Празници / фестивали

Sofia MENAR ще представи над 40 филма през януари

Фестивалът показва киното на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка

Sofia MENAR ще представи над 40 филма през януари

Кадър от филма „Между рая и земята” на режисьорката Наджуа Наджар

 

◊ КИНОФЕСТИВАЛ ПРЕЗ ЯНУАРИ

14-ото издание на кинофестивалът Sofia MENAR ще представи над 40 премиерни филма от 14 до 30 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, както и онлайн на Neterra TV+. Фестивалът ще представи игрални, документални и късометражни филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

 

◊ ОТКРИВАНЕТО

Палестинският филм „Между рая и земята” на режисьорката Наджуа Наджар ще открие Sofia MENAR. Главните роли са поверени на Муна Хауа и Фирас Насар, отличен с наградата за най-добър актьор на фестивала във Валенсия.

След 5 години брак, Тамер и Салма твърдо са решили да се разделят, но само израелски съд може да ги разведе. Двамата живеят на Западния бряг и трябва да прекосят пункта към Назарет, за да подадат документи в съда. Тамер смята, че както винаги няма да го пуснат, но късметът е с него и му дават разрешително за 3 дни. От свободата вече ги дели една врата към съда, но миналото крие тайни и явно раздялата няма да е толкова лесна, а те имат само 72 часа, за да стигнат до истината.

 

◊ ФИЛМОВИТЕ АКЦЕНТИ

Sofia MENAR ще покаже и „Когато наровете плачат” на режисьорката Граназ Мусави, копродукция между Австралия, Афганистан и Иран, която тази година представя Австралия в селекцията за най-добър чуждоезичен филм на наградите „Оскар”. В програмата са включени индийската комедия „Любов за пуритани”, новият филм на Реза Дормишиян „По принуда” с големите звезди на иранското кино Хомаюн Ершади („Вкусът на черешата”), Бабак Карими („Раздяла”), Парса Пирузфар („Пълна каша”) и Негар Джавахерян („Бучка захар”). Ще видим и поредната мащабна суперпродукция на тандема Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Египет отвисоко”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.12.2021 г. 09:57
Посетено:
616
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33858-sofia-menar-shte-predstavi-nad-40-filma-prez-yanuari