Празници / фестивали

Вълнуващи концертни програми на 15, 16 и 17 март и откриване на изложба-конкурс в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“ 2022

Поредните срещи на фестивалната публика с изкуство от най-висок клас

 

Вълнуващи концертни програми на 15, 16 и 17 март и откриване на изложба-конкурс в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“ 2022

На 15, 16 и 17 март следват поредните вълнуващи срещи на русенската фестивална публика с изкуството на музиката от най-висок клас.

След участието си в концерта на Ансамбъл „Музика Нова“, посветен на 100-годишнината от рождението на Лазар Николов, на 15 март, от 19 ч., в зала „Европа“ на Доходно здание Струнен квартет „Фрош“ отново ще излязат на фестивалната сцена, този път със самостоятелен концерт, в който отново ще звучи програма с подписа на Лазар Николов. Цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, виолистката Мария Вълчанова и челистката Теодора Атанасова ще представят на публиката Fratres за струнен квартет от А. Пярт, Струнен квартет № 2 от Лазар Николов и Струнен квартет, оп. 10, сол минол от К. Дебюси.

В сряда, 16 март, от 19 ч., в Доходно здание, Държавна опера – Русе ще представи операта на Джузепе Верди „Ернани“ с диригент световноизвестният Хосе Кура, режисьор – Орлин Анастасов, художник – Денис Иванов, хормайстор – Стелияна Димитрова–Хернани и хореография – Детелина Кремакова, с участието на оркестър, хор, солисти и балет на Държавна опера – Русе.

На 17 март русенската публика ще има невероятната възможност да види „наелектризиращия“ Струнен квартет „Vision“. За краткото време от своето основаване „Vision“ правят шеметна кариера, печелят големи международни конкурси и създават собствена музика. Цигуларите Флориан Вилайтнер и Даниел Стол, виолистът Сандер Стюарт и челистът Леонард Дизелхорст избират предизвикателствата, пред рутинните представи за камерното музициране и са особено успешни за по-младата аудитория, която привличат със своите кросовър композиции. Това се вижда и от програмата, с която пристигат на фестивала в Русе. Наред с прекрасния квартет на Дворжак оп. 106, те ще предложат на публиката и едно необикновено изживяване с атрактивната си творба „Spectrum“, която смесва разкрепостеното класическо музициране с елементи на поп, джаз и фюжън.

Освен концерта на Струнен квартет „Vision“, 17 март предлага и още едно от събитията, част от съпътстващата програма на фестивала – изложба-конкурс TONE/S/, която ще бъде официално открита от 17:30 ч., в Русенската художествена галерия, и ще остане на разположение за разглеждане от публиката до 10 април.

* * *

61. МФ „Мартенски музикални дни“ се организира от Община Русе под патронажа на Министерство на културата.

Основни партньори на Община Русе за провеждането на фестивала са Държавна опера Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, РБ „Л. Каравелов“, Русенската художествена галерия и ОП „Русе Арт“.

Основни медийни партньори: БТА, БНР, БНТ, Live7 TV, Радио Русе и русенски и национални печатни и електронни медии.

Спонсори: А1, ОББ АД, Овъргаз АД, Булмаркет DM ЕООД, Гамаконсулт ЕООД, Дунавтурс АД, Хотел Дунав плаза, Линамар Лайт Метълс ЕООД, Хотел Сплендид, Общински пазари ЕООД, Нордплан ООД, Дунарит АД, ВиК ООД, БТБ България АД, Мегахим АД, Винарска изба „Райнов“, Водица Ботълинг ЕООД.

 

Програма на фестивала: https://www.marchmusicdays.eu

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

 

Автор:
Община Русе
Публикация:
15.03.2022 г. 13:41
Посетено:
887
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34289-valnuvashti-kontsertni-programi-na-15-16-i-17-mart-i-otkrivane-na-izlozhba-konkurs-v-ramkite-na-mf-martenski-muzikalni-dni-2022