Празници / фестивали

Кои филми ще се състезават на Балканския конкурс на София филм фест

Предстои 26-ото издание на кинофестивала

Кои филми ще се състезават на Балканския конкурс на София филм фест

Кадър от филма „Небеса“ („Heavens Above“) на Сърджан Драгоевич

 

◊ БАЛКАНСКАТА ПРОГРАМА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

София филм фест обяви кои филми ще се състезават в Балканския конкурс на 26-ото издание на кинофестивала. В програмата ще бъдат представени заглавия, завоювали престижни отличия на едни от най-авторитетните кинофестивали в света.

Най-новият филм на авторитетния сръбски режисьор Сърджан Драгоевич „Небеса“ („Heavens Above“) получи наградата на младежкото жури на кинофестивала в Локарно. Действието в тази мрачна фентъзи комедия се развива в три различни десетилетия – през 1993, 2001 и 2026 г., като героите ѝ се появяват в различни сюжети и при все по-странни обстоятелства. Съдбите им се преплитат, а филмът се оказва необичаен поглед към преходния период в една посткомунистическа държава. Чудесата провокират цялата общност да погледне на света през тотално различна перспектива и в съвсем нова светлина.

В Балканския конкурс ще видим и македонското предложение за Оскар - копродукцията на Северна Македония, Косово и Черна гора „Сестри“ („Sisterhood“) на младата режисьорка Дина Дума. Филмът спечели Специалната награда на журито на Карлови Вари през 2021 г. Действието се развива в тийнейджърска общност, за която натрупването на последователи в социалните мрежи е по-важно от истинските взаимоотношения.

Носителят на голямата награда за най-добър филм „Кристален глобус“ в Карлови Вари 2021 „Докато мога да вървя“ („As Far As I Can Walk“) на сръбския режисьор Стефан Арсениевич е съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който обаче африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои. Изпълнителят на главната роля Ибрахим Кома също получава признание в Карлови Вари – наградата за най-добър актьор. „Докато мога да вървя“  е копродукция между Сърбия, Франция, Люксембург, България и Литва. Продуцент от българска стана са „Чучков брадърс“ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Във филма участват и българските актьори Башар Рахал и Стефан Денолюбов.

„Синя луна“ („Blue Moon“) на румънската режисьорка Алина Григоре е носител на „Златна раковина“ от фестивала в Сан Себастиан. Филмът е режисьорски дебют, а историята е за млада жена, която се бори да получи висше образование и да избяга от тормоза на близките си. Едно двусмислено сексуално преживяване с човек на изкуството я подтиква да се бори с насилието в семейството.

Пълнометражният дебют на родената в Дубровник млада режисьорка Антонета Аламат Кусянович „Мурина“ („Murina“) бе удостоен в Кан с най-престижната награда за дебютна творба - „Златна Камера“. В екипа на изпълнителните продуценти е самият Мартин Скорсезе. “Мурина“ разказва за особената сила, с която разцъфтява сексуалността на една млада жена под погледите на красивата ѝ майка, строгия ѝ баща и чаровния отдавнашен приятел. Интерпретацията на сюжета е поднесена от типично женска гледна точка.

Копродукцията между Франция и Косово „Ревът на лъвиците“ („The Hill Where Lionesses Roar“) е пълнометражен дебют на Луана Байрами, чиято премиера бе в „Петнайсетдневката на режисьорите“ в Кан 2021. Филмът спечели и „Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса, наградата за режисура на фестивала „Raindance“, две отличия в Стокхолм и приза на ФИПРЕССИ във Варшава. Сюжетът се фокусира върху съдбата на три млади жени, които живеят в отдалечено селце някъде в Косово и не виждат никаква перспектива за мечтите и амбициите си. В своя стремеж към независимост те решават да пристъпят към действие – и вече нищо не може да спре рева на лъвиците, които жадуват свободата…

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.01.2022 г. 09:48
Посетено:
941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34046-koi-filmi-shte-se-sastezavat-na-balkanskiya-konkurs-na-sofiya-film-fest