Празници / фестивали

Филмовият фестивал „Master of Art“ показва документално кино за седми път

Фестивалът предстои през април в София

Филмовият фестивал „Master of Art“ показва документално кино за седми път

 

◊ МЕСЕЦ ДОКУМЕНТАЛНО КИНО В "ЛЮМИЕР"

Седмото издание на филмовия фестивал за документално кино за изкуство „Master of Art“ предстои в София от 7 до 28 април. Билетите за прожекциите в кино „Люмиер“ са вече в продажба на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.

 

◊ АКЦЕНТИ ОТ ФЕСТИВАЛА

Откриването е в кино “Люмиер” от 19:00 часа с американския филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“. Работата по този филм е започнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988 г. и приятелството, което Уейд и Вонегът формират през десетилетията, е показано във филма. „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ е преди всичко биография на обичан американски автор. Филмът е както отдаване на почит към великия писател, така и вещо въведение в неговия свят за непосветените.

Друг акцент в първите дни на фестивала е филмът „Кубрик за Кубрик“ на френския режисьор Грегори Монро. Филмът е рядко трансцендентно пътуване из живота и филмите на легендарния Стенли Кубрик, както не сме ги виждали преди. Съдържа непознати интервюта с гения. През 2021 г. „Кубрик за Кубрик“ спечели Международната награда „Еми“ за Арт програми.

Предстои фестивалът да обяви и пълната си програма. 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.03.2022 г. 10:41
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34401-filmoviyat-festival-master-of-art-pokazva-dokumentalno-kino-za-sedmi-pat