Празници / фестивали

Богата културна програма за Великденските празници в Сливен

Програмата ще завърши на 24 април, Великден, с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци

В съответствие с традицията, и тази година са респектиращи обхватът и въздействието на изявите, подготвени от община Сливен по повод на светлия християнски празник Великден. Проявите се осъществяват в съдружие на Общината (кмет Стефан Радев, зам.-кмет по образование и вероизповедания Пепа Чиликова) с културните институти и обществените организации, като редица от тях включват и национални инициативи, провеждани години. Предвидени са дейности, насочени към различните възрастови групи, както и към създателите, реципиентите и потребителите на различните видове изкуства.

Със сцена за представяне на младите музикални таланти на Сливен и България те започнаха тази година с провеждането на XVII Национален фестивал „Цветен камертон” в зала „Сливен” на 16 и 17 април 2022 г.., (за което известихме читателите на „Литернет”, „Културни новини”)

Необикновено естетическо преживяване за ценителите на класическата музика е подготвил и екипът на Симфоничния оркестър  в града за  празника: Великденски концерт на 20 април в зала „Сливен”. Франческо Фанна, президент на Италианския институт „Антонио Вивалди” - Венеция, ще дирижира изявата. От  сцената ще прозвучат изпълненията на хор „Gli Dccordatti”(с ръководител Драгомир Йосифов) и солист контраалт Кандида Гауда от гр. Неапол, Италия.

На Велики четвъртък, 21 април екипи от основните културни институти в Сливен (РИМ „Д-р Симеон Табаков”, Художествената галерия „Димитър Добрович”, Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост „Туида”; от Центъра за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс, Сливен, както и  от Младежкия дом в града и Гимназията по хотелиерство и ресторантьорство) организират „Великденска работилница” за боядисване на яйца, осигурени със средства на общината. Там малките и големи граждани на „града под Сините скали” могат да добият знания  и умения за различните техники на боядисване и изготвяне на великденски украси. 

Вечерта  на 21 април в зала „Сливен” своето изкуство ще покажат на Великденски концерт и участниците в Детско-юношеския ансамбъл „Тракийче” при Центъра за подкрепа на личностно развитие – Детски комплекс, Сливен.

На 23 април 2022 г. , в 24 часа, сливенци и гостите на града ще присъстват на Великденската света литургия, отслужена в храм „Свети Димитър”. 

Програмата ще завърши на 24 април – Великден, с празничния концерт в 11.30 часа пред община Сливен на Ансамбъла за народни песни и танци.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.04.2022 г. 19:46
Посетено:
1061
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34555-bogata-kulturna-programa-za-velikdenskite-praznitsi-v-sliven