Празници / фестивали

„Видеоесе - неформално за формата“ - отворена дискусия

19 ноември, 17.00 часа, Книжарница и галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа"

„Видеоесе - неформално за формата“ - отворена дискусия

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ 2021

IPFF 2021 представя:

„Видеоесе - неформално за формата“ 

отворена дискусия

19 ноември, 17.00, НБУ в ЦЕНТЪРа

Дискусията „Видеоесе - неформално за формата“ е част от съпътстващата програма на второто издание на Международния фестивал на портретния филм и поставя темата за потенциала на аудиовизуалната есеистика. В свободен разговор, изкушените от дълбините на киното, ще обсъждат въпросите за (не)познаването и (не)използването на  аудиовизуалното есе като разбираем, но същевременно стойностен аналитичен инструмент по отношение възприемането и тълкуването на филмовото изкуство.

С това убеждение, канейки за обмен на идеи киноизследователи и кинолюбители, екипът на фестивала търси съмишленици в откриването на нови и интересни гледни точки както към филмовия портрет, така и в изследователското поле на киното.

Засягайки сложни въпроси и любопитства, но на достъпен език, аудиовизуалното есе е критически поглед, обогатяващ и нюансиращ осмислянето на филмовите творби (и отвъд) - по отношение на кинематографичния език и чрез поставянето на произведенията в по-широк културно-социален контекст.

Фокус на срещата ще бъдат няколко основни пункта: същност и бърза история на видеоесето, приложение, видове, предимства, полезни източници за още информация. Освен разговор, ще бъдат видяни и няколко вълнуващи примера за аудиовизуално есе, акцентиращи върху любими филмови произведения: от Психо на Алфред Хичкок, през образци на френската нова вълна, до Хари Потър и Затворникът от Азкабан.

 

19 ноември, 17.00-18:30 часа, Книжарница и галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа"

Входът за дискусията е свободен. Разглежданите есета са на английски език.

Повече информация: https://www.facebook.com/ipffestival/

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.11.2021 г. 13:07
Посетено:
1551
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33726-videoese-neformalno-za-formata-otvorena-diskusiya