Празници / фестивали

Най-новият филм на Педро Алмодовар ще открие Киномания

Какви ще са и специалните събития на кинопанорамата

Най-новият филм на Педро Алмодовар ще открие Киномания

 

◊ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ КИНОМАНИЯ ТАЗИ ГОДИНА 

Най-новият филм на Педро Алмодовар “Паралелни майки” ще открие 35-ото издание на фестивала Киномания. Кинопанорамата ще се състои от 18 ноември до 5 декември в пространствата на НДК - зала 1 и кино „Люмиер”, както и в партньорските кина - Дом на киното, Одеон, Влайкова, зала „Славейков” на Френския институт, G8 и Евросинема.

Ден след официалното откриване на Киномания, на 19 ноември ще бъде открит и Фестивалът на френския филм в кино „Люмиер”. Начало ще даде нашумелият филм „Анет” с Адам Драйвър и Марион Котияр в главната роля.

Италианският културен институт също е сред традиционните партньори на Киномания. Тази година италианското кино ще беде представено с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – “Маестро Енио Мориконе” на Джузепе Торнаторе, както и със съвсем новия филм “Царят на смеха” с актьора Тони Сервило.

В последните няколко години в изпълнение на своята социална мисия Киномания си партнира и с Фондация „Светът на Мария”, която помага да се подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Киномания и фондацията реализират съвместно специално събитие в рамките на фестивала – единствена прожекция на филма “Пътуване към мечтата”, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

В последните три години Киномания залага в програмата поне едно специално събитие, което хвърля мост между изкуствата. Тази година това е моноспектакълът на Деян Донков “Камбаната”. „Романът на Недялко Славов ми попадна преди няколко години и бях много впечатлен от него”, споделя Деян Донков, който е и режисьор на моноспектакъла. „Не бях очаквал толкова да ме забавлява този герой и накрая да ме разплаче. Многожанров и многопластов роман. Спектакълът е експериментален, съпроводен от жива музика на оркестър „Карандила” и визия с 3D мапинг. Бях очарован и горд, когато ме поканиха да бъда част от престижната селекция на Киномания. Бих бил щастлив да се срещнем с колкото се може повече зрители”, допълва още Донков.

Киномания ще покаже и документалния филм на Поли Генчева за последното изкачване на Боян Петров “Отново съм тук”. „Филмът за Боян беше дълъг и творчески, и като снимачен процес. Отне ни около 5 години да го завършим. Беше замислен като телевизионен формат, но впоследствие  и личността на Боян, и всичко, което се случи с него, а и целият материал, който имахме, не позволяваше да се сместим в едни 55 минути”, споделя Генчева.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.11.2021 г. 18:44
Посетено:
912
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33672-nay-noviyat-film-na-pedro-almodovar-shte-otkrie-kinomaniya