Празници / фестивали

4 дни български съвременен танц в София

Гледаме третата Българска танцова платформа на Фестивала "Антистатик"

 

◊ XV МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "АНТИСТАТИК" 2022

В рамките на само 4 дни, от 11 до 14 май, имаме рядката възможност да видим накуп работата на съществена част от най-отличаващите се имена на съвременната българска танцова сцена от различни поколения. Тази шанс ни дава 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс, което за трети път организира специална „Българска танцова платформа“. Нейното мото е „Движи се, за да те следвати провеждането ѝ е топла покана към българската публика за наситена среща с творчеството на авторите: Александар Георгиев – Аце, Вили Прагер, Галина Борисова, Дарио Барето Дамас, Жана Пенчева, Живко Желязков, Ива Свещарова, Ина Гергинова, Коста Каракашян, Марион Дърова, Петя Стойкова, Станислав Генадиев, Стефани Ханджийска, Филип Миланов, Християн Бакалов.

За да бъде срещата достъпна, организаторите са се погрижили билетите за представления в програмата да са на цена от 10 лева (с изключение на входа за инсталацията “PURE-youth”) в системата на EPAYGO, а също така има и общ билет за 10 представления на стойност 50 лева. Само за да гледат български танцови представления, в страната пристигат и над 40 международни гости - куратори на артистични пространства и фестивали, критици и културни мениджър от цял свят.

Програмата на „Българска танцова платформа“ започва на 11 май в 17 ч. на Сцена „Дерида“ с представлението “LOVECAGE на хореографа и дългогодишен изпълнител в балет „Арабеск“ Филип Миланов. От 19 ч. в „Топлоценрала“ следват интерактивното шоу за капитализма „84 разговора“ на Стефани Ханджийска и Коста Каракашян (поради заболяване на изпълнител, представлението е отменено – бел. ред.), както и хореографският концерт на Жана Пенчева от 21 ч. “Dance, baby, dance”.  

Вторият ден на платформата започва в 17 ч. в „Топлоцентрала“ с „Ритуали на Душата“ на основателката на танцова компания „Дюн“ - хореографката Петя Стойкова. В 19 ч. на Сцена „Дерида“ е време за много личния спектакъл на хореографа Живко Желязков „ТЕМЕЛ“, а в 21 ч. в „Топлоцентрала“ настъпва  „възходът на суперзвездите“ с “dragON aka PHOENIX” на артистичния колектив STEAM ROOM.

От 12 до 17 ч. на 14 май зрителите са поканени да се потопят в перформативна инсталация на Християн Бакалов – “PURE /youth/” в ОКИ „Красно село“. Входът е възможен само след предварително записване на info@oki-krasnoselo.com. От 19 ч. в същия ден в САМСИ Галя Борисова представя авторското си соло „Вярно с оригинала“, а в 21 ч. в „Топлоцентрала“ Ива Свещарова и Вили Прагер ни подготвят за апокалипсиса с „Преди края на…(света)“. Нощта продължава след 22 ч. с DJ IrmenaC в бара на „Топлоцентрала“, където ще звучи танцувалната музика от 1980-те и 1990-те, подбрана от Ирмена Чичикова. Събитието е с вход свободен.

Последният ден на „Българска танцова платформа“, 14 май, започва в 17 ч. в Сцена „Дерида“ с „РазЛичности“ на хореографката и изпълнител Ина Гергинова.  В 19 ч. в „Топлоцентрала“ Станислав Генадиев ни среща със своето изследване върху физическото и психологическото усилие на човека да доминира – „Начален тласък“, а програмата завършва с представлението, отличено с ИКАР за съвременен танц и пърформанс за 2021 г. – „WO MAN“ на хореографката Марион Дърова.

 

Повече подробности за програмата на „Българска танцова платформа“, както и за всички събития на „Антистатик“ от 09 до 19 май, можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
10.05.2022 г. 16:00
Посетено:
986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34653-4-dni-balgarski-savremenen-tants-v-sofiya