Празници / фестивали

Сливен е инициатор и домакин на XXIV Национален фестивал на детската книга

11 – 13 май 2022 г.

Сливен е инициатор и домакин на XXIV Национален фестивал на детската книга

 

Под звуците на фестивалния марш и с вълнуващ концерт-спектакъл, с водещ Даниел Цочев и с участието на младежки вокални и балетни формации, в Драматичен театър „Стефан Киров” бе открит XXIV Национален фестивал на детската книга, чието начало постави кметът на община Сливен Стефан Радев, с думите: “За поредна година Сливен се превръща в столица на детската книга – за радост на най-малките читатели. Убеден съм, че книгата трябва да е неделим спътник в развитието на всяко дете, но и на нас – през целия ни живот. Те не само ще ви дават знания, но и емоции; ще подхранват вашето въображение, ще събуждат любознателността ви, ще ви карат да мечтаете. Затова всяка книга е богатство – малко съкровище, което ни прави по-щастливи.” Той отправи поздрав и към служителите в читалищата по повод на техния професионален празник. Културното събитие уважиха с присъствието си председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, зам.-кметът по култура и образование Пепа Чиликова, зам.-областният управител Пепа Генчева, както и родители, педагози, гости от страната и чужбина, сред които Тамаш Хорват, председател на Комисията по култура към Общинския съвет и на Културен център от побратимения на Сливен град Печ, Унгария. Те разгледаха с интерес експонатите - „театрални кукли” - в уредената във фоайето на театъра изложба, на участниците в националния конкурс за изработването им.

В партньорство с Министерството на културата, общинската и областната администрации, Държавната агенция за българите в чужбина и най-големите детски издателства, градът под Сините скали организира провеждането му за 24-ти път. Културната инициатива, посветена на въпросите на детското книгоиздаване, разпространение и четене, е под патронажа на Министерството на културата, като председател на Организационния комитет на фестивала е ръководителят на Сливенската община.

Екипът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”(директор д-р Росица Петрова-Василева) и партньорите на проявата, съобразена със съвременните реалности на битие на България и света в условия на пандемия, са избрали гъвкав подход и адекватни  форми за провеждането ѝ: при постигане на респектиращите цели в продължение на двадесетилетие и в наши дни, формулирани от тях - 2022 г.: „Фестивалът да популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници; активно да съдейства за подобряване на взаимодействието между писателите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; да предизвиква дебат и влияние върху издателските политики; да налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, като чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество.” Така Националният фестивал на детската книга в Сливен се утвърди във времето като събитие с национално и международно значение и желание за участие на писатели и изследователи от страната и чужбина. Съществено е и обстоятелството, че връчваната на Фестивала Национална награда „Константин Константинов“ (в 4 категории) вече 19 години създава стимули за развитие на творчеството и публикациите за деца.

По традиция, и тази година Фестивалът ще даде трибуна за представяне на най-новите книги на авторите, сред които в Сливен ще гостуват Иван Раденков, Доника Ризова, Александър Секулов, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Никола Райков, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Тони Теллалов, В. Стоев и др. Писатели-гости на фестивала, ще осъществят „литературен маратон” в сливенски учебни заведения, като ценителите на детските книги ще се докоснат до новата продукция на издателствата, представена на уредени от тях щандове. 

С акцент към развитието на жанра на илюстрацията, организаторите са предвидили интересни изложби: отличените участници в Международния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветена на 145 години от рождението на твореца, ще открият изложба  и ще получат призовете си.  (Тук личат имената на участници от страната ни, от Унгария, Босна и Херцеговина и др.) Изложба-илюстрации на Сотир Гелев (носител на Националната награда „К. Константинов” в категория „Илюстратор 2021” ще бъде открита в Художествена галерия „Д. Добрович” в града, а творбите на участвалите в Националния конкурс за изработване на театрални кукли ще красят фоайето на Драматичния театър „Ст. Киров”.

Ще бъдат оповестени и резултатите от два конкурса: от Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и от XI Национален конкурс по изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Фестивалните дни ще бъдат изпълнени и с други интересни изяви, като провеждане на танцов маратон, на карнавално шествие по улиците на града,  театрални представления и др. По тържествен начин в Драматичен театър „Стефан Киров” ще бъде връчена Националната награда “Константин Константинов” 2022 (за принос в детското книгоиздаване.)

По традиция, и тази година организаторите на Фестивала са предвидили в програмата провеждане на Кръгла маса с международно участие, на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”, където научните си доклади и съобщения ще представят 19 участници – автори и издатели, във форума (от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия), чиито материали вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на МК. Те изследват движението и мобилността  на ценностите в съвременния свят, видени през детските очи и сетивност, както и пътищата за въздействие на въпросите на модерността върху въображението, творческото начало и развитието на детето-читател. С оглед на съвременните условия, организаторите са замислили провеждането на форума в 2 сесии: „първата – присъствена, като във втората сесия -чрез видео-конферентна връзка, бъдат представени останалите 6 доклада.”

Превръщайки се в „улица на приказките”, централният площад и ларгото на града ще предоставят „откритите си сцени” в трите фестивални дни за провеждане на спектакли за деца и съприкосновение с любимите им герои.  И 30-годишният юбилей на ИК „Хермес” ще бъде честван по време на културното събитие - с детско шоу: „Пътешествие с приказни герои” (на малката сцена пред книжарница „Хермес”.) С концерт на талантите на Сливен „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!” ще завърши първият фестивален ден.

Адекватността и отношението на организаторите към новите методи на обучение/учене през целия живот и дигитализацията се проявяват и в интеграционните форми, приложени на Фестивала, съчетаващи изкуството и печата с технологичните и дигитализационни процеси, изявени като подход и в презентациите и „майсторските класове”. С такава насоченост ще се проведе обучението в компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“, с наслов: „В света на илюстрацията и комикса - с новите технологии” – при използване таблетите на Wacom (със съдействието на фирма ADCOM) от студенти от НХА - България, Унгария и от Босна и Херцеговина, (под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф. Виктор Паунов.) Участниците ще усвоят професионалната работа с таблета при рисунък върху лист хартия, но и с приложение възможностите на графичната програма. Майсторският клас по творческо писане „Граматика на фантазията” (с модератор  Марин Трошанов  – един от най-обичаните съвременни детски автори), ще  привлече вниманието на малките поети и писатели, участници в Националния литературен конкурс..

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките” и над 400 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за „най-оригинален карнавален костюм”. В шествието с тези облекла ще се включат тази година и преподаватели, и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината .

Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2022 г. в различните категории ще бъде връчена на тържествен ритуал в Драматичния театър „Стефан Киров”, като детско жури ще даде гласа си в категория „автор” (за четвърти път). Носителите на наградите се определят сред разглеждане на множество номинации (над 60 за 2022 г.), определяни след строга селекция.   

Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония, в последния ден на  Фестивала. Несъмнен успех на културното събитие е обстоятелството, че на конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, участваха  над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина.  (В Националния литературен конкурс 2022 г.  свои творби изпратиха и над 80 деца от българските училища в чужбина - при голям брой от учебните заведения в Париж, Виена и Лондон.)

Благородна е идеята на организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и техните партньори да представят вълнуващо постиженията на авторите на произведения за деца 2022 г. и да дадат трибуна за изява на талантите на словото, четката и песента, запомнящи се и като първи стъпки в творчеството за цял живот...

 

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2022 г. 15:16
Посетено:
858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34659-sliven-e-initsiator-i-domakin-na-xxiv-natsionalen-festival-na-detskata-kniga