Празници / фестивали

Изложба и каталог „Родопско величие“ в град Смолян за Европейската нощ на музеите

14 май 2022 г., Регионален исторически музей „Стою Шишков“

 

◊ "НОЩ НА МУЗЕИТЕ" 2022 В СМОЛЯН

14 май 2022 г., Регионален исторически музей „Стою Шишков“

Представяне на изложбата и каталога „Родопско величие“

Среща с художника Сияна Струнчева

Рецитал на актьора Румен Бечев по „Време разделно“

 

През 2005 г. Министерството на културата на Франция организира за пръв път инициативата “Европейска Нощ на музеите” (The European Night of Museums), която бързо се възприема от десетки държави и от тогава ежегодно участват повече от 1200 музея с над 2 милиона посетители.

Република България се включва още в първото издание на инициативата и на 14 май 2022 година за 18-ти път стотици храмове на културата и изкуството у нас ще посрещнат своите посетители, които ще почувстват посланията на духовния празник.

Тържественото начало на XVIII издание на Европейската нощ на музеите у нас ще стартира с една нова традиция в Черноморската столица Варна с топовен салют от корабно оръдие във Военноморския музей - възстановка на Сдружение "Клуб Миноносец Дръзки" (https://programata.bg/?p=162&c=3&id=87521&l=1, http://museummaritime-bg.com) на 14 май 2022 г. Оръдейните залпове ще се повтарят на всеки кръгъл час от 18 до 22 часа.

Централно събитие за 14-ото издание на Европейската нощ на музеите в град Смолян на 14 май 2022 г. е изложбата и каталога „Родопско величие“ и среща с варненската художничка Сияна Струнчева.

Изложбата „Родопско величие“ съдържа цикъл портрети на дванадесет родопчани и хора, които завинаги са свързали името си с Родопите, а животът и делата им и до днес предизвикват преклонение и почит - Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полковник Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, Николай Вранчев.

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян събра в каталог техните портрети, нарисувани от художника Сияна Струнчева, с кратки исторически бележки, представящи техния живот и дейност.

Сияна Струнчева завършва магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Участва в групови международни, национални и регионални конкурси и форуми на изкуството. Живее и работи във Варна.

Експозицията „Родопско величие“ съдържа 34 творби – портрети, живописни работи и графики и е вече изложена в музея от 21 октомври 2021 – празник на Община Смолян и честване 109 години от освобождението на смолянския край от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г.

На 14 май 2022 година, от 18:00 часа, в Европейската нощ на музеите, в РИМ „Стою Шишков“ – град Смолян, ще се състоят представянето на каталога към изложбата, среща с художника и рецитал на актьора Румен Бечев по „Време разделно“.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
13.05.2022 г. 12:24
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34677-izlozhba-i-katalog-rodopsko-velichie-v-grad-smolyan-za-evropeyskata-nosht-na-muzeite