Празници / фестивали

53. Международен фестивал "Софийски музикални седмици", 23 май – 2 юли 2022 г.

Тържествено откриване с концерт на Младежка филхармония „Пионер“ – 23 май, 19,00 ч., Зала "България", вход свободен

53. Международен фестивал "Софийски музикални седмици", 23 май – 2 юли 2022 г.

 

◊ СЪБИТИЕТО

53. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

23 май – 2 юли 2022 г., София

Тържествено откриване с концерт на Младежка филхармония „Пионер“ – 23 май, 19,00 ч., Зала "България" – вход свободен

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев

 

В навечерието на най-българския празник на буквите и културата, тази година Младежка филхармония „Пионер” ще открие „музикалните седмици” на София с тържествен концерт, отбелязвайки две значими годишнини - 70-години от създаването ѝ и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов. По традиция фестивалът "Софийски музикални седмици" ще се открие в Зала "България" на 23 май от 19,00 ч., при вход свободен за публиката.                                          

На сцената ще се качат четирима изявени диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син, Христо Христов, под чието виртуозно майсторство ще прозвучат произведенията на Дмитрий Шостакович – "Празнична увертюра" Александър Бородин – „Половецки танци” из оп. "Княз Игор"; Любомир Пипков - Въведение и танци из операта "Момчил"; Сергей Прокофиев - 5 сцени из балета "Ромео и Жулиета"; Мусоргски-Равел - "Баба Яга" и "Киевската порта" из "Картини от една изложба".

Огромното значение на Младежка филхармония „Пионер“ за развитието на българското оркестрово дело в последните десетилетия е значимо и несравнимо. Подрастващите инструменталисти и бъдещи продължители на симфоничното дело са горди да отбележат своите празници пред публика в храма на музиката Зала „България”.

Оркестърът е основан през 1952 г. от големият педагог и музикант проф. Влади Симеонов, който предава личния си стил, пример и опит на хиляди млади музиканти, създавайки у тях навици и вкус, които са решаващи за бъдещото им развитие. Филхармония „Пионер“  има богата и славна история. Със своите безбройни концерти, турнета и записи, очертава дългия път на един от първите младежки оркестри в света. От създаването си, оркестърът  концертира из целия свят. Едно световно признание, бележи високият професионализъм на младите музиканти.

След репетиция през 1979 г. оркестърът печели признанието на американския диригент и композитор Ленард Бърнстейн, който пожелава да дирижира Скерцото на Бетовеновата Седма симфония в залата на ООН в Ню Йорк и поразен от качеството на изпълнението написва: "Това не е оркестър "Пионер", това е върхът на цивилизацията".

От 2010 г. главен диригент на Филхармония „Пионер” е Любомир Денев - син. Той осъществява редица концерти с класическа и съвременна музика в страната и чужбина с музиканти от 14 до 24 години, всеки от които свири със страст, отдаденост и любов към музиката. Това лято на Младежка филхармония „Пионер” ѝ предстои турне в Австрия с няколко концерта, като един от тях ще бъде в една от най-престижните световни зали Музикферайн (Musikverein) във Виена.

Очаквайте музикални концерти, спектакли и представяния на книги и дискове за всеки вкус. Повече за програмата на Фестивала: www.sofiaweeks.com

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

Видео клип:  https://www.youtube.com/watch?v=thyGW4ujua4

 * * *

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
22.05.2022 г. 15:37
Етикети:
Любомир Денев-сингодишнинаоткриванеконцерт"Софийски музикални седмици"
проф. Влади Симеонов
Младежка филхармония „Пионер”
53. Международен фестивал
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34740-53-mezhdunaroden-festival-sofiyski-muzikalni-sedmitsi-23-may-2-yuli-2022-g