Празници / фестивали

Политици и журналисти четат на децата в „Походът на книгите“

Асоциация „Българска книга“ стартира официално тазгодишното издание на 2 април – Международния ден на детската книга

Политици и журналисти четат на децата в „Походът на книгите“

 

◊ "ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ" 2022

Политици и журналисти четат на децата в „Походът на книгите“

Тази година към каузата за повишаване интереса към четенето и функционалната грамотност на подрастващите „Походът на книгите“ се присъединиха еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова - патрон на събитието, председателят на Народното събрание Никола Минчев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Росица Кирова, председателят на парламентарната комисия „Образование и наука“ Ирена Анастасова и Веска Ненчева - член на комисията, зам.-председателят на парламентарната комисия „Бюджет и финанси“ Венко Сабрутев, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието акад. Николай Денков, зам.-кметът „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община Мирослав Боршош и много други.

Зад каузата тази година застават и знакови журналисти от българските медии, като списъкът на желаещите да се включат в каузата продължава да расте. Ето част от имената: Дими Стоянович, Ива Дойчивона, Ники Колев, Александра Гюзелева - Шани, Анна Ангелова, Боби Лазаров, Лиляна Боянова, Златимир Йовчев, Деси Стоянова и Сашо Кадиев, Петя Дикова, Владислава Тричкова, Вероника Димитрова, Владислава Тричкова, Наталия Герджикова, Благой Цицелков, Георги Георгиев, Ева Костова, Мия Димитрова, Ивомира Пехливанова, Анна-Мария Конова, Глория Николова, Богдана Трифонова, Симеон Колев и др.  

В следващия месец всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси любими свои творби на децата в училищата и детските градини. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

Официалното откриване е на 2 април 2022 г., 11:00 ч., Детски център на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ 4А)

В празничната програма на Столична библиотека на 2 април от 10:00 до 15:00 часа са включени: среща с популярния сред тийнейджърите автор Милен Хальов; изпълнения на артисти от парти агенция „Маска“ с телевизионния водещ Цветомир Иванов; детско щафетно четене, „Арт ателие“ и „Комикс студио“ с художника Христо Кърджилов; любопитни викторини с награди; образователни игри с ботове-пчелички и 3D писалки; тебеширено парти и много други изненади.

В мраморното фоайе на Централната сграда на Столична библиотека ще бъдат изложени знакови печатни издания – вестници и списания от aрхива на детския периодичен печат до 1944 г., наличен единствено в Столична библиотека. Носителите на годишните награди на Столична библиотека за 2021 г. „Читател на годината“ – 7-годишният Александър Маслинков и децата Севдалина, Иван и Александра Дачеви ще прочетат свои любими стихотворения.

Детският център на Столична библиотека разполага с 67 хил. тома книги и има 16-хилядна детска читателска аудитория, най-голямата в страната.

„Ползотворното партньорство със Столична библиотека в продължение на много години и успешните издания на „Походът на книгите“ са основата, върху която градим бъдещите си планове и проекти за повишаване интереса към книгата и функционалната грамотност сред децата. Благодарение на това безценно сътрудничество каузата ни постепенно се превърна в истински празник за подрастващите и в чакано събитие от цялата общественост.“, споделят организаторите от Асоциация „Българска книга“.

 

◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

2 април, 14:00  часа - Премиера на новата книга с 16 приказки на Мирела Костадинова, с цветни илюстрации от Калин Николов - в салона на Арт къща „Куклите“ (София, ул. "Цар Самуил" 34). Вход: Свободен!

2 април - В Световния ден на детската книга читалищна библиотека в с. Бутан инициира през целия месец април дарителска кампания на детски книги под мотото „Дари книга - спаси духовността“.

11-15 април - Арт къща „Куклите“ организира поредица от срещи с автори на детски книги. Деца от подготвителна група до IV клас, от училищата 18 СУ "Уилям Гладстон" 48, ОУ "Йосиф Ковачев" и 81 СУ "Виктор Юго" ще се срещнат с писателите: Жени Костадинова – и детската ѝ книга "ПИТА"/2021, Виолета Христова – и детската ѝ книга "Малкият Рой"/2020, Мирела Костадинова – "Перце от сойка"/2021, Георги Атанасов "Азбука за момчета" и "Азбука за момчета"/2020, Юлия Дивизиева –"Заза и Фин“ /2020, Маргаритка Благоева - "Приключенията на врабчето Незабравко" /2022.

12 април, 9:30 ч. – Издателска къща „Знаци“ и Румяна Емануилиду (издател и публицист) чете с деца от ДГ „Ханс К. Андерсен“ в Регионална библиотека „П. Яворов“ – Бургас, ИК „Знаци“.

12 април, 13:00 ч.Издателска къща „Знаци“ представя: Светът през фотообектива на Стефан Диомов. Композиторът разказва за своите пътешествия и чете от книгата си „Белите и черни клавиши на моя живот“ - в ОУ „Георги Бенковски“ – Бургас.

13 април, 12:00 ч. - издателство „Хермес“ организира разговор за романите „Островът“ и „Скитникът и синовете“ на Александър Секулов - „Старопрестолна професионална гимназия по икономика“ - В. Търново (ул. „Панарет Рашев“ 24). 

18 април - Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ - Шумен кани на литературно четене на детска книга „Фантазия“.

18 април, 13:00 ч. - Дом на културата „Искър“, София, организира среща на учениците от II Д клас на 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ с писателката Петя Александрова.

20 април, 18:00 ч. - издателство „Хермес“ организира в Културен център „Тракарт“ в Пловдив премиера на „Разказите на стария дъб. Приказки за българските владетели“ от Богдана Кривошиева.

23 април - Международния ден на книгата и авторското право - библиотеката на „Нов български университет“ пуска „на свобода“ 50 книги, регистрирани в сайта на движението „Буккросинг“. Всеки ден от 18 до 21 април 2022 г. те ще започват своето пътешествие към нови читатели. Изданията ще бъдат разположени в буккросинг зоните на университета и библиотеката.

Събитията на библиотеката при НЧ “Заря-1911“:

2-20 април - Конкурс за детска рисунка на тема “Моят любим литературен герой“.

11 април - Първа среща с библиотеката - посещение на деца от ДГ “Първи юни“ трета и четвърта група.

12 април - “Вълшебно приказно куфарче“ пълно с подходящи за възрастта книги за първи клас от СУ ”Св.Св. Кирил и Методий”.

13 април - “Библиотекар за един ден“. Запознаване с професията библиотекар на ученици  от 4.-8 .клас от СУ ”Св.Св. Кирил и Методий”.

14 април - “Вълшебно приказно куфарче“ подходящи за възрастта книги за втори клас от СУ ”Св. св. Кирил и Методий”.

15 април - Беседа за Лазаровден и Цветница в център “Карина“ с. Бутан.

18 април - “Вълшебно приказно куфарче“ с подходящи за възрастта книги за трети клас от СУ ”Св. св. Кирил и Методий”.

19 април - Посещение в ДГ ”Първи юни“ - с. Бутан и четене на приказки във първа и втора група.

20 април - “Вълшебно приказно куфарче“ подходящи за възрастта книги за четвърти клас от СУ ”Св. св. Кирил и Методий”.

21 април - Забавни игри в парка с участниците на Маратона. Връчване на грамоти и награди от конкурса за детска рисунка.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАУЗАТА НА АБК:

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-ри април и продължава до 23-ти април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За единадесетте си издания досега кампанията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални и любими заглавия.

 

ПАРТНЬОРИ:

„Походът на книгите“ се организира всяка година от Асоциация „Българска книга“ и през 2022 г. е в партньорство със: Столична библиотека, Столична Община, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ - България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Регионално управление на образованието София-град, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и др.


Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и е финансово подкрепен от Столична община.

 

Следете събитието в страницата на АБК във Facebook

 

Автор: Анелия Скримова, Асоциация „Българска книга“
01.04.2022 г. 17:35
Посетено: 1513
Етикети: април 2022, Столична Община, Столична библиотека, Асоциация „Българска книга“, Национална кампания за насърчаване на четенето, "Походът на книгите"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34423-polititsi-i-zhurnalisti-chetat-na-detsata-v-pohodat-na-knigite