Празници / фестивали

"Икономия на средствата" - 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

Церемонията по откриване на изложбите и връчване на наградите ще се състои на 20 май

"Икономия на средствата" - 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

 

ИКОНОМИЯ НА СРЕДСТВАТА. Или колко ни е достатъчно?

 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

Светът e на стероиди. Природата е приватизирана и изтъргувана за без пари. Ненаситността ни в извличането и използването на ресурси породи просрочен екологичен дълг. Акселерацията и гигантизмът създадоха метаболитен цикъл между капитал и природа, Север и Юг, богати и бедни, чисто и замърсено, с алчност и хипертрофия в единия край и изтощение в другия. В ход е глобално фрийк шоу, спектакъл на диспропорцията и изкривяването, напомнящ на представленията с хора и животни с деформации през 19-ти век.

Възможно ли е в такъв случай планетарното въображаемо да се презареди с хумор, сатира, веселост и дружелюбие? Било то за да проумеем как да преминем през краха възможно най-хуманно или да преосмислим колко ни е достатъчно и какво означава да живеем добър живот. Като тема на Биеналето, Икономия на средствата означава промяна към грижа и поддръжка вместо обичайния шоубизнес; вглеждане в обществото, но и поглед към изкуството, неговите начини на производство и изразни средства, където краткото, икономичното и простото са част от поднасянето на поантата.
             Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата.

 

Тазгодишното издание на Габровското биенале поставя акцент върху темата Икономия на средствата и е посветено на екологични и икономически проблеми, като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред социален и екологичен катаклизъм.

Церемонията по откриване на изложбите и връчването на наградите ще се състои на 20 май, петък, от 19:00 часа в Музея на хумора и сатирата – Габрово, а програмата от събития за откриването на Биеналето ще продължи до 24 май.

Пресконференция – на 19 май, четвъртък, от 11 часа в Гьоте институт с участието на Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата, членове на журитата за карикатура и съвременно изкуство, Олав Вестфален, автор на кураторската изложба и артисти.

 

645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които международно жури избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство. Кураторската изложба в биеналето включва 18 автори от 9 държави. Журито за карикатура е в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия Хейуърд, Лондон).

Кураторската изложба в 25-ото Габровско биенале е дело на немско-американският художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена Тренинг за чувствителност. Нейна паралелна част (въведение) се открива още на 18 май от 18:30 часа в Гьоте Институт, София.

Кураторската изложба Тренинг за чувствителност се фокусира върху двусмисления и недоизяснен - дори несмешен - хумор. Става дума за комедия, която не се стоварва с гръм и трясък с финална поанта, а по-скоро остава във въздуха, плаваща из значенията, и подкопаваща това, което знаем. Докато към съвременното изкуство все повече има очакване да бъде разбираемо, тази изложба разглежда начините, по които то не успява да комуникира ясно. Тя настоява, че изкуството триумфира точно когато не успее да предаде точно дадено мнение и създава бъркотия в посланието си. Кураторът залага на периферен подход и се фокусира върху основните социални нагласи, които вероятно са еднакво голяма част от екологичните проблеми, колкото това какво горим, какво ядем или на кого даваме да ни върши мръсната работа.

“Има видове хумор, които тоталитаристите, сексистите или расистите не понасят. Това е добра новина. Лошата новина е, че същият вид хумор може да бъде точно толкова дразнещ за моралистите, евангелистите и дори прогресивните сатирици. Габрово, столицата на самоироничния хумор – градът, превърнал предразсъдъците на всички срещу себе си в източник на гражданска гордост и туристически приходи – може да е идеалното място за обучение в дълбок хумор, за обръщане на внимание на неяснотите, сложността, изненадите,  ученето и отучването”, споделя кураторът Олав Вестфален.

Освен творби на автори от цял свят, в периода 20 май – 30 септември Биеналето ще представи богата паралелна програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода,  Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

Партньори на програмата са водещи еко организации в страната: Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

С настоящото издание на Биеналето Музеят на хумора цели да ангажира различни общности и да достигне до възможно най-широка публика. Едновременно с това екипът работи върху “зелена” трансформация на Музея и неговите дейности, изготвяйки стратегия и план за устойчиво управление, които ще бъдат публикувани и представени пред други музеи и културни организации, които биха искали да заимстват изработените решения (енергийна ефективност, управление на отпадъка, работа с устойчиви материали, транспорт на произведения и други).

По традиция Биеналето ще предложи специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, специална биенална крафт бира, остатъчният малц, от която се използва за храна в животновъдно стопанство и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подпомагат посетителите в изграждането на по-екологични навици.

Биеналето се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат също така Гьоте Институт България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за съвременно изкуство, Датско посолство, Комитета за подкрепа на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, Търтей Консулт, Си Вендинг Спот.

 

Акценти в програмата 18 - 24 май:

18 май, Гьоте институт, София

18:30 Откриване на паралелна част от кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“

Куратор: Олав Вестфален

 

20 май, Музей на хумора и сатирата, Габрово

19:00 Откриване на изложбите и награждаване на участниците, последвано от тур в Биеналето и DJ парти с Аннна и Васил Владимиров.

 

21 май

18:30 - 20:30 Габровски карнавал с тема: „Кот доди - гад доди“

 

23 май, Музей на хумора и сатирата, Габрово

17:00, Климатични кризи: изкуство и активизъм

Лекция на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today.

 

24 май, Музей на хумора и сатирата, Габрово

12:00 - 18:00, Ritual Gatherings Festival & Forum гостува на 25. Габровско биенале

Дневно парти с много музика и среща-разговор за екологични дейности и добри практики.

 

18, 19 и 21 май

20:30, Депо за неопасни отпадъци, Габрово

Премиера на танцово-театралния имърсив спектакъл „Последният залез

* * *

Биеналето се организира от Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата.

 

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
19.05.2022 г. 15:47