Празници / фестивали

Sofia Menar с акцент върху иранското кино

Кинофестивалът предстои през януари в София, Стара Загора и онлайн

Sofia Menar с акцент върху иранското кино

Кадър от филма "По принуда"

 

◊ ПРЕДСТОИ ФИЛМОВИЯТ ФЕСТИВАЛ SOFIA MENAR

14-ят кинофестивал Sofia MENAR ще представи най-новото от иранското кино. Фестивалът предстои от 14 до 30 януари в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионална библиотека „Захарий Княжевски” в Стара Загора и онлайн на Neterra TV+.

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” от 2009 г. и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Киноманите имат възможност да видят най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

 

◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА ОТ ИРАН

Световната премиера на новия филм на Реза Хемаси „Костенурката и охлювът” ще бъде в рамките на предстоящия фестивал Sofia MENAR. Във филма участва Али Мозафа, добре познат на българските зрители от участието си в „Минало” на Асгар Фархади, „Джахан танцува със света” на Соруш Сехат, „Животът ми във втори курс” на Расул Седрамели и „Портокалови дни” на Араш Лахути. Традиционни персийски сладкиши и ароматен чай ще посрещнат зрителите, дошли да видят филма в Дома на киното на 17 януари.

В програмата на Sofia MENAR 2022 е включен и филмът „Празнота”, на който Али Мозафа е режисьор и изпълнява главната роля. Чешко-иранската копродукция е заснета в Прага и проследява пътуването до чешката столица на мъж, който издирва данни за своя баща, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента.

Една от водещите ирански актриси Ники Карими (носителка на наградата за най-добра актриса от фестивалите в Кайро, Сан Себастиан, Братислава и Таормина) режисира филма „Казем ага”, номиниран за 5 награди на водещия филмов фестивал в Близкия изток - Фаджр, включително за най-добър филм и най-добра режисура. В главната роля е големият театрален и филмов актьор Хади Хеджазифар, който българските зрители ще видят в още един филм от тазгодишната програма на фестивала Sofia MENAR – „Без нищо”.

„Без нищо” е най-гледаният ирански филм за изминалата година, отличен с 5 награди и номиниран в още 9 категории на фестивала „Фаджр”. Сред актьорския състав откриваме доайена на иранското кино Парвиз Парастуй (отличен с 8 награди за най-добър ирански актьор в периода 1984–2021) и любимците на Асгар Фархади - Бабак Карими („Раздяла”, „Търговският пътник”) и Хедие Техрани („Празникът на огъня”, „На косъм от сцената”).

„По принуда” - новият филм на един от водещите млади режисьори в иранското кино Реза Дормишиян („Не ме е яд”, „Лантури”) - също ще има своята премиера в рамките на Sofia MENAR. Цяло съзвездие от ирански звезди блестят на екрана - класикът Хомаюн Ершади („Вкусът на черешата”, „Кипарис под вода”), любимката на българските зрители Негар Джавахерян („Бучка захар”, „Ширин”, „Злато и мед”), Парса Пирузфар от миналогодишния хит на МENAR „Пълна каша”, Реза Бехбуди („Язовецът”, „Лантури”) и отново Бабак Карими.

 

Автор: Момчил Цонев
10.01.2022 г. 17:37
Посетено: 1418
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33973-sofia-menar-s-aktsent-varhu-iranskoto-kino