Празници / фестивали

Богата програма за Празниците на културата „Сливенски огньове 2022”

Началото на Майските дни на културата ще бъде поставено на 3 май на площад „Хаджи Димитър”

Община Сливен, културните институти, обществените организации и учебните заведения в града под Сините скали възобновяват тази година провеждането на традиционните Майски дни „Сливенски огньове”.  Прекъсването на проявите в предходните две години бе в съответствие с предписанията на здравните власти в условията на пандемия.

В тазгодишната програма респектира разнообразието на инициативите, организирани от екипа на общината (кмет Стефан Радев, зам. кмет по културата и вероизповеданията Пепа Чиликова), от читалищата, участието на детските и младежки формации  от града и Сливенския регион. Голяма част от дейностите се провеждат, в съответствие с традицията, изградена през годините, с участието и подкрепата и на национални организации и институции по културата.

Началото на празниците „Сливенски огньове 2022 г.” ще бъде поставено на 3 май на площад „Хаджи Димитър”с ритуала по запалване на символния огън (в 20.30 ч.), последван от концерта на рок-група „Сигнал”, която ще зарадва публиката.

Програмата предвижда тържествено отбелязване и провеждане на емблематични за воеводското селище събития и културни начинания. Сливенци и гостите на града ще почетат 182-годишнината от рождението на Войводата и поборника за народни свободи Хаджи Димитър; Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”, в съдружие с община Сливен и учебните заведения, за 24-ти път ще организира Националния фестивал на детската книга. В Сливен ще се състои и Деветият Национален конкурс за поезия на името на видния български лирик Дамян Дамянов. 

Културната общественост на града, община Сливен, учебните заведения, читалищата и родолюбивите организации ще честват тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. С тържествен ритуал ще бъде почетено делото и връчена наградата на името на видната просветителка и деятелка на учебното дело Аргира Жечкова, с което отличие ще бъде удостоена заслужила с дейността си, учителка.

В програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове” е предвидено и провеждането на Фолклорни празници 2022, под наслов „Пазим традицията”, в които своето изкуство ще  покажат детски  и младежки групи,  състави и формации от града и Сливенския регион.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
28.04.2022 г. 13:26
Етикети:
Фестивал на детската книгаСливенМайски празници
Фолклорни празници 2022
Майски дни на културата
„Сливенски огньове 2022”
Посетено:
2318
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34589-bogata-programa-za-praznitsite-na-kulturata-slivenski-ognyove-2022