Празници / фестивали

Вечер, посветена на Радой Ралин в Музея на хумора и сатирата - Габрово

На събитието ще бъде представена литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин "Просто живях" и фототипното издание на изгорената книга "Люти чушки"

Вечер, посветена на Радой Ралин в Музея на хумора и сатирата - Габрово
 
 
РАДОЙ РАЛИН – НАЧИН ДА ОЦЕЛЯВАМЕ БЕЗ ДА СЕ СНИШАВАМЕ
 
Вечер, посветена на 50 години от създаването на Музея на хумора и сатирата в Габрово и 100 години от рождението на Радой Ралин
 
12 май 2022, 18 часа, Зала на жирафите. Вход свободен
 
Когато преди 50 години Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин: "Светът е оцелял, защото се е смял". Пет десетилетия по-късно вдъхновеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на Габрово по цял свят.
 
На 12 май от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата габровската публика ще има възможността да се запознае с поуките на Радой Ралин как да оцеляваме без да се снишаваме. Трябва само да се отзовете на поканата ни и да станете част от събитието, на което ще представим литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин "Просто живях" и фототипното издание на изгорената книга "Люти чушки".
Пътеводители във вашето странстване из историята и литературата ще бъдат Росица Чернокожева и Кин Стоянов.
 
За "Просто живях..." Литературна анкета с Радой Ралин
 
Литературната анкета с Радой Ралин "Просто живях..." на издателство „Боян Пенев“ е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин - изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев - ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.
Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я - няма оставяне. Това е "възстановка", представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания.
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
10.05.2022 г. 12:52
Посетено:
1001
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34650-vecher-posvetena-na-radoy-ralin-v-muzeya-na-humora-i-satirata-gabrovo