Празници / фестивали

Live Cam събира режисьори, драматурзи и актьори в Нощта на театрите

Галин Стоев, Явор Гърдев и Захари Карабашлиев са сред специалните гости

 

◊ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2021

Точно в 12 ч. на 20 ноември ще бъде открит Live Cam на европейската инициатива Нощ на театрите. 4-часовото онлайн предаване е под наслова “Другата страна на театъра“ и ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света.

Първи в студиото ще влязат част от посланиците на Нощта – Луиза Григорова-Макариев, Христо Петков, Георги Златарев, Боряна Братоева, Константин Еленков, Марта Петкова,  Никола Хаджитанев, Весела Бабинова и Дарин Ангелов. Те ще разкажат за другата страна на театъра и балета, за щастието и тъгата в изкуството, за енергията на публиката, за предизвикателствата на новото време и за моментите, които са встрани от блясъка на прожекторите. Водещ от 12 до 14 ч. ще бъде Ива Дойчинова.

На следобедната част на Live Cam-a от 14 до 16 ч. домакини ще бъдат Стефан А. Щерев и Анна Ангелова. В дискусията, посветена на съвременната българска драматургия и препятствията, които срещат авторите на театрални текстове, ще участват Александър Секулов, Захари Карабашлиев, Юлиан Вергов, проф. Николай Йорданов. За новото пространство за култура Топлоцентрала ще разкажат Веселин Димов и Стефан Прохоров. Последният панел (от 15:15 до 16 ч.) ще бъде посветен на COVID-ерата в театъра, кризата и трансформацията в изкуството, бъдещето на театъра и сценичните изкуства в ерата на алгоритмите и на непрекъснатото виртуализиране на всеки момент от нашите преживявания. Тук думата ще имат Ангелина Георгиева от НАТФИЗ и режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев.   

 

 ◊ ПРОГРАМАТА

 https://fb.me/e/8xwzBM6Ir

Другата страна на театъра. Нов разговор за театъра от другата страна.
водещ - Ива Дойчинова
12:00-12:30 - Луиза Григорова-Макариев, Христо Петков, Георги Златарев
12:30-13:00 - Боряна Братоева и Константин Еленков
13:00-13:30 - Марта Петкова и Никола Хаджитанев
13:30-14:00 - Весела Бабинова и Дарин Ангелов

Съвременна българска драматургия. Тук и сега.
водещи – Стефан А. Щерев и Анна Ангелова
14:00 – 14:45 – Александър Секулов, Захари Карабашлиев, Юлиан Вергов, проф. Николай Йорданов

Ново пространство за култура. Топлоцентрала.
водещи – Стефан А. Щерев и Анна Ангелова
14:45-15:15 - Веселин Димов и Стефан Прохоров

Covid-ерата в театърa. Възход и падение на новите формати.
водещи –  Стефан А. Щерев и Анна Ангелова
15:15-16:00 – Галин Стоев, Явор Гърдев, Ангелина Георгиева

* * *

Близо 80 събития на живо и онлайн в 12 български града (София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали, Търговище, Пазарджик) са включени в програмата на деветото издание на Нощ на театрите. Всички съдържания, включени в програмата се реализират при спазване на актуалните COVID мерки.

Нощ на театрите се осъществява с подкрепата на Столична Община, Министерство на културата и Национален фонд „Култура“. Стрийминг партньор на инициативата за четвърта поредна година е STREAMER.BG.

Всичко актуално следете в официалния сайт, във фейсбук, инстаграм и Viber Community на инициативата.

 

Автор:
Мария Панайотова
Публикация:
19.11.2021 г. 12:16
Посетено:
869
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33724-live-cam-sabira-rezhisyori-dramaturzi-i-aktyori-v-noshtta-na-teatrite