеневци“

17:00 – 20:00 – ИК „Знаци“, Шатра 57***

Писателят Кристофър Бъкстон дава автографи

18:00Литературен кът*

Съдбата на смелия доминикански монах Савонарола е в центъра на втората книга от поредицата „Забранени книги и забранени личности“ на издателство „Инле“. Страница след страница пред читателите оживява удивителният петнадесети век, представен от неиздавания досега на български език германски автор Адолф Глазер. Той ни повежда в един свят, в който гениални творци като Леонардо, Микеланджело, Тициан, Брунелески и цяло съзвездие титанични таланти се срещат с търговците меценати Медичи, със старите флорентински, неаполски и римски фамилии, със затъналия в пороци папа Александър VI, с неговите любовници и деца и с коронованите глави на средновековна Европа, чиито съдби се преплитат в хипнотизираща и загадъчна мозайка. На този фон като свързващ и едновременно разрушителен елемент изпъква фигурата на Савонарола - еретик и бунтовник, аскет, който се бори за един по-подреден и справедлив свят и в името на тази мечта изгаря на кладата, подобно на книгите, които сам е горил след страстните си проповеди. Представя издателство „Инле“.

18:00 – Книжен Център „Гринуич“***

Среща с португалския писател Жоао Пинто Коелю

Авторът на забележителните романи „Попитайте Сара Грос“ и „Лудите от улица „Мазур“ гостува в България по покана на издателство „Лемур“! Почитателите на въздействащите исторически романи ще могат да се срещнат с писателя в Книжен център „Гринуич“, а водещ на събитието ще бъде журналистката Анна Ангелова.  По време на литературната среща авторът ще разкаже повече и за най-новия си роман „Време за преструвки“. Представянето се организира със съдействието на Португалски културен и езиков център „Камойш София“.
Издателство „Лемур“

18:00 – 19:00 – Издателство „Ерго“, Шатра 3***

Среща с автограф с писателя Петър Тушков и книгата му „Блуграс“ (поредица „Нулева зона“). „Петър Тушков пише не като разказвач на анекдоти, а като изследовател на вътрешните и външните граници на човешкото. Резултатът са единадесет разказа и една новела, дванадесет модела на миналото, настоящето и бъдещето, където оригинални идеи и ясен, красив език изграждат редкия обект, наречен истински добра литература“, казва за книгата Владимир Полеганов.

18:00 – Издателство „Ентусиаст“, Шатра 5***

Среща с автограф с Ирена Григорова.
Издателство „Апостроф“.

19:00Литературен кът*

„Колонката на Гетов“ представя днешните проблеми на бизнеса през призмата на консултанта, заедно с тази на редовия клиент, което дава изключително ценна оценка за ситуацията. Когато четете, със сигурност ще откривате в книгата и самите себе си, и сходни ситуации с тези, в които се намирате. Ако сте честни, ще намерите и отговора на въпроса какво трябва да промените в себе си и в бизнеса. Издателство „Локус“

 

• 5 юни (неделя)

11:00 – ИК „Хермес“, Шатра 36***

Среща с автограф с Александър Чобанов

13:00 – Литературен кът*

Любомир Кючуков ще представи „Повелителят на Времето“, част втора от фентъзи трилогията му „Съдбата на Светлородните“.
Издателство „Вижън Букс“

13:00 – Издателство „Персей“, Шатра 54***

Среща с автограф с чешкия писател Мартин Вопенка и романа му „Новата планета“, който предсказа бъдещето, в което вече живеем. Чипиране на хора, ограничителни мерки, лъжа, дезинформация и манипулация, онлайн образование, отнемане на свободи, невъзможност на хората да се обединят около общи ценности, заговор на шепа избрани, решили по драстичен начин да разрешат ситуацията с енергийната криза и голямата популация на населението… Сравняван с „Игрите на глада“ и „Игра на тронове“, този епичен роман е написан с изключително литературно майсторство.

14:00 – 16:00 – Издателство „Вижън Букс“, Шатра 19***

Среща с автограф с Любомир Кючуков – автор на „Възходът на Седемте“ и „Повелителят на Времето“, книги 1 и 2 от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“

16:00 – Литературен кът*

Среща с Ивелина Радионова и представяне на книгите й „Алтъна“, „Обич“ и „До Боянския майстор“. Една от най-четените български авторки днес ще представи трите си книги, които спечелиха читателите. „Алтъна“ те кани да погледнеш света през други очи и да разбереш, че колкото сме различни, толкова сме и еднакви, когато пуснем доброто в душите си. „Обич“ и „До Боянския майстор“ са истории за любовта, трепереща, както свещица в пряспа, и едновременно с това достатъчно смела, за да премине през трудностите на битието.
Издателство „Персей“

17:00 – Литературен кът*

Дебютният роман на Ангелина Ангелова – „Сърцето помни“, ни потопя в атмосферата на разкошните балове от викторианската епоха на Великобритания. Във времена, когато репутацията и богатството означават всичко, това е история за цената на направения избор. Почитатели на романтичната литература, каним ви на представяне и среща с автограф с Ангелина.
Издателство „Егмонт“

 * * *

ЛЕГЕНДА:

*   Събитията на основната сцена в Литературния кът.
**  Събития за детска аудитория.
*** Събития в шатрите на изложителите и на други партньорски локации.

Пролетният базар на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.Подробна програма: https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation

◊ ШАТРИТЕ ПО ИЗДАТЕЛСТВА

Шатра № 1 - Емас, Еделвайс
Шатра № 2 - Арт плюс букс, Вип класик, Стефан Добрев
Шатра № 3 - Замония, Плеяда, Аквариус, Издателство за поезия ДА, Ерго
Шатра № 4 - Кръг, Рижко, Попов мост, Авлига, Труд
Шатра № 5 - Ентусиаст / Апостроф, ,Гринуич център
Шатра № 6 - Ергон, Парадокс, Симетро
Шатра № 7 - Вакон, Прозорец
Шатра № 8 - Слънце, Лист, Сдружение „Книги-игри“
Шатра № 9 - Просвета
Шатра № 10 - Захарий Стоянов
Шатра № 11 - Фют
Шатра № 12 - Шамбала, Инле
Шатра № 13 - Пощенска кутия за приказки 
Шатра № 14 - Софтпрес
Шатра № 15 - Изток-Запад
Шатра № 16 - Сиби, Рива
Шатра № 17 - Сиела
Шатра № 18 - Ибис, Ера
Шатра № 19 - Жануа'98, Вижън букс
Шатра № 20 - Ина, Лексикон, Панорама, Шям
Шатра № 21 - Българска история
Шатра № 22 - Алтера, Милениум, Омофор
Шатра № 23 - Златното пате
Шатра № 24 - Дамян Яков, Ракета
Шатра № 25 - Паритет
Шатра № 26 - Издателство Робертино, Стилует, Недланд, КХ - Критика и Хуманизъм
Шатра № 26А - Бяло братство, Еко кидс, Пурко, Алитеа, Планини
Шатра № 27 - Вдъхновения, Пепърмил Букс, Брайт Тойс
Шатра № 28 - Артлайн
Шатра № 29 - Клевър Бук, Еднорог
Шатра № 30 - Дуо дизайн
Шатра № 31 - Колибри
Шатра № 32 - Жанет 45
Шатра № 33 - Рибка, Споменик-заветник, Свети Лука, Кнгодрешки, Лабиринти
Шатра № 34 - Пан
Шатра № 35 - Локус, Фама
Шатра № 36 - Хермес
Шатра № 37 - Миранда 
Шатра № 38 - Вакон, Инфодар
Шатра № 39 - Летера, Лабиринт, Тип-топ прес
Шатра № 40 - Пергамент Прес, Унискорп
Шатра № 41 - Асеневци
Шатра № 42 - Бард
Шатра № 43 - Коала прес, Атеа 
Шатра № 44 - Книгомания
Шатра № 45 - AMG Publishing, ICU / Ай Си Ю
Шатра № 46 - kostenurko.com, Orange books, Леге Артис
Шатра № 47 - Кибеа, Фондация „Комунитас“, Списание 8
Шатра № 48 - Лира принт, Прес, Атлантис-КЛ
Шатра № 49 - Хелиопол, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“,  Библиотека „България“, Atelie desire
Шатра № 50 - ТАТ Криейтив, Mусагена, Екрие, Озарение, Хистореон
Шатра № 51 - Кръгозор, Жар-Жанет Аргирова, Мармот
Шатра № 52 - Дъбови листа, Нов български университет, Индекс
Шатра № 53 - Потайниче, Лемур, Ерове
Шатра № 54 - Персей, Изида, Посоки
Шатра № 55 - FOX book café
Шатра № 55А - Wish Mash, Давид, Распер, Marchella’s Art
Шатра № 56 - Хартиен свят, Таймлайнс, Дакелче
Шатра № 57 - Знаци, Фондация „Калпатару“, Pro Book

 

Автор:
Асоциация „Българска книга“
Публикация:
28.05.2022 г. 16:57
Посетено:
2844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34797-bogata-kulturna-programa-ochakva-chitatelite-na-proleten-bazar-na-knigata-2022