Празници / фестивали

Фестивалът за късометражно кино In The Palace се мести в Перник

Следващото издание ще бъде през април 2022 г.

Фестивалът за късометражно кино In The Palace се мести в Перник

 

◊ ПЕРНИК С НОВ ФЕСТИВАЛ

Международният фестивал за късометражно кино In The Palace се мести в нов град - Перник. След 18 издания във Велинград, Балчик, София и Варна, кинофестивалът си намери нов “дворец” - Дворецът на културата в миньорския град.

 „Оглеждахме се за нещо смислено и ново, когато ни поканиха и предложиха да се преместим в Перник. Искрено се изненадахме, че си имат Дворец и ни стана интересно - какво по-хубаво от това „В ДВОРЕЦА“ да се провежда отново в дворец и то именно там. Благодарим на общината, които застават зад нас и съм сигурен, че заедно ще можем да развием индустрията, а жителите и гостите на града ще имат възможността да се докоснат до най-доброто от света на късия жанр“, споделя Цанко Василев, директор на фестивала In The Palace.

 

◊ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА ПРЕЗ 2022 ГОДИНА

Деветнадесетото издание на фестивала ще се проведе от 2 до 9 април 2022 г. в Двореца на културата в Перник. Фестивалът ще има 6 конкурсни програми за български и международни професионални и студентски филми в 4 поджанра - игрален, документален, анимационен и експериментален. Фестивалът ще представи и специално курирани тематични филмови програми, включително с номинирани и наградени с Оскар и европейски филмови награди късометражни филми, ново българско късометражно кино и пр. In The Palace ще проведе отворени панели за среща на авторите с международни и местни публика, критика и журналисти.

Очаква ни и Filmer Forge - платформа за професионално развитие, която ще включва интензивна серия от обучителни модули, водени от утврърдени професионалисти; Пазар на късофилмовата индустрия; международна научна конференция за изследване на жанра късометражно кино; питчинг трейнинг и сесия за представяне на филмови проекти и подпомагане производството на нови филми.

 

◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Международният фестивал за късометражно кино In The Palace e единственият фестивал в страната, сертифициран да предлага професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар. Това са победителите в категориите за най-добър игрален филм и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а заедно с това и победителят в категорията най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - студентските Оскари.

Фестивалът е единствен по рода си в България и е един от най-старите късофилмови форуми на Балканите.

 

Автор: Момчил Цонев
02.01.2022 г. 12:41
Посетено: 992
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33940-festivalat-za-kasometrazhno-kino-in-the-palace-se-mesti-v-pernik