Празници / фестивали

Книгите се завръщат на площад "Славейков" в аудио празник по случай 24 май

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площада за празника

Книгите се завръщат на площад "Славейков" в аудио празник по случай 24 май

 

◊ ЗВУКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Книгите се завръщат на площад "Славейков" в аудио-визуален празник по случай 24 май 

За втора поредна година Storytel съживява любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов “Звукът на българската литература“. Мултижанровата аудиоинсталация на Storytel ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси.

Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки “Скритите букви”, които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

Любимият площад „Славейков“ ще се трансформира в цветна и празнична зона, в която през целия ден ще звучат емблематични произведения от българската класическа, съвременна и детска литература. През целия следващ месец на площада остават и пейките с форма на букви от кирилицата на Фондация “Прочети София”, които съчетават типография и поезия в градска среда и създават нови места за четене и срещи на открито. Досега арт инсталацията е гостувала в Париж, Рабат, Берлин, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер и Гент и ще остане на площад Славейков от 20 май до 20 юни.

През целия ден на 24 май посетителите и минувачите на площада ще могат да преминат през три литературни зони – детска, класическа, съвременна. Всяка от зоните ще пренася в различни светове с цветни букви, празнична украса и аудио откъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски,  Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова-Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и други любими автори. На живо в програмата на празника ще се включват и известни български автори и разказвачи от голямото семейство на Storytel.

 

◊ ПРОГРАМА 

11:00 Зона Детска литература, пред Столична библиотека — четене на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel „Феята от захарницата“ на издателство “Рибка” от любимия разказвач на малки и големи – актрисата Силвия Петкова. Среща с авторката Катя Антонова и автографи.

15:00 Зона Класика — беседа с малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около площад Славейков от литературната историчка Катя Зографова. Със своите над 15 издадени книги тя е автор и водещ и на популярната литературна разходка "Непознатите класици". Нейната беседа ще започне в близост до пейката на Славейкови, а историите й ще се леят като водопад точно под голямата книга в началото на площада, от която през целия ден ще звучи класическа българска литература.

17:00Зона Съвременна литература – при пейките-букви в центъра на площада – среща с авторите Мария Касимова–Moaсе и Рене Карабаш, литературно четене на избрани техни откъси и автографи.

*

Събитието “Звукът на българската литература“ се случва по инициатива на Storytel и идея на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, Фондация „Прочети София“, Столична библиотека и Асарел Медет.

 

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 700 000 заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel  е светът да бъде едно по-съпричастно място със страхотни истории, които да се споделят и преживяват от всеки, навсякъде и по всяко време. Услугата предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel и Mofibo. Издателската дейност на Storytel се осъществява чрез издателските къщи StorySide, както и  скандинавските Norstedts, People’s и Gummerus. Storytel има представителства в над 25 световни  пазара, седалището в Стокхолм, Швеция.

 

 

Автор:
Симона Василева
Публикация:
23.05.2022 г. 14:52
Етикети:
Посетено:
566
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34754-knigite-se-zavrashtat-na-ploshtad-slaveykov-v-audio-praznik-po-sluchay-24-may