Празници / фестивали

XVIII Фестивал на изкуствата "Борис Христов", 18 май - 11 юли 2022

Фестивалът се открива на 18 май – денят на рождението на великия оперен артист, педагог и дарител

◊ XVIII ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА "БОРИС ХРИСТОВ"

36 събития с участието на десетки артисти очертават широкия обхват на този празник на изкуствата, който се осъществява изцяло в пространствата на Музея „Борис Христов“,  ул. „Цар Самуил“ №43.

От 18 май до 11 юли софийският дом на Борис Христов представя оригинални проекти в областта на музиката, пластичните изкуства, литературата, новите технологии и дизайна. Целта е различните изяви на творчеството да си взаимодействат и да се осъществява връзка между поколенията, която дава перспектива за бъдещето.

За всички събития в деня на откриването на фестивала вход с живо цвете за Градината на Музея „Борис Христов“.

Програмата на фестивала поставя акценти върху пристрастията на Борис Христов в изкуството, върху моделите на партньорство между артистите на сцената, върху грижата за младите таланти.

Откриването на 18 май е с документалната изложба „Мимолетност и вечност“. Чрез нея се представят художествени фотографии с изображения на Борис Христов в различни роли. Поредицата от черно-бели снимки е съчетана с факсимилета на афиши от участията на оперния певец в концерти и спектакли на легендарни фестивали в Италия. Тези афиши имат интересна история: някога те са били изпращани от Борис Христов до неговата майка. На гърба им ясно личи адресата. През 90-те години този безценен пакет – свидетелство за слава и сценичен възход е бил спасен от попадането му на сметището. А спасителят близо 30 години го е съхранявал, докато преди няколко месеца го дари на Музей „Борис Христов“. Отпечатани върху тънка хартия и вече твърде чувствителни при докосване, оригиналите са дигитализирани и се съхраняват  при оптимални условия. А факсимилетата сега са подходящо експонирани, те ще бъдат визуалната среда на всички събития в Концертната зала до 14 юни. Сред тези събития са: традиционният маратон на младите таланти от Нов български университет, програмата „Картини от една изложба“ на пианиста Теодор Пазов, концертите с бароков репертоар на ансамбъла „Музика антико“ и „Барок и още нещо“, а също и клавирният концерт на Натали Сноррасон.

Тази година една от главните нишки на фестивала е клавирната музика. След известно отсъствие от концертния подиум, в амплоато си на пианист се представя Георгиос Филадевфевс с програмата си „Шеги и страсти върху клавишите“.

Мирослав Георгиев – музикант с широки интереси върху различни стилове и с разнообразни изяви като солист, като акомпанятор и като диригент сега поставя на фокус полифонията в широките граници между Й. С. Бах и Шостакович. Сред изпълняваните творби е и Прелюд, Хорал и Фуга на Цезар Франк – музика, която рядко звучи в България.

Пианистът и композитор Марио Йоцов гради своята изява в партньорство с китариста Васил Игнатов и певците Ася Георгиева – сопран и Божидар Пенев – баритон. Те заедно са събрали пъстра програма от музика на Моцарт, Шопен, Вила Лобос, Валтер Афанасиев.

Назарено Феруджо – пианист – гост от Италия, носител на международни награди също ще доминира като солист в програма с творби на Шопен и Скарлати. Но ще представи и изкуството на акомпанимента в партньорство със сопраните Сребрина Минева и Гергана Христова.

Тази смяна на ролите я има и в изявата на гост изпълнителката от Хърватска Рената Карша. Тя в една вечер се изявява като акомпанятор на хърватския баритон Берислав Джеркович, а на следващата вечер заедно с Иван Карша заемат своята централна роля в клавирната програма на четири ръце, наречена „Славянство“.

Гостуването на хърватските музиканти е повод и да обърнем поглед към не много познатата у нас музика на Йосип Хатце, Антун Соркочевич и Ивана Ланг.

Тази година се навършват 110 години от рождението на Парашкев Хаджиев. В концерта „Светове“ се представят негови камерни творби за флейта, пиано и цигулка, а на втората вечер от това честване, сопраното Таня Лазарова и пианистът Светослав Лазаров ще направят своеобразна възстановка на грамофонната плоча от 1979 година с песни на Парашкев Хаджиев по стихове на стари източни поети, на Сабина Пянкова, Иля Брен, Кинка Константинова и Стефан Орлов.

Посвещение е и концертът на сопраното Таня Угринова и китариста Йордан Рибаров, които връщат спомена за Ирина Щиглич – една енциклопедична и свята личност в музикалното изкуство.

Разбира се вокалната музика заема своето подобаващо място в този фестивал с програма в различни конфигурации и на територията на различни жанрове. В програмата „Мъжът е жена създаден, а жената пък – за мъж...“ Гергина Гергинова, Пламена Гиргинова и Владимир Попов заедно с Йосиф Герджиков споделят своето познание за Монтеверди, Пърсел, Глук и Моцарт.

Марияна Цветкова и Владимир Маринов отдават почит към Франк Синатра, Джером Керн, Стивън Сондхайм, Йоаким Родриго и Пол Анка.

Ива Бизева-Зашева - сопран и тенорът Димир Зашев споделят своята интерпретация на произведения от Моцарт, Верди и Доницети.

 Диляна Георгиева - сопран заедно с пианистката Галина Апостолова и Константин Кучев търсят синтеза на словото и музиката, на традицията и експеримента с непознатото.

Кои ще бъдат певците, които ще пеят на концерта „Към звездите“ – това зависи от избора на Крум Гълъбов. Той като търсач на млади таланти, който обгрижва тяхното развитие на националната сцена ще направи своята специална селекция за този концерт.

За пръв път във фестивала „Борис Христов“ ще вземе участие трио „Хеликс “ в състав: Дмитрий Горновски – виолончело, Хейли Бълок – цигулка и Димитър Маринкев – флейта. „Хеликс“ ще представят част от своя аудиоалбум, който всъщност е повод за създаването на триото от българин, руснак и австралийка. Те правят своите концертни серии предимно в Германия. Подбраните в програмата творби включват изпадналите в забвение дивертименти (1784 г.)  на Хайдн от една страна и контрастните по характер, по композиционна техника и по съдба Лондонски триа, писани 10 години по-късно. Другата част от албума е с композици на Бела Барток, предназначени да бъдат изпълнявани от ученици. Тринадесетте дуета за флейта и цигулка носят красотата на хармоничната и ритмичната свобода, съчетана с фолклора на различни страни от Източна Европа. След този концерт флейтистът Димитър Маринкев продължава своя български тур със сопраното Гиргина Гиргинова и клавесиниста Аапо Хакинен.

Фестивалът „Борис Христов“ е интересен и с това, че проследява израстването на изпълнителите и дава повод за сравнения през годините благодарение на регулярните записи, които се правят тук. Сион Найман например, който е извървял част от първите си стъпки тук, сега идва от Берлин, вече като студент в университета по изкуствата, за да изнесе своя рецитал с музиката на Бах, Чайковски, Георги Лигети и Цезар Франк.

След отговорното си участие на световното изложение в Дубай Александър Вичев ще направи своя концерт „Лице в лице“ в компанията на възпитаници по ударни инструменти от Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив. Заедно с Аглея Канева, Ира Илиева и пианистката Албена Казанджиева те инерпретират музиката на Еманюел Сежурне, Небойша Живкович и Джин Кошински.

Сред изявите, които събират поезия, актьорско майсторство и изкуството на илюстрацията е премиерата на поетичната книга на Керанка Далакманска „Ще те събудя в седем сутринта...“. В представянето на книгата взимат участие актрисата Пламена Гетова и пианистката Огняна Соколова. Рисунките са на Андрей Градечлиев.

Изложбите са равностоен партньор на музикалните изяви на този фестивал, те представят „Космическите пейзажи“ на Художника от  Република Северна Македония Деян Иванов – Маргуш; изкуството на уеб-дизайна и модата на младите художници от НБУ, а изложбата „Дом“, която се разполага в най-малките пространства на Музея, наречени „Трите стаи“ , разказват за разрушената хармония, за копнежа по изгубения уют и мечтата за завръщането под родното небе. Тези три стаи привлякоха вниманието на украинската кураторка Ксения Талалай и тя подреди изложбата от апликации и малка пластика на Тамара Турлюн . А самата Тамара, чрез видеовръзка, ще контактува с посетителите. Изложбата е благотворителна в подкрепа на фонда „Върни се жив“.

* * *

Повече за програмата на XVIII Фестивал на изкуствата "Борис Христов": https://borischristoff.com/bg

 

Автор:
Елена Драгостинова, Директор на Музея „Борис Христов“
Публикация:
18.05.2022 г. 15:01
Етикети:
фестивалМузей „Борис Христов“
XVIII Фестивал на изкуствата "Борис Христов"
Посетено:
647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34717-xviii-festival-na-izkustvata-boris-hristov-18-may-11-yuli-2022